Nadýchané muffiny s kousky čokolády vás zaručeně dostanou

Kdo by neznal muffiny. Malé bábovičky v papírovém košíčku jsou určeny jako dezert pro jednu osobu. Skvěle vypadají a ještě lépe chutnají. Ke kávě nebo na piknik přímo dokonalé. A kolik existuje variant! S muffiny se totiž dají dělat doslova zázraky. Když jim přidáte čepici z lehkého krému, nebo polejete polevou, okamžitě získají slavnostní ráz. Přitom jsou tak jednoduché na pečení. Na muffinech není co pokazit. Jaké jsou ty nejlepší? No přeci s kousky báječné čokolády! Když budete jíst muffiny ještě vlahé, zůstane uvnitř krásně tekutá. Takový gurmánský zážitek si nemůžete nechat ujít. Jdeme na ně?   

Muffiny s čokoládou si můžete vychutnat k snídani či svačině / foto: archiv autorky

 

Čokoládové muffiny

Muffiny mi připadají jako velmi praktický moučník, proto se u nás doma pečou skoro pořád. Stačí je vzít rovnou do ruky, takže mi mizí z plechu velmi rychle. Kolikrát se jen v kuchyni otočím a po muffinu zůstane prázdná díra. Často je beru s sebou také na cesty. Nic nemusíte krájet, nikde se nic nedrobí a díky papírovému košíčku nemáte ani polepené ruce.

Muffiny původem pocházejí z Velké británie. Postupem času se rozšířily po celém světě a v podobě, jak je známe dnes, nakonec doputovaly i k nám. Anglické muffiny bývají někdy vysoké jako mrakodrapy a pro jejich přípravu existuje celá řada postupů. Proměnlivé jsou také ingredience. Plní je ovocem, čokoládou, marmeládou,...

Já v muffinech vidím jen samé výhody a se svými experimenty nejsem stále u konce. Pořád je co vylepšovat a měnit. Vyzkoušela jsem kdejaký recept, ale nakonec jsem zůstala u osvědčené varianty, kterou používám vždy na přípravu základního těsta. Ostatní suroviny už pak měním podle chuti. Muffiny s čokoládou však patří jednoznačně k oblíbené klasice. Těm se nevyrovná vůbec nic.

Budete-li podávat muffiny ještě vlahé, čokoláda se krásně rozteče / foto: archiv autorky

 

Vláčné muffiny s čokoládou nádherně voní vanilkou a neméně důležitá je také kvalitní čokoláda. Na jejím výběru si dejte opravdu záležet. Sáhněte po takové, která je vyrobena z opravdu dobrého kakaa. Jednou jsem zkoušela do muffinů spotřebovat čokoládové figurky od Velikonoc, nasekala jsem je na kousky, ale nebylo to ono. Prostě pořádný muffin čokoládou neošidíte. 

TIP: Tmavá čokoláda z nepražených kakaových bobů je bohatá na živiny a nebudete po ní přibírat na váze.

Vstupte do e-shopu >>

Na 12 kousků budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 65 g hnědého třtinového cukru
  • 65 g krupicového cukru
  • 113 g rozpuštěného másla
  • 160 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 150 g kvalitní čokolády

Postup:

  1. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Do větší mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sůl a společně promícháme.
  3. V druhé míse s pomocí ručního šlehače vyšleháme oba cukry a vejce do pěny. Přidáme chladné rozpuštěné máslo, mléko, vanilkový extrakt a všechny suroviny propojíme dohromady.
  4. Do tekutých surovin zamícháme sypkou směs z mouky a dobře zamícháme.
  5. Čokoládu nasekáme ostrým nožem na kousky, vsypeme do těsta a zvolna ještě promícháme.
  6. Těstem rovnoměrně naplníme formu na muffiny a navrch nasypeme ještě několik větších kusů čokolády.
  7. Pečeme v troubě přibližně 15 minut. Zapíchnutou špejlí zkusíme, zda jsou hotové, pokud ne, přidáme navíc asi 5 minut. Chcete-li mít nádherné muffiny, musíte správně vychytat ideální dobu pečení tak, aby byly na povrchu křupavé a uvnitř krásně vláčné.
  8. Podávat můžeme teplé i studené.
Forma na muffiny Tescoma / foto: 4home.cz

Forma na muffiny Tescoma je tak akorát na 12 středně velkých muffinů:

  • Povrch je opatřen prvotřídním antiadhézním povlakem proti připalování.
  • Masivní tvar a široké pevné boční úchyty přispívají k lepší manipulaci.
  • Forma je vhodná pro všechny elektrické, plynové i horkovzdušné trouby.
Vstupte do e-shopu >>

 

TIP: Naplňte muffiny s kousky čokolády višňovou marmeládou: těsto nalejte do formy jen do poloviny, do každého muffinu dejte lžičku marmelády a poté dolejte těstem až povrch formy. Marmeláda zůstane pěkně schovaná uvnitř. 

V lednici vydrží muffiny s čokoládou 4 – 5 dní. Po vyndání z lednice je dávám na několik vteřin do mikrovlnné trouby rozehřát a čokoláda se krásně rozteče.

Přeji dobrou chuť!

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář