Podle štítku: olej

Olej je speciální tekutina, jejímž obsahem jsou hydrofobní uhlovodíkové řetězce. To je také důvodem, proč nejsou oleje rozpustné ve vodě a proč mají menší hustotu. Rostlinné oleje jsou v přírodě lépe odbouratelné, v potravinářském průmyslu se používají na smažení, pečení, vaření i samostatně neupravené. Netuhnoucí oleje jsou olivové, ricinové, podzemnicové, slabě vysychavé pak mandlové nebo řepkové, polovysychavé jsou slunečnicové a makové. Mezi tuhnoucí oleje patří například ořechové. Z rostlinných olejů stojí za zmínku především olej rybí, který je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Olej z lískových ořechů – recenze

Každý jistě zná lískové oříšky. Jsou součástí různých zdravých dezertů, čokolády, zmrzliny, raw cukroví a nebo dobře poslouží třeba i jako zobání k televizi. Málokdo už ale ví, že z plodů lísky seté se vyrábí také lískový olej, který se …

Přečíst více »

Recenze: ES BIO kokosový olej

Mezi rostlinnými oleji se v posledních letech stal kokosový olej velmi populární a jeho příznivci na něj nedají dopustit. Co je na něm tak mimořádného? Kokosový olej pochází z kokosové palmy, která je vysoce ceněna pro své hojivé vlastnosti a …

Přečíst více »

Jak uchovat bylinky na zimu?

Žádné vaření se neobejde bez bylinek, chuťově dokážou pozvednout i jinak obyčejné pokrmy. Nejen polévkám dodají příjemnou vůni. Obohatí rizoto, těstoviny, zvýrazní pečené maso, ryby, omáčky. Jak si je ale nejlépe uchovat na zimu, aby neztratily letní vůni a chuť? …

Přečíst více »