Klasické lívance jsou už nuda. Pohankové, z ovesných vloček, špaldové, celozrnné, žitné, rýžové, ječné, pořád jsou to lívance na jejichž přípravu potřebujete mouku. Co takhle je zkusit jednou jinak? A dokonce s minimálním počtem surovin! Stačí jeden banán a dvě vejce. To je vše. Banánové lívance bez mouky jsou určitě po všech stránkách zdravější. Pojďme tedy na ně.
Lívance z banánu
Není snad jednodušší recept, než banánové lívance. Smažila jsem je na teflonové pánvi jen lehce potřené máslem, takže absolutně nebyly nasáklé žádným tukem. Proto si na nich můžete skvěle pochutnat bez sebemenších výčitek svědomí, že je vaše štíhlá linie v ohrožení.
Jestliže lívance potřete pikantní zavařeninou a dozdobíte ovocem, získáte velmi chutný dezert, jehož příprava vám nezabere mnoho času. V mé rodině jsou lívanečky z banánu bez mouky víkendovou snídaní číslo jedna. Ani se nemusím po ránu ptát, co by si dali. Zkuste to taky, uvidíte jak zabodujete.
Budete potřebovat:
- 1 zralý banán
- 2 vejce
- na dochucení: čerstvé ovoce, smetana, javorový, datlový sirup nebo med
- trochu kokosového oleje nebo másla na smažení
TIP: Přečtěte si moji recenzi datlového sirupu a kokosového oleje
Postup:
Do vhodné misky rozkrájejte banán a rozmačkejte ho vidličkou na kaši. Do druhé misky rozklepněte dvě vejce a prošlehejte je tak, aby se spojil bílek se žloutkem. Našlehaná vejce nalijte k banánům a smíchejte vše dohromady. Na pánev dejte kapku oleje a smažte malé placičky. Dělejte je raději menší, přeci jen to není klasické těsto, proto jsou velmi jemné a křehké.
Do směsi můžete někdy přidat skořici a nebo vyzkoušet, jak vám bude vyhovovat, když banány úplně nerozmělníte, ale necháte i malé kousky. Cukr není vůbec potřeba, banány jsou sladké dost, ale komu se to nezdá, může si je na talíři polít javorovým sirupem nebo medem. Přidejte ovoce jaké máte rádi, kopeček zakysané smetany, posypte oříšky… Neznám nikoho, kdo banánovým lívancům na talíři dokáže odolat.
TIP: Pánev na 4 lívance s nepřilnavým povrchem je určena přímo na smažení těch nejkrásnějších lívanečků. Je opatřena kvalitním vnitřním nepřilnavým povrchem Whitford Xylan proti připalování. Při smažení stačí jen dno pánve lehce potřít tukem a žádný lívanec se vám nepřichytí a snadno ho obrátíte. Pánev je určena pro plynové a elektrické sporáky, včetně indukce. Lze ji mýt v myčce na nádobí. Lívanečník lze využít k přípravě lívanců, volských ok a malých bramboráčků.
Lívance z banánu bez mouky mají úplně jinou chuť. Jakmile se do nich zakousnete, na jazyku se vám rozplyne silná banánová příchuť. A ještě jedna příznivá zpráva: lívanečky neobsahují lepek ani laktózu, což je pro někoho možná dost důležité.