Linecké cukroví podle osvědčeného receptu z babiččiny kuchařky

Linecké cukroví má každoročně zajištěné své místo na vánočním stole. Bez něj by to nebyly ty pravé Vánoce. Nejenže výtečně chutná, ale už i jeho vůně při pečení patří k období adventu. Prostě linecké je tradice. Čím je starší, tím je vláčnější a křehčí. Naprosto úžasná kombinace kyselkavé marmelády a sladkého těsta se jen rozplývá na jazyku. Ať vykrájíte jakýkoliv tvar, každý bude vypadat nádherně. Klasické linecké cukroví má úplně jednoduchý recept na přípravu, avšak existuje nespočet variací, které se v rodinách dědí z generace na generaci. A u nás je to úplně stejně. Chcete prozradit osvědčený recept na nejlepší linecké cukroví? Pochází ze staré babiččiny kuchařky, jednou jsem ho zkusila a od té doby na něj nedám dopustit.

Linecké patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví / foto: archiv autorky

 

Jemné linecké těsto

Základem dobrého lineckého cukroví je samozřejmě linecké těsto. Dobře vypracované, jemné, a z poctivých surovin. Pokud z něčeho uberete, na výsledku se to vždycky projeví. Potom už to nikdy nebude to skvělé linecké, na které se těšíme po celý rok. Proto ho peču pouze z másla, kvalitní mouky, vajec, cukru, vanilka také nesmí chybět. Na slepení používám domácí malinovou marmeládu, chutná nám i rybízová, ale malinová jasně vede. 

Tradiční domácí linecké je nejlepší z másla. Nenechte se zlákat záměnou másla za margarín, ani částečně, protože margarín je na rozdíl od másla z 50 % jenom voda. Opravdu to je na cukroví hodně znát.

Na zpracování lineckého těsta je sice možné použít kuchyňský robot, ale já to dělám zásadně ručně. Nepřijde mi to až tak pracné, suroviny se rychle spojí dohladka. Rukama lépe rozpoznám okamžik, kdy jsou všechny suroviny správně propojené

Pokud je těsto ještě lepivé, přidám trochu mouky a tím získám těsto přesně takové konzistence, jakou potřebuji. V robotu se mi to tak nikdy nepovedlo přesně odhadnout. Jakékoliv hnětení navíc je spíš na škodu, těsto potom zbytečně povolí, takže jsem se raději kuchyňského pomocníka vzdala. 

Studené těsto nelepí a jde snadno rozválet / foto: archiv autorky

 

Těsto na cukroví dělám vždy den předem a nechám přes noc v lednici odpočinout. Druhý den se s ním lépe pracuje. Vůbec nic se nestane, když tam zůstane i dvatři dny

Nejlepší linecké cukroví 

Samotné pečení cukroví z lineckého těsta jde pěkně od ruky. Nachystám si plechy a na vál postupně vytahuji pěkně proleželé těsto z lednice. Důležité je, aby bylo dostatečně studené, jen tak jde snadno rozválet na plát a nelepí se. 

Z lineckého těsta můžete vykrajovat cukroví různých tvarů, kolečka, kytičky, srdíčka, u nás jsou oblíbené hlavně hvězdičky. Jen pamatujte na to, že polovina tvarů musí mít vykrojený nějaký tvar uprostřed, aby byla vidět červená marmeláda

Upečené linecké slepuji domácí malinovou marmeládou / foto: archiv autorky

 

Pusťte si koledy, uvažte zástěru a pojďte se vrhnout na pečení poctivého vánočního cukroví. Uvidíte, že z mísy bude linecké mizet jako první. 

Z lineckého těsta můžete vykrájet různé tvary / foto: archiv autorky

Co budete potřebovat: 

Postup:

  1. Nejprve správným způsobem zpracujeme linecké těsto, to znamená bez zbytečného hnětení rychle spojíme všechny suroviny dohromady. Do mísy nebo na pracovní plochu prosejeme mouku, cukr, přidáme vanilku, nakrájené studené máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie a dáme uležet do lednice.
  2. Připravíme si vykrajovátka a plechy na pečení, které vyložíme pečícím papírem. Zapneme troubu a dáme ji předehřát na 170 °C
  3. Část odleželého těsta z lednice necháme chvíli povolit při pokojové teplotě. Na pracovní ploše vyválíme plát silný 2 – 3 mm, můžeme lehce podsypat moukou nebo cukrem, ale ne moc, abychom zbytečně nepřidávali další mouku a cukr do těsta. Dostatečně studené těsto jde pěkně rozválet a nelepí se. 
  4. Z těsta vykrajujeme různé tvary a skládáme do řady vedle sebe na plech. Pečeme na 170°C cca 6 minut. Jakmile uvidíte, že okraje lineckého začínají zlátnout, okamžitě vytahujte z trouby, nejlépe ještě tak 2 vteřiny před tím. Než použijete stejný plech na novou várku, nechte ho úplně zchládnout.
  5. Upečené vystydlé linecké slepíme k sobě marmeládou, kterou namažeme na plný tvar a přiklopíme k němu tvar s otvorem. Marmeláda krásně otvorem vystoupne a dodá kouskům cukroví onen typický vzhled. Pokud chcete cukroví pocukrovat, posypte cukrem nejprve děrované tvary a teprve potom přiklopte spodní díl s marmeládou. Cukr se tak nedostane do dírky s marmeládou.
  6. Hotové linecké cukroví naskládáme do papírové krabice a dáme do chladné místnosti uležet, kde bez problému vydrží až do Vánoc. Můžete ho jíst hned, ale když mu dáte minimálně 14 dní, bude mnohem lepší. 

 

S pomocí vykrajovátek na linecké s motivy vykrojených středů snadno vytvoříte krásné vánoční cukroví

 

Koupit >>

 

TIP: Místo marmelády můžete linecké slepit také nutellou. Letos jsem pár kousků zkusila a mělo to úspěch.

 

Linecké cukroví je samo o sobě sladké, takže se k němu chuťově nejlépe hodí marmeláda nakyslé chuti (malinová, rybízová). Linecké lze ale také slepit nutellou, nebo různými máslovými krémy a vytvořit tak další druhy vánočního cukroví.

Důvodů může být hned několik: Při zpracování dlouho těsto hněteme a tím se zbytečně přehřeje. Vypracované těsto nenecháme dostatečně odležet, takže nedojde k uvolnění lepku z mouky. Nebo jste místo másla použili nekvalitní tuk, který obsahuje příliš mnoho vody. Základem úspěchu jsou vždy kvalitní suroviny a správný způsob zpracování těsta.

Slepené linecké se dá polít čokoládou, zdobit půlkami ořechů, spařenými mandlemi, posypat kokosem, strouhanými ořechy, barevným máčkem, čokoládovými hoblinkami. Použít můžeme také různé druhy polev, třeba citronovou, bílkovou, atd.

Linecké cukroví pečeme na 170°C přibližně 6 minut. Při pečení ovšem zohledněte vaše zkušenosti s vlastní troubou, každá peče trochu jinak. Konkrétní čas závisí také trochu na velikosti jednotlivých tvarů, tloušťce těsta, atd., proto určitě neuděláte chybu, když budete první várku hlídat a zjistíte co a jak. Hotové cukroví poznáte tak, že na okrajích začíná lehce zlátnout, ale dobré je vytáhnout plech tak o dvě vteřiny dřív, protože na teplém plechu cukroví ještě dojde.

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář