Ořechová granola s brusinkami: Při pečení voní celou kuchyní

Kdo by neznal granolu. Já ji mám mnohem raději než obyčejné müsli. Víte proč? Pěkně totiž křupe, krásně voní a její chuť je dovedena k naprosté dokonalosti. Když si ji upečete sami doma, dáte si do ní jen to, co máte rádi. Přitom s ní není žádná extra práce. Jen smícháte všechny suroviny dohromady a krátce zapečete v troubě. Křupavou granolu si můžete dopřát k snídani, nebo i svačině. Je zdravá a výživná. Zkuste moji oblíbenou verzi s ořechy a brusinkami. Dodá vám spoustu dobré energie. A nejen po ránu

Granola je krásně křupavé zapečené müsli / foto: archiv autorky

 

Domácí granola neboli zapečené müsli

Granola není ale jen tak ledajaké zapečené müsli. To je přímo luxusní harmonie chutí a vůní, které se linou celým bytem, když ji právě pečete. Proto nedám na domácí granolu dopustit. A to i přesto, že mi po vychladnutí nikdy nedrží pěkně slepená dohromady tak, jak jsem to viděla u některé kupované. Nedaří se mi stejné konzistence docílit, zkoušela jsem už kde co. Vždy se mi rozdrobí na drobné kousky. Ale zato pěkně křupe, to se jí musí nechat. 

Jednou jsem měla také možnost ochutnat granolu v restauraci Entree, kde ji podávali s mangovým sorbetem. To byla taková lahodná pochoutka! Úplný gastronomický zážitek vykouzlený z obyčejných ovesných vloček. Nevím o žádné jiné, která by se jí dokázala vyrovnat

No nic, moje doma upečená granola sice chutná trochu jinak, ale pro moji rodinu je to ta nejlepší granola na světě. Peču ji stále dokola. Dávám do ní bezlepkové klíčené ovesné vločky, oříšky, semínka, sušené ovoce, vždy podle toho, co aktuálně najdu ve spíži. Pokaždé vznikne úplně jiná směs, takže se vám nikdy nepřejí

Klíčené ovesné vločky mají vyšší výživovou hodnotu. Klíčením ovsa se zvyšuje koncentrace hodnotných živin, zejména antioxidantů, proteinů a vlákniny. Při klíčení ovsa dochází také k procesům, které je připraví pro naše zažívání, takže vločky jsou pak lépe stravitelné.

Základem granoly nemusí být pouze ovesné vločky. Můžete ji připravit také z vloček žitných, pohankových, pšeničných, bezlepkových. Další ingredience zpravidla závisí už jen na vás. Celou směs je možno dochutit skořicí, kakaem, kardamomem, přisladit medem, javorovým sirupem či jiným rostlinným sladidlem, přidat kousky sekané čokolády, plátky kokosu, cokoli vás napadne. 

Koupit suroviny >>

 

Zkrátka, celkové složení granoly je zcela ve vaší režii a přesně na míru vaší chuti. Podle použitých surovin granole určíte její energetickou hodnotu. Nemusíte se jí vyhýbat, ani když se snažíte shodit nadbytečná kila. Jen její složení přizpůsobte požadavkům svého těla. Vynechte třeba čokoládu, příliš sladké sušené ovoce (rozinky, fíky) a dejte místo nich lyofilizované plátky banánu, kokosu, datle, kešu ořechy, apod. 

Granolu mám nejraději v kombinaci s bílým jogurtem / foto: archiv autorky

Proč si dopřát granolu?

Granola pomáhá udržet celé tělo v dobré kondici. Ať si dáte do granoly jakékoli suroviny, pořád to bude zdravý pokrm, který dodá vašemu organismu plno hodnotných živin. Ovesné vločky obsahují velké množství bílkovin s vhodným poměrem jednotlivých aminokyselin a cenné sacharidy s vysokým podílem rozpustné vlákniny. Zasytí a dodají tolik potřebnou energii. Proto jsou u nás doma ovesné vločky zcela běžnou potravinou.

Ořechy a semínka jsou významným zdrojem zdravých tuků, vitamínů, minerálů. Přirozeně sladké sušené ovoce naplní vaši touhu po sladkém, takže není nutno přidávat další zbytečný cukr. Když si dáte granolu ráno k snídani, nastartujete trávení a s hladem vydržíte až do oběda.

 

Zdravá granola k snídani i svačině

Domácí granola chutná už jen tak sama o sobě. Můžete si ji nasypat do misky a mlsat jako malou svačinu v průběhu celého dne. Vůbec nejlepší je ale ráno k snídani. Mám ji ráda s jogurtem, nebo zaliju mlékem (rostlinným či kravským) a přidám čerstvé ovoce podle sezóny. S granolou máte zdravou snídani do minuty a můžete plni energie směle vykročit do nového dne. Pojďme si ji společně připravit.

Granola představuje směs ovesných vloček, ořechů, semínek a sušeného ovoce / foto: archiv autorky

 

Ořechová granola s brusinkami

Ořechová granola s brusinkami je mou osvědčenou verzí, kterou jsem několika pokusy vypilovala k naprosté chuťové dokonalosti. Každá složka má svůj význam, takže v konečném výsledku vytváří moc dobrou křupavou granolu. Zkuste ji. 

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 170°C. Do větší misky nasypeme ovesné vločky, přidáme nasekané ořechy, skořici a carob a celou směs promícháme.
  2. V menší misce smícháme semínka a sušené ovoce. V hrnku rozpustíme kokosový olej, smícháme s medem a nalijeme ke směsi ovesných vloček. Pečlivě promícháme tak, aby se všechny vločky rovnoměrně obalily v medu a oleji.
  3. Vločkovou směs rozprostřeme na plech a dáme na cca 10 – 15 minut do trouby. Po dobu pečení troubu hlídejte, aby se vločky nespálily. Jakmile jsou zlatavé, vyndáme plech a necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
  4. Až úplně nakonec přisypeme sušené ovoce a semínka, promícháme a přesypeme do uzavíratelné sklenice. Pěkně křupavá vydrží zhruba měsíc
Ve větší míse smícháme všechny suché suroviny dohromady / foto: archiv autorky

 

Vločkovou směs rovnoměrně nasypeme na plech / foto: archiv autorky

 

Upečenou granolu necháme vychladnout a teprve poté smícháme s ořechy, semínky a sušeným ovocem / foto: archiv autorky

 

Dobrou chuť. 

Granola je také skvělý dárek. Když granolu nasypete do pěkné sklenice či sáčku a hezky ozdobíte, určitě s ní uspějete. 

Tescoma sklenice s klipem / foto: 4home.cz

TIP: Tescoma sklenice s klipem je ideální k dlouhodobému uchování potravin. Je opatřena kvalitním klipem z nerezavějící oceli a těsněním z přírodního kaučuku. Vakuum ve sklenici tak zůstane zachováno mnohem déle.

Sklenice nachází v domácnosti mnohostranné využití, můžete ji vložit do myčky na nádobí. Skvěle se hodí i pro skladování granoly.  

Koupit v e-shopu >>

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář