Niva je skvělou surovinou pro studenou kuchyni. Její delikátní osobitá chuť nachází využití v celé řadě receptů. Často se kombinuje s červenou paprikou, česnekem či vlašskými ořechy. Niva vyšlehaná do jemné pěny se výtečně hodí na chlebíčky nebo jednohubky. Při oslavách a různých slavnostních příležitostech dodá pohoštění pěkný atraktivní vzhled. Proto není divu, že z podnosů mizí vždycky jako první. Plátek čerstvého pečiva potřený šlehanou nivou stejně dobře poslouží i jako vydatná svačina. Nemá totiž jedinou chybu. Šlehanou nivu si můžete dopřát pokaždé, když na ni dostanete chuť. Doma ji vyrobíte téměř bez práce.
Niva – sýr s modrou plísní
Niva je sýr specifické výrazné chuti, která však neosloví každého. Někdo ji považuje za opravdovou delikatesu, jiný se jí vyhýbá. Původcem slané pikantní chuti je modrozelená plíseň (Penicillium rocqueforti), která se nachází uvnitř hmoty, takže sýr tohoto typu sám o sobě hodně vyniká. Možná právě kvůli tomu niva často slouží jako obyčejný sýr na vaření. A to je právě škoda.
Niva sama o sobě se skvěle uplatní ve studené kuchyni. Hodí se na obložené mísy, talíře, chlebíčky, tradiční jednohubky, kanapky či jiné pochoutky. Nivu ale nemusíte pouze krájet na úhledné kousky.
Kombinace s dalšími ingrediencemi dokáže její pikantní chuť více odlehčit, a tak vám v této podobě třeba přijde více k chuti. Vždyť taková pomazánka z nivy patří k nejoblíbenějším pomazánkám vůbec.
Delikátní chuť nivy výtečně doplní česnek, mletá paprika, hroznové víno a vlašské ořechy. Nebojte se zapojit fantazii, nemusíte se pokaždé držet jen osvědčených receptů.
Šlehaná niva
Když nivu vyšleháte s máslem a smetanou do jemné pěny, bude se vám přímo rozplývat na jazyku. Šlehaná niva má na pohled lehce namodralou barvu a svou konzistencí připomíná lahodný nadýchaný krém. Můžete ji vložit do zdobičky a na pečivo ozdobně nastříkat.
Šlehaná niva je hotová během chvilky, jen se smiřte s tím, že ručně metličkou ji nikdy dokonale nevyšleháte. Skutečně potřebujete šlehač nebo kuchyňský robot. Chcete-li mít nivu vyšlehanou jako krém, bez těchto pomocníků se stěží obejdete.
Co budete potřebovat?
- 200 g nivy
- 100 g másla
- 33% smetana dle potřeby
Postup:
Máslo necháme povolit při pokojové teplotě. Poté dáme do mísy nadrolenou nivu, změklé máslo, trochu smetany a za pomoci elektrického šlehače ušleháme do jemné pěny. Smetanu přidáváme postupně tak, aby niva měla krémovou konzistenci.
Šlehanou nivu mažeme na plátky veky a ozdobíme. Chlebíček s nivou je chuťově natolik originální, že stačí přidat jen vějířek kyselé okurky a lehce posypat červenou paprikou.
A co teprve jednohubky! Těm dodá šlehaná niva ten pravý šmrnc. S kuličkou hroznového vína nebo vlašským ořechem jsou naprosto jedinečné. Hodí se na jakoukoli party či oslavu, určitě s nimi zabodujete.
Dobrou chuť!