Každý jistě zná lískové oříšky. Jsou součástí různých zdravých dezertů, čokolády, zmrzliny, raw cukroví a nebo dobře poslouží třeba i jako zobání k televizi. Málokdo už ale ví, že z plodů lísky seté se vyrábí také lískový olej, který se řadí mezi přední hodnotné rostlinné oleje. Složení oleje z lískových oříšků je totiž natolik jedinečné, že dokáže dokonce nahradit maso. Proto by určitě neměl chybět v jídelníčku vegetariánů a veganů. Lískový olej v sobě ukrývá velmi cenné živiny, které celkově utuží vaše zdraví. Jeho blahodárné účinky na lidské tělo se projevují nejen při vnitřním, ale i vnějším použití. Charakteristická oříšková chuť i vůně vynikne zejména v pokrmech studené kuchyně. Avšak díky svým vlastnostem se výtečně hodí také pro výrobu domácí kosmetiky. Na trhu najdete kvalitní Olej z lískových ořechů značky BohemiaOlej. Tato firma nedováží oleje z různých koutů světa, ale zaměřuje se především na zpracování surovin českého původu. BohemiaOlej se snaží dodržet tradici lisování olejů za studena, v nichž nenajdete žádné přísady navíc. Chcete vědět, proč je olej z lískových oříšků součástí zdravého životního stylu?
Obsah článku
- 1 Olej z lískových oříšků
- 2 Složení lískového oleje
- 3 Zastoupení mastných kyselin v oleji z lískových oříšků
- 4 Olej z lískových ořechů a jeho vliv na zdraví
- 5 Olej z lískových ořechů v jídelníčku
- 6 Kde koupit olej z vlašských ořechů
- 7 Moje zkušenosti s olejem z lískových ořechů
- 8 Výhody:
- 9 Nevýhody:
- 10 Recenze Oleje z lískových ořechů BohemiaOlej
Olej z lískových oříšků
Lískový olej se lisuje z plodů (oříšků) lísky obecné, které v sobě ukrývají kolem 60 % tuků a až 20 % cukrů. Celý výrobní proces oleje zahrnuje pouze mechanické způsoby zpracování, čímž je dosaženo zachování všech cenných výživných látek. Lískové oříšky se nejprve rozdrtí a poté přechází do mechanického lisu, který oddělí vylisované zbytky suroviny a vyteče tzv. špinavý olej. Tato kapalina dále prochází procesem třístupňové sedimentace, kdy se zbaví hrubých zbytků suroviny. Nakonec se olej vyčistí na 12-ti stupňovém látkovém filtru. Výsledkem je čistý, zářivý lískový olej, jenž chutná doslova jako tekuté oříšky. Takto upravený olej se naplní do tmavých skleněných lahví a uzavře. Za studena lisovaný olej z lískových oříšků si během celého výrobního procesu ponechá svoji specifickou chuť i vůni a všechny významné živiny.
Líska obecná je rozložitý keř vysoký většinou 3 – 4 metry, někdy může dorůstat výšky až 8 metrů. Dobře se jí daří v našich mírných klimatických podmínkách, ale vyskytuje se i v dalších částech Evropy, Asie a Afriky. V jižních oblastech je rozšířena v podstatně vyšší nadmořské výšce než v severních oblastech. U nás líska roste po celém území, nejčastěji na okraji lesů, v křovinách, kolem cest a vodních toků. U lískového keře je celkem běžné stáří 70 a více let. Líska nemá ráda sucho ani přemokřenou půdu a snáší mráz až do -30°C. Nebezpečné jsou ale pro ni jarní mrazíky v době květu. Kvete velmi brzy ještě před vyrašením prvních lístků. Samčí květy jsou výrazné 7 cm dlouhé jehnědy a samičí květy tvoří nenápadné pupence. Koncem léta dozrávají plody – hnědé oříšky. Nejčastěji vyrůstají ve skupinách až po pěti kusech, ojediněle i samostatně. Lískové oříšky se využívají v potravinářství k výrobě cukrovinek a také se z nich lisuje hodnotný olej, který nalézá své uplatnění i v kosmetice.
Složení lískového oleje
Olej z lískových ořechů patří mezi kvalitními hodnotnými rostlinnými oleji na přední příčku, což je dáno zejména vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a minerálních látek. V lískových oříšcích, stejně jako v lískovém oleji, se nachází vysoká koncentrace vitamínu E, který slouží jako důležitý antioxidant, jenž chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Ani obsah dalších vitamínů B1, B2, B6 a C není zcela zanedbatelný. V oleji z lískových ořechů je rovněž zastoupeno významné množství minerálních látek: vápník, hořčík, železo, zinek, sodík, fosfor, draslík a celá řada aminokyselin.
Z hlediska obsahu mononenasycených mastných kyselin je jejich množství stejné jako třeba v olivovém oleji, avšak výsledná kvalita oleje z lískových ořechů je zvýšena o množství různých významných živin, které se v olivovém oleji nenacházejí.
Zastoupení mastných kyselin v oleji z lískových oříšků
nasycené mastné kyseliny | 6 % |
nenasycené mastné kyseliny | 94 % |
omega-9 kyselina olejová | 83 % |
omega-6 kyselina linolová | 11 % |
omega-3 kyselina linolenová | 0,1 % |
Z výše uvedené tabulky je patrné, že olej z lískových ořechů obsahuje velmi nízké procento nasycených tuků, čímž při pravidelné konzumaci snižuje riziko kardiovaskulárních chorob až o 50 %.
Po nutriční stránce je olej z lískových ořechů velmi dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a je nepostradatelný při alternativním způsobu stravování, například v jídelníčku vegetariánů a veganů. Složení oleje z lískového oleje je totiž natolik unikátní, že dokáže ve stravě plně nahradit maso.
Lískové oříšky se od ostatních ořechů odlišují velmi nízkým obsahem sacharidů a tato vlastnost se projevuje i u lískového oleje. Jelikož má vysokou energetickou hodnotu, je lískový olej skvělý prostředek na doplnění energie bez nežádoucího zvýšení hladiny cukru v krvi. Z toho důvodu se doporučuje při vyčerpání a zvýšené tělesné aktivitě.
Olej z lískových ořechů a jeho vliv na zdraví
Nenasycené mastné kyseliny nacházející se v oleji z lískových ořechů přispívají ke snižování škodlivého cholesterolu v krvi a současně příznivě působí na celý kardiovaskulární systém. Vysoký obsah hořčíku a draslíku posiluje nervovou soustavu a pomáhá organismu lépe odolávat stresu.
Olej z lískových ořechů také podporuje regeneraci plic, obnovuje jejich pružnost a pevnost. Proto je velmi vhodný pro alergiky, astmatiky, kuřáky a seniory. Lískový olej dokáže harmonizovat hormonální nerovnováhu a pomáhá ženám s poruchou menstruačního cyklu. Také se používá jako součást detoxikační a posilující kůry.
Olej z lískových ořechů:
- vhodný při dietě pro pacienty s diabetem
- celkově posiluje imunitní systém
- pomáhá při chronické únavě
- používá se při revmatismu a artritidě
- účinný na křečové žíly a zánět žil
- přispívá ke snížení krevního tlaku
- posiluje strukturu kostí
Olej z lískových ořechů se uplatní také při vnějším použití v péči o pokožku a vlasy. Jemný, výživný olej plný vitamínů a minerálních látek má lehce adstringentní účinky. Je naprosto skvělý pro citlivou pleť a hodí se i pro malé děti. Podílí se na regeneraci pokožky, velmi dobře se vstřebává a nezanechává mastný film. Je výborný pro denní použití pro mastný typ pleti.
Jelikož proniká hluboko do kůže, používá se buď samostatně jako masážní olej a nebo je součástí různých masážních směsí. Pokožku zanechává sametově hebkou a má také příznivý vliv na ošetření zralé pleti se ztrátou elasticity.
Olej z lískových ořechů blahodárně působí i na vlasy, nejlépe ve formě olejového zábalu, který vlasy účinně vyživuje, hydratuje a posiluje. Díky regeneračním schopnostem pomáhá zacelit roztřepené konečky a celkově zlepšuje kvalitu vlasů.
Olej z lískových ořechů v jídelníčku
Chcete-li plně využívat veškeré příznivé účinky oleje z lískových oříšků, můžete ho užívat na lžičku jako potravinový doplněk nebo jím obohatit jednotlivé pokrmy. Lískový olej díky svému specifickému aroma nejenže zvýrazní jeho ořechovou chuť, ale zvýší se i nutriční hodnota připravovaného jídla.
Olej z lískových ořechů se používá jen ve studené kuchyni, jelikož zahřátím na vyšší teplotu přichází o cenné živiny a ztrácí se také jeho charakteristická vůně. Má nízký bod ohřevu, a proto se nehodí na smažení. Stejně jako ostatní ořechové oleje snadno žlukne, je lepší jej kupovat v menším množství a po otevření skladovat nejlépe v chladu při teplotě okolo 18°C.
