Čím osladit dezert a přitom zbytečně nezatěžovat tělo dalšími sacharidy? Často jsem řešila toto dilema. Hledala jsem hustý sladký sirup na moučníky, který by neměl na konci takový ten nedobrý chemický ocásek. A zároveň obsahoval co nejmenší množství kalorií. Nakonec jsem našla několik produktů od různých výrobců. Dokonce v několika chuťových variacích. Jelikož mám ráda čokoládu a hlavně karamel, sáhla jsem právě po nich. Dva karamelové a dva čokoládové toppingy různých značek jsem sama otestovala a navzájem mezi sebou porovnala. Vím, že spousta lidí to má se sirupy podobně, a tak vám třeba moje srovnání karamelových a čokoládových sirupů pomůže s lepší orientací na trhu.
Obsah článku
- 1 Srovnání karamelových toppingů
- 2 Bodylab Zero Topping Syrup s příchutí slaný karamel
- 3 4Slim Čekankový topping slaný karamel
- 4 Moje hodnocení karamelových sirupů
- 5 Srovnání čokoládových toppingů
- 6 Bodylab Zero Topping Syrup s příchutí čokolády
- 7 4Slim Čekankový topping s příchutí čokolády
- 8 Moje hodnocení čokoládových toppingů
- 9 Jak dopadl můj test?
Srovnání karamelových toppingů
Lahodné chuti slaného karamelu nikdy nedokážu odolat. Pěkně hustý sirup je ideální sladkou tečkou každého dezertu. Některé jsou bez přidaného cukru a přitom chutnají pěkně sladce. Jiné zase dodají tělu třeba potřebnou vlákninu a chuťově jsou na tom stejně dobře. Vybrala jsem Bodylab Zero Topping Syrup slaný karamel a 4Slim Čekankový topping slaný karamel. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Bodylab Zero Topping Syrup slaný karamel
- bez přidaného cukru
- příjemně sladká chuť
- pěkná vůně karamelu
- snížený obsah kalorií a tuku
- hustý krémový sirup
- konzervant sorbát draselný
- konzervant citrát sodný
4Slim čekankový sirup slaný karamel
- velmi nízký obsah cukru
- bez konzervantů, lepku a laktózy
- vysoký obsah vlákniny
- hustý krémový sirup
- příjemná chuť karamelu
- umělé sladidlo (sukralóza)
- chybí jemný náznak mléčné chuti
Aby byl karamelový topping skutečně dobrý, nesmí mít žádnou nepříjemnou pachuť. Ta se právě v minulosti v těchto výrobcích často objevovala. Naštěstí se už v tomto směru výrobci hodně zlepšili. Dnes existují toppingy tak lahodné chuti, že spíš máte problém, abyste je na posezení nesnědli. Pojďme se ale na naše dva zástupce podívat trochu zblízka a zjistit, co se za jejich skvělou chutí skrývá.
Bodylab Zero Topping Syrup s příchutí slaný karamel
Tento sirup od Bodylabu se pyšní hlavně tím, že nemá v sobě žádný přidaný cukr a přitom chutná stejně sladce. Jak tohoto efektu výrobce dosáhl? Jednoduše tím, že použil sladidlo maltitol. Maltitol je látka přírodního původu, alkoholový cukr, který má však poloviční energetickou hodnotu při přibližně stejné sladivosti.
Nicméně, maltitol se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny. Není to tedy nic, co by nám mělo v sirupu zásadně vadit. Ve složení dále pak najdeme sušené mléko, sušenou syrovátku, sůl, jablečný extrakt, emulgátor, aroma, zahušťovadlo, citrát sodný a konzervační činidlo sorbát draselný.
Určitě vám neuniklo, že poslední dvě jmenované složky představují konzervační látky, které mají zajistit delší trvanlivost výrobku. Sorbát draselný chrání potraviny proti plísním, kvasinkám a houbám. Citrát sodný se sice také používá jako konzervant, ale v potravinách je považován za bezpečnou látku. Jeho přítomnost v karamelovém sirupu by měla lehce podpořit slanou chuť.
Co na to říct? Určitě bych byla raději, kdyby v sirupu žádné konzervanty nebyly, ale na druhou stranu to chápu. Karamelový topping máte v běžné praxi doma uložený někde ve spíži a stěží ho spotřebujete za několik dní. Proto je třeba nějakým způsobem zajistit, aby se brzy nezkazil.
Co se týče samotného karamelového toppingu, bez ohledu na složení, zcela splňuje moje očekávání. Krásně hustý, světle hnědý sirup lahodně karamelové sladké chuti s lehkým nádechem mléčné smetany. Jednoduše řečeno, chutná mi a je moc dobrý.
Bodylab Zero Topping Syrup s karamelovou příchutí může tedy zpestřit nejen racionální, ale i dietní jídelníček. Při minimálním kalorickém příjmu si skvěle pochutnáte na sladkém karamelu.
4Slim Čekankový topping slaný karamel
Oproti karamelovému sirupu od Bodylabu se jedná o výrobek, který je zcela bez konzervačních látek. Nejvíce zastoupenou složkou je zde extrakt z kořene čekanky (až 95,7 %), ve složení dále pak najdeme karamel, přírodní karamelové aroma, himalajskou sůl a umělé sladidlo sukralózu.
V tomto sirupu nejsou sice žádné konzervanty, ale zase sukralóza, což je bezkalorické umělé sladidlo sladší než cukr. Vyrábí se chemickou úpravou běžného řepného cukru. Přestože sukralóza dodává sirupu typicky sladkou chuť, jedná se o výrobek se sníženou energetickou hodnotou.
Z celkového pohledu může být čekankový sirup díky svému obsahu pro lidské tělo zdravotním přínosem. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, která pozitivně působí na trávení. Extrakt z kořene čekanky podporuje činnost střevní mikroflóry, čímž prospívá imunitnímu systému.
V čekankovém sirupu nenajdete lepek, laktózu, ani sůl, takže svůj zásadní význam má i pro alergiky. Dopřát si ho mohou také vegani.
Jelikož 4Slim Čekankový topping slaný karamel obsahuje velmi malé množství sacharidů, je vhodný nejen pro low carb dietu, ale dobře se uplatní v jakémkoliv jiném redukčním jídelníčku.
Co se týče samotného sirupu, je pěkně hustý, má tmavě hnědou barvu (je tmavší než Bodylab) a chutná příjemně slaným karamelem. Jen mi v něm chybí ten jemný mléčný podtext, který je u Bodylabu více znát. Ale žádná chemická pachuť celkový dojem nijak nekazí. Prostě je také dobrý.
Moje hodnocení karamelových sirupů
Těžko můžu říct, který je lepší. Oba dva mají něco do sebe. Každý má své plus a zároveň minus. Samotný výběr je tedy spíš o kompromisech, co vám vadí víc a co méně, případně jste-li jako alergici něčím omezeni.
Osobně bych se chuťově přikláněla víc ke karamelovému sirupu od Bodylabu, protože mám prostě ráda mléčný karamel. Trochu ale bojuji s těmi konzervanty, naproti tomu čekanka a umělé sladidlo.
Samozřejmě, člověk nemusí zůstat jen u jednoho a může je mezi sebou střídat. Pro oba karamelové sirupy platí, že si s nimi můžete osladit život, aniž byste do těla dávali další prázdné kalorie.
Srovnání čokoládových toppingů
Čokoládový sirup dokáže dovést chuťovou harmonii sladkého dezertu přímo k dokonalosti. Asi proto jsou čokoládové toppingy tolik oblíbené a vyhledávané. Od tohoto výrobku očekáváme především tradiční chuť čokolády a pokud možno co nejnižší obsah cukru. Opět jsem zvolila produkty stejného výrobce: Bodylab zero Topping Syrup s příchutí čokolády a 4Slim Čekankový topping čokoláda. V podstatě se jedná o stejné produkty jako ty předchozí, jen jsem karamelovou příchuť vyměnila za čokoládu.
Bodylab zero Topping Syrup čokoláda
- obsahuje pravé kakao
- snížený obsah tuku
- bez přidaného cukru
- skvělá chuť čokolády
- hustý krémový sirup
- konzervant sorbát draselný
- alginát sodný
4Slim Čekankový topping čokoláda
- velmi nízký obsah cukru
- bez konzervantů, lepku a laktózy
- vysoký obsah vlákniny
- příjemná chuť čokolády
- hodně hustý krémový sirup
- umělé sladidlo sukralóza
- sirup není dokonale hladký
Když se podíváte na porovnání obou sirupů, snadno zjistíte, že výrobky stejné značky jsou víceméně totožné. Ale určité nepatrné rozdíly v nich najdeme. Na první pohled je možná ani nezaznamenáte, ale po bližším prozkoumání ano. Pro oba 4Slim Čekankové toppingy (příchuť karamel i čokoláda) však stále platí, že mají nízkou energetickou hodnotu. To samé lze říci o sirupech od Bodylabu (karamel i čokoláda). V čem se tedy liší?
Bodylab Zero Topping Syrup s příchutí čokolády
Bodylab si zakládá na tom, že má nulový obsah bílého řepného cukru, což ani v této čokoládové variantě vůbec nepoznáte. Sladký je tak akorát, přičemž sladké chuti je opět dosaženo za pomoci přírodního sladidla maltitolu. Jen pro připomenutí, při stejné sladivosti jako cukr má poloviční energetickou hodnotu.
U tohoto toppingu výrobce nešetřil na dobrých ingrediencích. Ve složení najdeme až 10 % pravého kakaa se sníženým obsahem tuku, což si myslím, že se na jeho chuti výrazně pozitivně projevuje.
