Podle štítku: mastné kyseliny

Mastné kyseliny patří mezi základní složky tuků. Ty tvoří právě estery mastných kyselin a glycerolu. Zjednodušeně je lze dělit na mastné kyseliny nasycené a nenasycené. Nasycené mastné kyseliny je možné nalézt v sádle, másle, v kokosovém a palmovém oleji apod. Nenasycené mastné kyseliny pak obsahují zejména semena a ořechy, řepkový olej, jsou i v rybím tuku (omega-3). Nasycené (převážně živočišné) a nenasycené (převážně rostlinné) mastné kyseliny jsou důležité pro zdravou výživu lidského těla. Množství příjmu nasycených mastných kyselin je však nutné hlídat – velké množství může zvyšovat riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, ovlivňovat hladinu cholesterolu a často způsobovat i obezitu.

Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo nebo také ghí (ghee) si vás získá hned napoprvé. Oproti klasickému máslu má nejen vynikající chuť, ale i několik výhod. V Indii je ghí jako nedílná součást ajurvédské medicíny označováno za elixír života. Avšak ani v našich končinách …

Přečíst více »

Olej z lískových ořechů – recenze

Každý jistě zná lískové oříšky. Jsou součástí různých zdravých dezertů, čokolády, zmrzliny, raw cukroví a nebo dobře poslouží třeba i jako zobání k televizi. Málokdo už ale ví, že z plodů lísky seté se vyrábí také lískový olej, který se …

Přečíst více »

Makadamiový olej – recenze

Makadamiový nebo také makadamový olej v našich zeměpisných končinách není příliš známý, proto stojí většinou v pozadí jiných exotických olejů. A to je právě škoda. Tento mimořádně cenný a účinný rostlinný olej lze připodobnit například k oleji arganovému. Uplatní se …

Přečíst více »