Zkuste výborná jablka v županu. Jsou jedinečná!

Znáte to, děti pořád honí mlsná a ta moje malá cácorka není výjimkou. Včera jsme strávili nádherný den na lyžovačce, proto jsem na večeři ohřála jen klasickou hustou zelňačku (nejlepší je den proleželá) s domácím chlebem. V mžiku se po ní jen zaprášilo, jenomže jako jednochodové menu to bylo málo. Požadavky na sladké se zvyšovaly, a tak nastal menší problém. Sladké zásoby od Vánoc už byly na nule (i ten poslední mikulášský čert padl za vlast), takže jsem musela začít improvizovat. Na stole na mne smutně koukala mísa s červenými jablky, ovšem ta v syrové podobě byla rázně zavržena. Jo, kdyby tak byla z čokolády… Tak co teď? No nic, budou prostě jablka v županu. Jenomže letmý pohled do mrazáku zhatil i tyto plány, ani listové těsto se zde nenacházelo. To bych ale nebyla já, abych si vždy neporadila. Jablka v županu bez listového těsta se pro mne staly výzvou a dokonce premiérou. Listové těsto jsem jednoduše nahradila podobným těstem jako když smažíte palačinky. A výsledek? Povedly se báječně, chutnaly, a rodinka byla konečně spokojená.

Jablka v županu můžete podávat jako dezert ke kávě / foto: archiv autorky

 

Jablka v županu a trochu jiném kabátku

Určitě znáte recept na tradiční jablka v županu, kdy vlastně oloupete celé jablko, odstraníte jadřinec, místo něj dáte trochu pikantní marmelády a obalíte čtvercem listového těsta. V troubě upečete během pár minut dozlatova. Je to rychlý dezert, přidat můžete ořechy, hrozinky, brusinky, skořici, co doma prostě najdete. Já jsem to tentokrát zkusila jinak. Variací na tento recept naleznete jistě mnoho, každá hospodyňka má svůj originál. Pokud nemáte zrovna po ruce listové těsto jako já, lehce si poradíte bez něj. Z mléka a mouky namícháte sladké těstíčko, v kterém obalíte plátky jablek a usmažíte na trošce oleje. Jablka v županu obalené ve skořici jsou hotová jedna dvě a věřte, že je to úplně něco jiného než jablečný štrůdl. Jak na to?

Jablka v županu možná chutí lehce připomínají klasický štrůdl, ale jsou prostě jiná / foto: archiv autorky

 

Potřebujete:

Postup:

Nejprve si vymíchejte těstíčko. Do vyšší nádoby nalejte ¾ hrnku mléka, přidejte jedno vejce, 2 lžíce cukru a postupně přidávejte 6 – 8 lžic hladké mouky. Řádně rozmíchejte, abyste docílili hustoty jako na palačinkové těsto. Podle toho volte také množství mouky, každá saje tekutinu jinak. Nechte asi 20 minut odpočinout. Jablka omyjte ve vodě, oloupejte slupku a rozkrájejte na plátky. Vykrojte jadřinec, buďto vám to půjde nožem a nebo použijte malé vykrajovátko na cukroví.

Jablka postupně obalte v těstíčku a ihned vkládejte na pánev na rozehřátý tuk.

Po usmažení je odložte do mísy na papírovou utěrku (odsaje přebytečný tuk) a poté je obalte ve skořicovém cukru. Nandejte na talíř a podávejte teplé. S kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačky zabodujete zejména u dětí.  

Dobrou chuť!

3dilná sada odměrek / foto: 4home.cz

TIP: Při vaření je nutno pečlivě odměřit jednotlivé suroviny. Já k tomuto účelu používám odměrku, ale kolikrát mi ani jedna nestačí. Proto jsem si za pár korun koupila rovnou celou 3dílnou sadu odměrek v různých velikostech. Jsou vyrobeny z plastu a opatřeny praktickou nálevkou. Používám je prakticky každý den, velmi snadno odměří tekutiny, a nebo hmotnost cukru a mouky. Rychle po ruce mám tak vždy příslušnou velikost, nejmenší o objemu 250 ml, střední 500 ml, největší má jeden litr. Můžete ji bez obav vložit do mikrovlnky a umýt v                                                      myčce na nádobí

Koupit v e-shopu

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

2 komentáře

  1. Anonym#992

    Jablka smažená v těstíčku jsou dobrý dezert, ale nejsou to jablka v županu ! A udělalo by mi radost, kdybych nemusela číst do očí bodající spojení VÝBORNÉ JABLKA.

Napsat komentář