Bc. Zuzana Přichystalová uvádí: “Žluknutí je změna tuků způsobená jejich oxidací. Bohužel žluknutí nelze zcela zabránit protože je způsobené všudy přítomným kyslíkem. Při běžných teplotách dojde k oxidaci pouze nenasycených mastných kyselin, ale při vyšších (pečení, pražení) dojde k autooxidaci také nasycených mastných kyselin.”
PŘICHYSTALOVÁ, ZUZANA. Skořápkové plody ve stravě mladé generace
Použití ve studené kuchyni:
- ideální do snídaňových obilných kaší nebo smoothie
- vhodný do salátů, na pečenou zeleninu
- k přípravě raw dezertů, na pečení
- skvěle doplní chuť pomerančů, kiwi a hroznového vína
- hodí se k listovým salátům, sýru a ovoci
- doplní chuť bílého masa, ryb, omáček, polévek
- těstoviny nebo bramborové pyré získají naprosto originální chuť
Kulinářské využití oleje z lískových ořechů je opravdu rozmanité a nemusíte se vůbec bát různě experimentovat. Voní sladce a pasuje všude tam, kam byste k jídlu přidali oříšky. Inspirovat se můžete následujícími recepty.
Kuřecí steak a salát s olejem z lískových ořechů
Suroviny:
- 200 g kuřecí prsa
- hrst zeleného listí (hlávkový salát, rukola, mladý špenát)
- 2 ředkvičky
- vejce
- parmazán nebo pecorino
Na zálivku:
- 5 lžiček oleje z lískových ořechů
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička agávového sirupu (případně hnědý cukr)
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- sůl
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a dáme bokem. Omyjeme a osušíme zelené listy (lze vytvořit směs z toho co máte doma), ředkvičky nakrájíme na plátky. Do misky vložíme všechny ingredience na zálivku a společně dobře promícháme. Plátek kuřecích prsou naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na rozpálenou grilovací pánev pokapanou řepkovým olejem. Opečeme z obou stran a ihned servírujeme: na talíř položíme kuřecí maso, posypeme směsí salátu, přidáme rozpůlené vařené vejce a nakonec posypeme hoblinami parmezánu nebo pecorina. To vše pokapeme připravenou zálivkou a můžeme podávat.
Salát s hruškou a sýrem feta
V tomto receptu právě olej z lískových ořechů tvoří podstatnou část výsledné chuti:
Kde koupit olej z vlašských ořechů
Olej z vlašských ořechů není až tak známý jako například olej vlašský, mandlový, makadamiový, apod., ale z hlediska jeho vysoké nutriční hodnoty právem patří do každého zdravého jídelníčku. Možná ho najdete v některém z obchodů se zdravou výživou, ale já jsem se porozhlédla po internetu a hned jsem jej objevila v nabídce svého oblíbeného e-shopu. Jelikož jsem zde už pravidelným zákazníkem a s obchodem mám samé dobré zkušenosti, tentokrát jsem do nákupního košíku vložila Olej z lískových ořechů značky BohemiaOlej v balení 250 ml za cenu 259 Kč. E-shop vám garantuje bleskovovu dobu dodání a způsob dopravy si zvolíte sami. Dopravné začíná již na deseti korunách, případně si objednávku vyzvednete sami na výdejním místě.
Moje zkušenosti s olejem z lískových ořechů
Olej z lískových ořechů mne nadchnul hned napoprvé, co jsem jej ochutnala. Lahodná chuť ořechů se vám rozplyne na jazyku a ucítíte úžasné ořechové aroma. Je naprosto ideální k použití do všech sladkých dezertů, moučníků, cukroví, palačinek, vaflí a dalších sladkých jídel. Lžičku lískového oleje přidávám do ranní ovesné kaše, případně do smoothie, čímž tělo hned po ránu dostane spoustu důležitých živin a já mám plno energie na celý den. Skvěle se hodí do zálivky na salát nebo na těstoviny. Pro mně osobně je olej z lískových ořechů naprosto dokonalý. Vážně ho zkuste, za to nic nedáte a určitě si ho oblíbíte stejně jako já.
Výhody:
- čistě přírodní produkt
- v jídelníčku dokáže nahradit maso
- dobrý zdroj rostlinných bílkovin
- příznivě působí na pokožku i vlasy
- použití jako masážní olej
Nevýhody:
- u citlivých jedinců může způsobit alergickou reakci
- dostupný převážně v e-shopech se zdravou výživou
- krátké datum spotřeby