Nepřehlédněte

Domácí nadýchané donuty: Umíte je správně připravit?

 

Klasické české koblihy plněné marmeládou známe všichni. Nádherně voní rumem a běžně si je dáváme k svačině. Co takhle jednou zkusit koblihy trochu jinak? V oblíbených amerických seriálech se každý policista s chutí zakousne do koblihy s dírou uprostřed. Nebo třeba Homer Simpson. Ani ten není pozadu. Legendární americké koblihy jsou nadýchané jako peříčko a navrchu polité sladkou polevou. Zdobí je nasekané oříšky, kousky čokolády, cukrové perličky, sypání a nevím co ještě. Jeden kousek hezčí než druhý. Některé jsou dokonce s náplní uvnitř. Čerstvě připravené jsou opravdu neodolatelné. A víte, že nedají vůbec mnoho práce? Jdeme na ně. 

Domácí mini donuty s čokoládou a mandlemi / foto: archiv autorky

 

Nadýchané donuty s čokoládou a mandlemi

Koblih nebo donut? Je to vlastně jedno. Obojí se připravuje z kynutého těsta a smaží ve vysoké vrstvě oleje. Přeci jen, každý chutná jinak. Nevím čím to je, ale je to tak. Proto se raději doma předem zeptám, zda chtějí opravdu české koblihy, nebo děravé donuty. Rozhodování je někdy těžké. Zakousnout se do klasické koblihy je neméně famózní gurmánský zážitek jako s donutem. Ale ten je možná zase více lákavější na pohled. 

Americký donut je už předem předurčen ke krásnému zdobení. Takže se musíte rozhodnout, zda ho polijete ovocnou polevou (malinová jasně vede), čokoládou (bílou, tmavou), posypete oříšky či jiným zdobením, nebo jen tak obalíte v cukru se skořicí. Ovšem i ta poslední varianta stojí za to.

Čerstvě usmaženému donutu prostě neodoláte / foto: archiv autorky

 

Udělat dobré americké donuty byla pro mne výzva. Klasické koblihy připravuji podle zaběhnutého rodinného receptu. “Ale co s donutem? Jak vyrobím tu typickou díru uprostřed?” vyvstala mi na mysli zásadní otázka. Inspiraci jsem nakonec našla na internetu. “Ano, vykrajovátko na cukroví! To je ono!” zajásala jsem a problém byl vyřešen. Rozhodla jsem se tedy pro krásné malé mini donuty s čokoládou posypané sekanými mandlemi. Na jejich přípravu jsem použila tento recept: 

Tvořítko na donuty Tescoma / foto: 4home.cz

TIP: Tvořítko na donuty Tescoma je vyrobeno z prvotřídního odolného plastu a určeno pro snadnou přípravu domácích donutů. Navíc k němu máte i praktické kleště.

Tvořítkem rychle a jednoduše vykrojíte z těsta donuty, usmažíte a s pomocí kleští je namočíte v polevě. Můžete vložit do myčky na nádobí.

Koupit v e-shopu >>

 

Suroviny na těsto:

Na ozdobu:

Postup:

1. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, droždí a špetku soli. Přidáme vejce, jeden žloutek, rozpuštěné máslo a zalejeme vlažným mlékem. Ručně nebo za pomoci kuchyňského robota vypracujeme hladké a pružné těsto. Hotové těsto lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout zhruba dvě hodiny, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na tloušťku asi 1 cm. Necháme 5 minut odpočívat a poté vykrajujeme malá kolečka. Speciální vykrajovátko na donuty nemám, ale stejně tak to jde dobře s větším a menším kulatým vykrajovátkem na cukroví. Velikost donutu můžete zvolit podle sebe. 

3. Vykrojené donuty položíme na plech na pečící papír a necháme ještě asi hodinu v teple kynout

4. Na sporáku rozpálíme vysokou vrstvu oleje a donuty postupně smažíme z každé strany 1 – 2 minuty, až se nafouknou a zezlátnou. 

5. Usmažené donuty necháme okapat na papírové utěrce a ještě za tepla obalujeme ve směsi krystalového cukru a skořice. Obalené donuty dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku.

6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a donuty na mřížce ozdobně polejeme. Ihned posypeme kousky sekaných mandlí a necháme zatuhnout.

Přeji dobrou chuť. 

Donuty s čokoládou jsou prostě báječné. To není kobliha, to je DONUT!

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a o zdravý životní styl se v podstatě zajímám už od střední školy. V současné době se snažím působení v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning, aqua aerobic a geocaching.

přečtěte si také

Estonský kringel – upleťte si jednoduchý skořicový věnec

Znáte estonský kringel? Pokud ne, tak popadněte zástěru a směle se pusťte do pečení. Možná …

Napsat komentář