Vaříme protikvasinkovou dietu: Pohankové lívance s polníčkem

Protikvasinková dieta pomáhá tělu zbavit se přemnožených kvasinek a tím ulevit od různých projevů nepříjemné kandidózy. Samotný jídelníček má však přesně stanovené zásady. Žádný cukr, bílou mouku ani mléko. Snížit příjem sacharidů, to je základ. Co tedy každý den vařit? Možná to na první pohled vypadá složitě, ale věřte, že není. I s omezeným výběrem potravin dokážete denně připravit chutné a úplně jiné jídlo. Zkuste třeba tyto zelené pohankové lívance. Dobré jsou se skořicí a oříšky, nebo pokapané citronem. Jindy je vhodně doplní ostružiny nebo jahody. Polníček v nich úplně zanikne. A víte co je nejlepší? Hotové jsou během chvilky. Tak pojďme na to. 

Pohankové lívance s polníčkem jsou krásně zelené a moc dobré / foto: archiv autorky

 

Pohanka a protikvasinková dieta

Pohanka je z hlediska protikvasinkové diety přímo ideální surovina, jelikož zcela naplňuje požadavek nízkého příjmu sacharidů. Neobsahuje lepek, ale zato plno cenných živin. Pro lidský organismus je kvalitním zdrojem rutinu, který podporuje zdraví cév. Pohanka se řadí mezi kvalitní a lehce stravitelné potraviny

Pohanku můžete zařadit do jídelníčku na celou řadu způsobů a dopřát si ji nasladko i naslano. Klidně ji nechte i naklíčit, o to bude výživnější. Pohankové kroupy jsou skvělé jako příloha, nebo do salátu. V celé řadě receptů využijete zase pohankovou mouku. A třeba pro rychlou přípravu ranní snídaňové kaše se výborně hodí pohankové vločky. Z pohanky se vyrábí také těstoviny a pohanková krupice.

V obchodě narazíte na dva druhy pohanky: světlou a tmavou. A věřte, že je v nich zásadní rozdíl. Chvíli mi trvalo, než jsem objevila, v čem je problém. Moje první setkání s pohankou totiž nedopadlo úplně nejlépe, protože mi hodně vadila její pachuť. Pokud máte stejné zkušenosti jako já, nevzdávejte to a dejte pohance šanci. Jen musíte v obchodě sáhnout po světlé pohance. To je něco úplně jiného.

Vybírejte vždy světlou pohanku, mechanicky loupanou. Má jemnější chuť, světle zelenou barvu a zůstává v ní zachována i část živin pod slupkou. Naproti tomu pohanka tmavě hnědé barvy je zpracována za pomoci vysokého tepla, které ničí některé cenné látky. Navíc má podivnou pachuť a vůni.

Jak poznat pohanku podle obalu? Jednoduše se orientujte podle výrobce. U produktu z řemeslného mlýnu máte jistotu, že výrobce loupe pohanku tradiční mechanickou cestou

 Koupit pohanku >>

Máte-li doma pytlík pohanky, pojďme se pustit do vaření. Zelené pohankové lívance lze podávat k snídani, večeři či jako lehký oběd. Jsou moc dobré, zasytí a pokaždé si je můžete dochutit jinak.

Polníček podle chuti vůbec nepoznáte, se skořicí a oříšky jsou nejlepší / foto: archiv autorky

 

Pohankové lívance s polníčkem 

Lívance se nikdy neomrzí, ani ve své zdravé podobě. Pokud nemáte po ruce pohankovou mouku, připravíte je bez problému z celé pohanky. Polníček chuť lívanců nijak neovlivní, vůbec se ho nebojte. Spíš jim dodá svěží zelenou barvu, která na talíři pěkně vynikne. Pokud chcete, vyměňte ho za špenát. Když do těsta přidáte ještě semínka, výsledek bude naprosto dokonalý.

Co budete potřebovat:

Postup:

  1. Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme. Celá pohanka, společně se semínky se krásně rozdrtí, takže není nutno mít přímo pohankovou mouku. Vznikne nám lívancové těsto medové konzistence.
  2. Rozpálíme pánev, potřeme kokosovým olejem a postupně smažíme malé lívance. Pánev necháme pěkně rovnoměrně rozehřát a tuk nanášíme nejlépe štětcem před každou novou dávkou lívanců. Tím zajistíme, že ho nebude příliš mnoho.
  3. Upečené lívance servírujeme na talíř a dochutíme podle sebe. Já je poprášila skořicí a posypala lískovými oříšky. Dobré jsou jen tak pokapané citronem. Jindy je můžete doplnit lesním ovocem, fanatazii se meze nekladou. Jistě si najdete svoji nejoblíbenější variantu. Zkuste je příště podávat s tenkým plátkem lososa

Přeji dobrou chuť!

Malá poznámka na závěr: místo rostlinného mléka je možno použít perlivou minerální vodu. Lívance pak budou o to víc nadýchané, kypré a vláčné

TIP na článek: Protikvasinková dieta. Co byste měl a neměli jíst?

Protikvasinková dieta se řídí pevně danými zásadami. Jen tak je možné nad přemnoženými kvasinkami zvítězit. V tomto článku najdete přehlednou tabulku vhodných a nevhodných potravin, a seznam 10 nejlepších potravin proti kvasinkám. Dozvíte se, jak správně poskládat celý jídelníček. Další recepty a tipy na nízkosacharidová jídla vám určitě usnadní každodenní vaření.

Protikvasinková dieta >>

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář