Arašídové máslo je nedílnou součástí zejména amerického jídelníčku. Mnozí Američané si život bez arašídového másla nedokážou vůbec představit a jsou schopni si jej namazat na cokoli. Jistě znáte tradiční sendvič, kdy plátky bílého chleba jsou silně potřeny právě arašídovým máslem, na něm spočívá vrstva na kolečka nakrájeného banánu a na to vše plátek do křupava opečené slaniny. No, domorodí Mexičané, kteří tuto alternativu klasického másla objevili, jistě ví, co je dobré. Napadá vás, co má přírodní arašídové máslo společného se zdravou stravou? Budete se divit, ale má. V posledních letech je hojně rozšířenou surovinou využívající se v redukčních dietách nebo zdravém životním stylu. Ano, obsahuje poměrně velké množství tuku, jenomže se jedná o rostlinné nenasycené tuky, bez kterých se lidské tělo neobejde. Nemusíte se tedy nijak obávat, že by arašídové máslo nějak ohrozilo vaši snahu o hubnutí. Právě naopak!
Co je arašídové máslo?
Arašídové máslo je hnědá mazlavá hmota, která svojí konzistencí připomíná pastu. Můžete si vybrat i více křupavou variantu s kousky arašídů. Základem jsou lehce opražené arašídy, smíchané s cukrem a solí, rozemleté do podoby pasty. Množství soli a cukru je různé, někdo má raději sladší, jiný slanější a někteří lidé upřednostňují úplně do hladka vymíchané jemné máslíčko. A jak chutná? Jednoduše, jako buráky. Věřte tomu, že arašídové máslo je zdravé a určitě byste jej měli zařadit do svého jídelníčku. Jeho využití v kuchyni je všestranné. Můžete si jej namazat na topinky, kombinovat s džemem, přidat do mléčného shaku, sladké či slané kaše, výtečně si rozumí s banánem. Hodí se i na pečení a na výrobu RAW dezertů.
Proč využít arašídové máslo při hubnutí?
Arašídy, z nichž se vyrábí arašídové máslo, jsou plodem podzemnice olejné. Přestože vypadají jako ořechy, řadí se mezi luštěniny. Po nutriční stránce jde o velmi hodnotnou potravinu, která skvěle zapadá do racionálního stravování. Arašídové máslo je určitě zdravější než běžné máslo z kravského mléka. Obsahuje poměrně hodně bílkovin, sacharidů a vlákniny. Hlavní přínos arašídového másla pro hubnutí spočívá v tom, že je významným zdrojem nenasycených tuků, které pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi. Arašídové máslo vám tak zajistí vyvážený příjem zdravých tuků, jež jsou pro lidský organismus nezbytné. Dá se říci, že je relativně levným zdrojem energie. Dokonce obsahuje více bílkovin než kuřecí prsa a déle udržuje pocit sytosti. Za zmínku stojí také obsah vitamínů řady B, vitamín E, minerálních látek, kyseliny listové a zdraví velmi prospěšného koenzymu Q10.
Domácí arašídové máslo
Pokud jste se rozhodli arašídové máslo vyzkoušet, můžete si jej snadno vyrobit doma. Dneska už jej sice najdete v každém obchodě, ale domácí je prostě domácí. Navíc, v kupovaném arašídovém másle bývají někdy přidané další suroviny a konzervanty. U některých výrobků lze o jejich bezchybné kvalitě dlouho polemizovat. Nevíte, jak vyrobit arašídové máslo? Kupte buráky a pojďte na to. Vytvoříte si sami takové arašídové máslo, které bude pro vás nejlahodnější, dáte do něj jen takové suroviny, jaké chcete.
Připravte si:
- 200 g pražených nesolených arašídů
- 1 lžičku hnědého cukru
- půl lžičky soli
Jak na to:
Veškeré suroviny nasypte do mixéru a asi 5 minut mixujte. Není nutné přidávat žádný olej, arašídy jsou olejnaté dost. Na začátku mixování se vám arašídy trochu nalepí na stěny mixéru, a tak je pokaždé setřete. Tím jak je postupně mixujete, uvolňuje se olej v nich obsažený a z hmoty se stává kompaktní pomazánka. Dejte ji do sklenice a uchovávejte v chladu v lednici. Mě osobně vydrží jen pár dnů, pak už jen vyškrabuji lžičkou zbytky. Ta sladkoslaná chuť je naprosto úžasná!
Co máte raději? Když vám kousky arašídů křupou mezi zuby a nebo dokonale hladkou pomazánku?