Plněné ořechy: Nejlepší vánoční cukroví mojí babičky

Plněné ořechy patří mezi nejlepší tradiční české vánoční cukroví. Nejenže napodobují tvar vlašských ořechů, ale po oříškách také chutnají. Křehké půlky ořechů upečené z ořechového těsta spojené máslovým krémem s další várkou mletých ořechů vytváří dohromady úžasnou symfonii chutí. Přitom s nimi není ani tolik práce. Receptů na plněné ořechy existuje nespočet, většinou každá rodina má ten svůj a považuje ho za nejlepší. Já jsem měla od mládí nejraději plněné ořechy od naší babičky, a proto toto cukroví peču podle ní. Pokud je ten správný čas, aby už u vás doma zavoněly pečené ořechy, pojďme se do nich pustit. 

Plněné ořechy s ořechovým krémem nesmí nikdy chybět na vánočním stole / foto: archiv autorky

 

Plněné ořechy jsou vánoční klasika

Plněné ořechy jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví, stejně jako linecké nebo vanilkové rohlíčky. Na vánočním talíři by určitě chybět neměly. Plněné ořechy mohou mít několik variant, někdo do těsta přidává kakao a ořechy plní světlým krémem, jinde to dělají přesně naopak (světlé těsto a kakaový krém), ovšem naše babička se držela jednoduché klasiky – světlé těsto a světlý ořechový krém. To je desetiletími prověřená dokonalost sama. 

Chcete-li plněné ořechy ještě více vylepšit, můžete konce namočit do čokoládové polevy a posypat mletými oříšky. Ale není to vůbec nutné, bez čokolády budou také naprosto perfektní. 

Ořechy můžete naplnit v podstatě jakýmkoliv máslovým krémem, měla jsem možnost ochutnat ořechy s krémem kávovým nebo karamelovým. Obě varianty sice měly něco do sebe, ale neoslovily mne natolik, abych jim dala přednost před tradičním rodinným receptem. Jaký to je?

 

Plněné ořechy s ořechovým krémem

Plněné ořechy jsou naprosto úžasné vánoční cukroví. Křehké těsto upečené v malých formičkách na ořechy zvláční jemný máslový krém, takže na jazyku se vám rozplyne nádherná oříšková chuť. Samotná příprava plněných ořechů není nijak složitá, nejprve upečete půlky ořechů a potom je k sobě slepíte krémem. 

K pečení ořechů dobře poslouží plechové formičky, jen kupte opravdu nějaké kvalitní, vydrží několik let. Kdysi jsem rychle před Vánoci pořídila takové obyčejné, ale když jsem je opláchla vodou, místo aby oschly, začaly rezivět. Okamžitě letěly do koše a já kupovala další, nicméně ty mám dodnes. 

Těsta ve formičce musí být jen minimum, jinak vyteče a přilepí se k formičce / foto: archiv autorky

 

Pamatuji si, že babička staré plechové formičky nikdy neumývala. Jen je po použití vytřela utěrkou a nikdy s nimi neměla nejmenší problém. Plechové formičky není nutné před pečením vymazávat, těsto je mastné dost a nikdy se mi nestalo, že by upečené ořechy nešly vyklopit. 

Upečené ořechy vyklopíme z formiček ještě za tepla / foto: archiv autorky

 

Než se pustíte do pečení, myslete také na suroviny. Sáhněte po kvalitní mouce a jako tuk použijte pravé máslo ne margarín. Na cukroví to je vážně znát. Takže nachystejte formičky na ořechy, všechny suroviny a jdeme na to.

Suroviny na těsto:

Suroviny na krém:

  • 200 g másla
  • 100 g moučkový cukr
  • 80 g vlašské ořechy
  • 1 lžíce rumu

Postup:

  1. Nejprve uděláme těsto. Na pracovní plochu prosejeme mouku, přidáme cukr, mleté ořechy a na drobné kousky pokrájené studené máslo. Těsto nejlépe zpracujeme rukama, protože jde jen o to, aby se jednotlivé suroviny spojily dohromady. Zbytečně těsto nehněteme, nesmí být přepracované neboli spařené, aby se nelepilo. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a dáme odležet do lednice, nejméně na 3 hodiny, ideálně přes noc.
  2. Připravíme si plechové formičky na ořechy a plechy na pečení. Formičky nemusíme ničím vymazávat, těsto obsahuje dostatek másla. Vezmeme vždy kousek těsta, vmáčkneme jej do formičky, palcem zatlačíme do středu a uděláme uprostřed malý důlek, kde bude místo na krém. Naplněné formičky rozložíme na plech a pečeme na 170°C cca 8 minut.
  3. Upečené ořechy zlehka vyklopíme z formiček a necháme vychladnout. Formičky vytřeme papírovou utěrkou a můžeme pokračovat s další várkou.
  4. Jakmile máme upečeno, připravíme máslový krém. Do mísy kuchyňského robota dáme povolené máslo, cukr, mleté ořechy, rum a vše společně vyšleháme do hladkého krému.
  5. Našlehaný krém dáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou. Krém nastříkáme na jednu půlku ořechu a přiklopíme druhým ořechem. Pokud nemáte cukrářský sáček, ořechy můžete promazat pomocí nože. Ořechy plníme tolik, co se do nich vejde. 
  6. Hotové naplněné ořechy uložíme do lednice. Můžete je jíst hned, ale když jim dáte pár dnů na uležení, budou ještě lepší. 

 

 

Klasické plechové formičky ve tvarů ořechů vypadají přesně jako z dob našich babiček 

 

Koupit >>

 

 

Cukroví s krémem skladujeme vždy v chladu v lednici. Krém z másla a cukru, ochucený kakaem, rumem, vanilkou, apod. vydrží v chladu až 3 týdny.

Ořechy je možné plnit různými krémy podle vlastní chuti. Kromě klasického ořechového krému lze použít krém čokoládový, kakaový, karamelový, kávový, žloutkový, nebo třeba pudinkový.

Plněné ořechy mají díky svému tvaru vlašského ořechu už samy o sobě pěkný vzhled. Pokud je chcete mít ještě krásnější, můžete je z poloviny namočit do čokolády, případně posypat mletými ořechy, nebo celé ořechy obalit ve směsi moučkového cukru s vanilkovým cukrem.

Upečené ořechy je potřeba z formiček vyklopit ještě za tepla. Pokud zchládnou, jde to pak mnohem hůř. Příčinou může být i to, že jsou ořechy málo propečené, což se většinou stává u tmavého těsta, kde jde propečenost špatně odhadnout. Pokud jste dali do těsta místo másla margarín, který obsahuje spoustu vody, pak to může být také důvod, proč jdou ořechy z formiček špatně vyklopit.

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář