Bábovka je prostě tradice a čas od času se objevuje také u nás na stole. Ke kávě, čaji, snídani či svačině je naprosto dokonalá. Osvědčené recepty našich babiček se předávají z generace na generaci, ale jedno mají přeci jen společné. Dobrá bábovka musí být vláčná, provoněná citronovou kůrou a nesmí v ní chybět kvalitní kakao. Co takhle ale jednou trochu změnit její podobu? Místo velké bábovky upečete rovnou šest naprosto úžasných mini báboviček. Snadno tak vykouzlíte sladký zákusek po víkendovém obědě, praktické jsou na cesty, letní piknik nebo zahradní party. Tak popadněte zástěru a jdeme vařit.
Mini bábovičky s chutí kakaa
Když jsem v obchodě poprvé spatřila silikonové formičky na mini bábovičky, hned jsem věděla, že povýším klasickou bábovku na vyšší level. A nemýlila jsem se! Celá moje rodina ocení, když má po ruce něco malého na zub. Už jen na pohled totiž lahodí oku, takže rychle mizí jedna za druhou a můžete péct vlastně znovu. 🙂 Naštěstí je recept velmi snadný a jednoduchý.
Na 6 mini báboviček si připravte:
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g hnědého cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 2 celá vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 5 lžic kokosového oleje
- 5 lžic mléka
- 1 lžíce raw kakaa
- trochu citronové kůry z BIO citronu
Postup:
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, olej a vyšleháme. Do mouky přidáme prášek do pečiva a společně s mlékem po částech smícháme s rozšlehanými vejci. Do menší misky oddělíme asi ⅓ těsta, přidáme raw kakao a zamícháme. Kdyby těsto bylo příliš husté, přidáme ještě lžíci mléka. A můžeme plnit do formiček: do poloviny nalejeme bílé těsto a na něj dáme přibližně lžíci kakaového těsta. Formičky plníme jen do ⅔, v troubě ještě bábovičky nabydou. Pečeme na 180°C asi 30 minut a vždy zkuste špejlí, zda už jsou hotové.
TIP: Místo raw kakaa můžete použít také carob, jehož kalorická hodnota je o třetinu menší než u kakaa. Přečtěte si moji recenzi carobu nebo-li svatojánského chleba
Silikonové formičky jsou k nezaplacení
Ze silikonových formiček na mini bábovičky jsem úplně nadšená. Mají nádherný tvar, nemusíte je ničím vymazávat a jdou úplně jednoduše vyklopit. V tom mě právě klasická velká bábovka kolikrát zradila. I když jsem formu vymazala tukem, vysypala strouhankou, přeci jen se mi občas přichytla. A nikdy jsem nemohla přijít na to, proč. Jednou jsme dokonce celou bábovku vyjídali z formy polévkovou lžící :-).
Takže mi to nedalo a zapátrala jsem, jaká je nabídka silikonových forem v našich e-shopech. Byla jsem velmi mile překvapena, už mám doma nejen perfektní formu na bábovku, ale i na muffiny, vánoční cukroví a biskupský chlebíček.
Jaké má další výhody?
- není třeba vymazávat
- těsto nikde nevyteče
- bábovka jde z formy krásně vyklopit
- máte jistotu, že se těsto nepřipeče
- formu snadno umyjete v myčce na nádobí
- v kuchyňské lince nezabírá mnoho místa
- nepohlcuje pachy ostatních potravin
Budete-li chtít kromě mini báboviček upéct také jednu velkou bábovku, můžte bez problému použít výše uvedený recept. Jen množství použitých suroviny vynásobte dvěma, jinak postup je stejný. I já kolikrát doma peču obojí a přesto do druhého dne zbydou jen drobky.
Přeji dobrou chuť! Bábovka je symbol domácí pohody, klidu a štěstí.