Konečně se vrátily! Kdo? No přeci naše české obložené chlebíčky. Jsou doslova světovým unikátem, nikde jinde v žádné světové gastronomii je nenajdete. Obyčejný obložený chlebíček je specialitou české kuchyně, opět se objevují na pultech obchodů nádherně vyskládané v řadě. Chlebíček obstál dokonce také v devadesátých letech v konkurenčním boji, kdy se jej snažily převálcovat hamburgery, pizzy a smažená kuřata. V té době sice pomalu mizely ze světa naše oblíbené mléčné bufety a chlebíčky se krčily jen někde v koutě, ale i tak pořád přežívaly. A dnes? Jsou zase na výsluní, s chutí si na něm můžete pochutnat v každém lahůdkářství. Přitom není jen tradiční šunkový chlebíček na bramborovém salátu a nebo vajíčkový, ale své příznivce stále mají klasické chlebíčky s uherákem, nivou, česnekovou pomazánkou, humrové, kaviárové,… Stačí si jen vybrat.
Víte, kdo vymyslel obložený chlebíček?
Podle historických pramenů zjistíte, že první obložené chlebíčky začalo vyrábět Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě v Praze, které funguje od roku 1916. Ano, přesně zde se zrodil nápad, ukrojit plátek bílé veky, potřít máslem a obložit šunkou, vejcem, sýrem, případně salátem nebo pomazánkou. Originální byl zejména jejich chlebíček humrový, vyrobený opravdu z humrového masa smíchaného s delikátní jemnou majonézou, lehce ochucenou citronem. Na ideální chutnou svačinku začali chodit lidé z celé Prahy a postupně se chlebíčky staly inspirací pro další firmy.
Obložené chlebíčky s uherákem
Máte-li chuť na výtečný chlebíček, nemusíte už kvůli němu jezdit zrovna do Prahy. Buď si jej snadno připravíte podle vlastní chuti sami doma a nebo se po něm poohlédnete v nejbližším lahůdkářství. Jen se nenechte zmást širokým výběrem, dnes už existuje tolik druhů, že každý má úplně jinou chuť. Nejvíce oblíbené jsou stále obložené chlebíčky s uherákem, které jsou pro konzumaci nejjednodušší. Z nich vám totiž neodpadávají kousky bramborového salátu a nebo neteče majonéza z rozpůleného vejce. Ale co si budeme povídat, hamburger je na tom úplně stejně, nikdy nevíte, kdy vám kus okurky nebo salátu spadne do klína. Milujete specifickou chuť uheráku? Pojďte tedy na to.
Připravte si:
- 8 plátků bílé veky
- máslo s křenem
- 200 g nakrájeného uheráku
- 50 g tvrdého sýru (ementál, eidam)
- 1 natvrdo vařené vejce
- olivy
- červená paprika
- majonéza
Postup:
Plátky veky rozložte na pracovní plochu a nejprve si připravte křenové máslo. Buď použijte rovnou koupené máslo s křenem z obchodu a nebo nechte povolit kousek másla, přidejte trochu nastrouhaného křenu a vymíchejte. Potřete krajíčky veky a na ně ozdobně vyskládejte kolečka uheráku. Doprostřed dejte trojúhelníček tvrdého sýru, kapku majonézy a na ni plátek natvrdo vařeného vejce. Obložte olivou, kouskem červené papriky (čerstvé nebo sterilované) a máte hotovo. Dejte na chvíli do lednice, aby na vzduchu neokoraly.
TIP: Příprava chlebíčku s uherákem se jistě neobejde bez kvalitního kuchyňského nože. Jak jinak nakrájet pěkné šikmé plátky veky a dokonalá tenká kolečka uheráku?