Išelské cukroví nesmí o Vánocích chybět podobně jako vanilkové rohlíčky, nebo linecká kolečka. Nádherně se vyjímá na slavnostně nazdobeném podnose a chutná naprosto božsky. Není divu, že ze stolu mizí vždy jako první. U nás doma se na išelské cukroví všichni moc těší, a proto ho peču každý rok. Pořád stejně, podle našeho starého rodinného receptu. Malé išelské dortíčky dají sice více práce, ale za tu trochu námahy to opravdu stojí. Až se do jednoho kousku zakousnete, určitě mi dáte za pravdu.
Obsah článku
Išelské cukroví patří mezi nejoblíbenější
Co se vlastně skrývá pod názvem išelské cukroví, nebo také išelské dortíčky? Malá kolečka z křehkého těsta slepená výborným krémem, politá čokoládou a zdobená půlkou ořechu. Krásně voní skořicí, kakaem a citronovou kůrou. Prostě dokonalost sama. Receptů na išelské cukroví existuje mnoho, avšak každý se od toho původního tak trochu v něčem liší.
Išelské dortíčky se díky své oblibě postupně rozšířily do cukráren po celém Rakousku, přičemž prošly malými obměnami. Někde dávají místo meruňkové marmelády rybízovou, kolečka plní různými krémy a čokoládovou polevu na povrchu vymění třeba za kávovou. Každý si tak po vzoru vyhlášených cukrářů může přizpůsobit išelské cukroví zcela vlastní chuti.
Já se při pečení išelského cukroví držím receptu, který jsem kdysi dávno opsala ze staré kuchařské knihy po babičce. Jednou jsem ho vyzkoušela a neměla žádný důvod v něm cokoli měnit, je prostě bez nejmenší chyby. Pojďme se tedy pustit do pečení.
Suroviny na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 100 g vlašských ořechů (mletých)
- 1 žloutek
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1/2 lžičky skořice
- citronová kůra
Suroviny na krém:
- 100 g másla
- 100 g vlašských ořechů (mletých)
- 100 g cukru moučka
- 1 polévková lžíce meruňkové marmelády
- 1 – 2 polévkové lžíce rumu
Suroviny na polevu:
- 300 g hořké čokolády
Suroviny na ozdobu:
- pekanové ořechy (vlašské, mandle)
Postup:
- Nejprve ze všeho uděláme těsto. Odvážíme všechny suroviny a zpracujeme ručně, nebo s pomocí kuchyňského robota na hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice, nejlépe přes noc.
- Z těsta upečeme malá křehká kolečka. Připravíme plechy na pečení a vyložíme je pečícím papírem. Na pomoučeném vále rozválíme tenké těsto na výšku asi 4 mm. Vykrajovátkem s vroubkovaným okrajem vykrajujeme malá kolečka a klademe na plech. Velikost koleček volíme tak, aby byly tak akorát do pusy. Pečeme cca 12 minut (dobu pečení přizpůsobte zkušenostem s vlastní troubou).
- Než kolečka vychladnou, uděláme krém. Máslo vyšleháme s cukrem do světlé krémové hmoty, do které postupně přidáváme mleté ořechy, marmeládu a rum. Rum určitě nevynechávejte, působí i jako konzervační prostředek a cukroví tak vydrží déle.
- Polovinu vychladlých koleček namažeme krémem a přiklopíme druhou polovinou upečených sušenek, které je možno ještě lehce potřít meruňkovou marmeládou. Slepené sušenky dáme chvíli vychladit, v zimě klidně na balkon, nebo terasu.
- V malé misce nad parou (misku dáme na hrnec s trochou vody a přivedeme k bodu varu) pomalu rozpustíme čokoládu. Mícháme, aby se na okraji nepřichytila.
- Vychlazená slepená kolečka namočíme do čokolády a navrch položíme pekanový ořech. Můžete dát i polovinu vlašského ořechu, mandle, případně posypat jen sekanými oříšky.
- Išelské cukroví necháme úplně zatuhnout a poté skladujeme v chladu.
Dobrou chuť!