Podle štítku: mastné kyseliny

Mastné kyseliny patří mezi základní složky tuků. Ty tvoří právě estery mastných kyselin a glycerolu. Zjednodušeně je lze dělit na mastné kyseliny nasycené a nenasycené. Nasycené mastné kyseliny je možné nalézt v sádle, másle, v kokosovém a palmovém oleji apod. Nenasycené mastné kyseliny pak obsahují zejména semena a ořechy, řepkový olej, jsou i v rybím tuku (omega-3). Nasycené (převážně živočišné) a nenasycené (převážně rostlinné) mastné kyseliny jsou důležité pro zdravou výživu lidského těla. Množství příjmu nasycených mastných kyselin je však nutné hlídat – velké množství může zvyšovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, ovlivňovat hladinu cholesterolu a často způsobovat i obezitu.

Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo nebo také ghí (ghee) si vás získá hned napoprvé. Oproti klasickému máslu má nejen vynikající chuť, ale i několik výhod. V Indii je ghí jako nedílná součást ajurvédské medicíny označováno za elixír života. Avšak ani v našich končinách …

Přečíst více »

Recenze: Cannabis oil – BIO Konopný olej

Konopný olej je tradiční potravina, kterou používali už staří Slované. Tento rostlinný olej se vyrábí z technického konopí setého (Cannabis sativa), tudíž nemá žádné psychoaktivní účinky. Zato obsahuje významné množství zdraví prospěšných látek, zejména nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů. …

Přečíst více »

BIO Pupalkový olej – recenze

Pupalkový olej v sobě ukrývá obrovskou sílu, která se díky vysokému obsahu biologicky aktivních látek příznivě projevuje na zdraví i kráse. Přestože má široké uplatnění pro každého, vyhledávají jej zejména ženy kvůli jeho blahodárným účinkům na různé ženské obtíže. Kromě …

Přečíst více »