Další zastoupené složky tvoří zahušťovadla (modifikovaný kukuřičný škrob, alginát sodný), aroma, kyselina citronová a konzervant sorbát draselný. Až na ten posledně jmenovaný se jedná o potravinářské přídatné látky. Alginát sodný je látka získávaná z hnědých mořských řas, která se používá v potravinách jako náhražka želatiny, nebo zahušťovadlo.
I tento Bodylab Zero Topping Syrup s čokoládovou příchutí si můžete dopřát, i když jste právě v dietním režimu. Sirup vám nabízí jedinečnou příležitost vychutnat si vynikající chuť tradiční čokolády bez obav, že tělu dodáváte zbytečné kalorie.
A jak mi chutná? Je naprosto vynikající, tekutý tak akorát, nikde nestéká, pěkně drží, a po žádné umělé pachuti ani památky. To je čokoládový sirup přesně dle mých představ. A že nemá v sobě žádný přidaný cukr beru jako velký bonus navíc.
4Slim Čekankový topping s příchutí čokolády
4Slim Čekankový topping s čokoládovou příchutí se svým základním složením od karamelové varianty v ničem neliší. Opět je zde hlavní složkou extrakt z kořene čekanky (95,9 %), který příznivě působí na lidské zdraví (viz. varianta karamel).
Topping dále obsahuje už jen čokoládové aroma a umělé sladidlo sukralózu. Přestože má toto dochucovadlo sníženou energetickou hodnotu, vytváří příjemně sladkou chuť. Čokoládový sirup stejně jako verze s karamelem je zcela bez konzervantů, lepku a laktózy, což je důležitý parametr především pro alergiky.
4Slim Čekankový topping s příchutí čokolády je díky svému složení vhodnou součástí jakéhokoliv redukčního jídelníčku. Můžete ho zařadit i při low carb dietě. A to je jistě jeho velké plus.
Čekankový čokoládový sirup má za mě ale jednu velkou vadu. Ta se týká jeho konzistence. Sirup totiž vůbec není dokonale hladký, najdete v něm velmi malá drobná zrnka, která mi skřípou mezi zuby. Prostě mi připomíná takový jemný tekutý písek, jakoby špatně rozpuštěný cukr. Také je podle mne zbytečně moc hustý. A to mi na něm hodně vadí.
Po stránce chuti je však naprosto dokonalý. Příjemná chuť tmavé čokolády, jen ta konzistence to dost kazí.
Moje hodnocení čokoládových toppingů
Pokud mám vzájemně porovnat tyto dva čokoládové toppingy mezi sebou, jako zástupce nízkoenergetických sirupů, pak mám jasného vítěze. Tím je Bodylab Zero Topping Syrup s příchutí čokolády. Jeho skvělá čokoládová chuť a dokonalá konzistence tekutého sirupu převážila nad zdravotními výhodami čekankového sirupu. Přeci jen, čokoládový sirup beru jako potravinu, kterou si občas dopřeji jako laskominu, a proto si chci na ní opravdu pochutnat.
Čekankový sirup má zcela jistě své výhody, ty nelze popřít, ale ta drobná zrnka písku mi prostě na sladký dezert nesedí.
Jak dopadl můj test?
Když jsem vybírala samotné produkty na test, vůbec jsem netušila, co od těchto výrobků můžu čekat. Zásadním a také prvotním výběrovým kritériem byl pro mne nízký obsah cukru. Po zakoupení jsem sirupy postavila doma na stůl do řady a jen tak pohledem stěží odhadla, který by mohl být nejlepší. Nenechala jsem se zlákat pěkným obalem, daleko více mne zajímalo, jak vlastně chutnají.
Po přečtení všech etiket, jsem velké naděje vkládala do čekankového sirupu a to hlavně kvůli čekance a absenci konzervačních látek. Sirupy od Bodylabu mne zase zaujaly nulovým obsahem přidaného cukru. Na základě těchto informací bylo vážně těžké odhadnout, který považovat za nejlepší.
Dalším hodnotícím parametrem byla samozřejmě jejich chuť, kterou lze považovat za neméně důležitou. Těžko se donutíte dochutit si nějaké sladké jídlo něčím, co je sice zdravé, ale prostě vám chuťově nesedí. A proto u mne vyhrály sirupy od Bodylabu. Mě osobně připadají lepší, mají pěkně lahodnou chuť, karamelu i čokolády. 4Slim Čekankové sirupy nejsou až tak úplně nejhorší, karamelový je také dobrý, pokud nejste na ten mléčný podtext, určitě vám sedne. Ale příchuť s čokoládou u mne propadla, to není nic, co bych si chtěla koupit znovu.
Co však musím na všech sirupech ocenit je především to, že ani jeden z nich nemá žádnou chemickou pachuť, jsou pěkně sladké a přitom nedodávají tělu téměř žádné zbytečné kalorie. Každý z nich má své pro a proti, takže samotný výběr je spíš otázka toho, co jste ochotni tolerovat. Ať už se rozhodnete jakkoli, věřím, že si na nich pochutnáte.