Obložené vejce: Chutí připomíná klasický domácí chlebíček

Obložené vejce působí jako zdánlivě běžný výrobek studené kuchyně. Koupíte ho sice v každém lahůdkářství, ale domácí je prostě domácí. Tomu se nic nevyrovná. Ideální rychlá večeře, nebo svačina. Obložené vejce je vlastně takový chlebíček do misky. Chybí mu jen plátek veky. Základ tvoří bramborový salát, na něm půlka vejce, okolo dobrá uzenina, sýr, zelenina. Určitě nesmí chybět kyselá okurka. Použít lze prakticky cokoliv, co najdete v lednici. Misku pěkně nazdobíte a úspěch u strávníků máte zaručen. Jdeme na to?

Doma připravené obložené vejce je vždy nejlepší / foto: archiv autorky

 

Domácí obložené vejce

Obložené vejce je přímo vynikající dobrota, která lahodí každému oku. Kromě toho také skvělá příležitost, jak zužitkovat zbytky z ledničky. Případně další varianta, když vám při přípravě chlebíčků dojde veka. Obložené vejce si navíc můžete zcela přizpůsobit vlastní chuti.

Místo bramborového salátu zvolit třeba vlašský, pochoutkový, vajíčkový. Pokud máte rádi ryby, můžete dát místo šunky třeba jednu sardinku. Uzeninu lze použít jakoukoliv, nemusí být jen šunka, hodí se i salám trvanlivý (herkules, paprikáš, vysočina), stejně tak i plátek sýra (eidam, gouda, uzený, salámový). Obložené vejce může být pokaždé příjemným překvapením.

Obložené vejce podáváme s čerstvým křupavým pečivem / foto: archiv autorky

 

U nás doma na něj dojde nejčastěji, pokud zůstane trochu bramborového salátu. Právě ten obložené vejce chuťově nijak neruší a podle mě se k němu hodí úplně nejvíc. Další suroviny jsou už pak víceméně dílem náhodného výběru z aktuálních zásob. Samozřejmě, bez vejce to nepůjde, ale ty se najdou vždy. 

Domácí bramborový salát je skvělá volba pro obložené vejce / foto: archiv autorky

 

Inspiraci na obložené vejce naleznete u mne v receptu. Není ovšem třeba se jím striktně řídit, klidně improvizujte, zapojte fantazii a určitě si připravíte to nejlepší obložené vejce

Základ tvoří jakýkoliv dobře ochucený salát s majonézou / foto: archiv autorky

 

Rozpis ingrediencí pro 1 misku.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce bramborového salátu
  • 1 menší kyselou okurku
  • ½ vařeného vejce
  • 1 plátek šunky
  • 1 plátek moravské uzené
  • 1 plátek šunkového salámu
  • 2 kolečka vysočiny
  • 1 plátek uzeného sýru
  • 1 lžičku majonézy (lze vynechat)
  • petržel, rajče na ozdobu

Postup:

  1. Nejprve dáme vařit vejce natvrdo a připravíme si pěknou misku.
  2. Na dno misky dáme bramborový salát a na něj položíme polovinu vařeného vejce.
  3. Majonézu trochu naředíme lákem z okurek a touto směsí potřeme vejce. Pokud chcete, můžete majonézu stejně jako já úplně vynechat, na výsledné chuti se nic zásadního nezmění. 
  4. Plátky salámu a sýr stočíme do růžiček a vložíme kolem vejce do misky.
  5. Kyselou okurku rozkrájíme do vějíře, ukrojíme malý plátek rajčete a vejce v misce ozdobíme. Na vejce dáme ještě kousek petrželky a máme hotovo. Podáváme s čerstvým pečivem.

Dobrou chuť!

 

 

Z krásné misky bude obložené vejce chutnat ještě lépe.

 

Vybrat misku >>

 

 

TIP: Vejce v misce přelijte majonézovým dresinkem, který připravíte tak, že smícháte majonézu, lák z kyselých okurek a hořčici. Poměr surovin upravte dle vlastní chuti, můžete přidat i špetku soli a pepře.   

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Zapečená ovesná kaše: Zkuste ji s jablky, oříšky a skořicí

Zase kaše? Ale kdepak, tentokrát to bude úplně něco jiného. Zkusíme její zapečenou variantu. Pečená …

Napsat komentář