Usmažit doma krásný kulatý koblížek není žádná věda. Chce to jen správně zadělat těsto a držet se několika jednoduchých pravidel. Uvidíte, že se podaří hned napoprvé. Domácí koblihy budou vždy chutnější, než ty z pekárny. Plněné marmeládou, vanilkovým nebo čokoládovým …
Přečíst více »Domácí nadýchané donuty: Umíte je správně připravit?
Klasické české koblihy plněné marmeládou známe všichni. Nádherně voní rumem a běžně si je dáváme k svačině. Co takhle jednou zkusit koblihy trochu jinak? V oblíbených amerických seriálech se každý policista s chutí zakousne do koblihy s dírou uprostřed. …
Přečíst více »Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo
Přepuštěné máslo nebo také ghí (ghee) si vás získá hned napoprvé. Oproti klasickému máslu má nejen vynikající chuť, ale i několik výhod. V Indii je ghí jako nedílná součást ajurvédské medicíny označováno za elixír života. Avšak ani v našich končinách …
Přečíst více »Rostlinné oleje v každodenním jídelníčku: Který z nich je nejzdravější?
Bez kvalitního rostlinného oleje se žádný zdravý jídelníček neobejde. A víte proč? Rostlinné oleje se řadí mezi tuky, které spolu s proteiny a sacharidy patří mezi základní živiny. Tuky plní v lidském těle řadu důležitých funkcí: jsou nutné pro vstřebávání …
Přečíst více »Rýžový olej – recenze
Rýži určitě znáte jako dietní potravinu, a tak vás možná napadne, kde se v tom malém zrníčku bere nějaký tuk. Velmi kvalitní rostlinný rýžový olej se vyrábí extrakcí z nutričně hodnotných rýžových klíčků a otrub jasmínové rýže z Thajska. V …
Přečíst více »Arašídový olej – recenze
Arašídový olej patří mezi nejzdravější tuky a je neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně. Nádherně voní a na jazyku zanechává chuť burských oříšků. Vyrábí se z rozdrcených plodů podzemnice olejné, které jistě znáte pod pojmem arašídy nebo také buráky. Arašídový olej lisovaný …
Přečíst více »Řepkový olej za studena lisovaný BIO – recenze
Řepkový olej je u nás nejdostupnější a nejlevnější rostlinný olej, který běžně používá řada domácností. Jen málokdo si už ale uvědomuje všechny jeho zdravotní účinky. Blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém a pomáhá předcházet řadě civilizačních onemocnění. Módní vlny se …
Přečíst více »Bio Krétský EP olivový olej – recenze
Hojné používání olivového oleje je doménou zejména středomořské kuchyně. Zelenina doslova plave v olivovém oleji stejně jako ovčí sýry. Obyvatelé Středozemního moře olivovým olejem opravdu nijak nešetří a přitom jsou tak zdraví. Třeba na Krétě, kde konzumují nejtučnější jídla, je …
Přečíst více »Bio Slunečnicový olej lisovaný za studena – recenze
Určitě se vám v mysli vybaví plastová láhev slunečnicového oleje nacházející se v každém supermarketu: rafinovaný slunečnicový olej, který po vylisování a chemické extrakci prošel dalšími úpravami, během nichž ztratil chuť, vůni i barvu, ale také některé nežádoucí látky. Tak …
Přečíst více »Recenze: ES BIO kokosový olej
Mezi rostlinnými oleji se v posledních letech stal kokosový olej velmi populární a jeho příznivci na něj nedají dopustit. Co je na něm tak mimořádného? Kokosový olej pochází z kokosové palmy, která je vysoce ceněna pro své hojivé vlastnosti a …
Přečíst více »