Ledviny jsou pro člověka stejně nezbytné jako srdce nebo plíce. Vylučují ven z těla odpadní látky společně s přebytečnou vodou ve formě moči. Ledviny také udržují v rovnováze vnitřní prostředí v organismu. Jejich dobrá kondice napomáhá správné činnosti imunitního systému. Právem si tak zaslouží naši péči. Špatná funkce ledvin se může odrazit i na zdánlivě nesouvisejících potížích. Může jít například o bolesti páteře, řídnutí kostí, bolesti kolen a kloubů, pískání v uších, únavu, nebo různá kožní onemocnění. Na vině je mnohdy nezdravý životní styl, nedostatek tekutin a příliš soli v jídelníčku. Pokud mají ledviny správně pracovat, je třeba jim čas od času odlehčit. Detoxikace a účinné pročištění ledvinám jedině prospěje. Jak můžete ledviny posílit?
Obsah článku
Proč jsou ledviny důležité?
Ledviny patří mezi životně důležité orgány v lidském těle. Správně fungující organismus se bez nich opravdu neobejde. Ledviny jsou součástí vylučovací soustavy, která neustále filtruje krev, kontroluje hladinu vody, soli a odpadních látek a zajišťuje stálou tělesnou teplotu. Tato činnost tak pomáhá udržovat vnitřní prostředí v rovnováze. Funkce ledvin je úzce spojena s cévním systémem. Z pohledu alternativní medicíny jsou ledviny pramenem životní energie a také duchovním zrcadlem.
Základní funkce ledvin:
- filtrují krev a tím ji zbavují odpadních látek
- podílí se na tvorbě, úpravě a vylučování moči
- rozpouští a vylučují toxické látky z těla pryč
- udržují rovnováhu vnitřního prostředí
- ovlivňují pH uvnitř organismu
- řídí koncentraci minerálů v těle
- udržují optimální poměr vody v organismu
Ledviny jsou párový orgán velikosti jedné sevřené pěsti. Jsou uloženy po stranách bederní páteře v břišní dutině. Mají typický oválný fazolovitý tvar a červenohnědou barvu. Zajímavostí je, že ledviny nejsou umístěny v těle v jedné linii. Pravá ledvina se zpravidla nachází asi o polovinu délky obratle níže než ledvina levá. Člověk dokonce může žít plnohodnotný život i s jedinou ledvinou. Nicméně platí, že pokud výkonnost ledvin klesne pod 10 – 20 % původní kapacity, správná funkce celého organismu je tím narušena. Ledviny selhávají a v krvi se hromadí odpadní látky.
Krev přitékající do ledvin obsahuje různé odpadní látky, které se v těle tvoří při zpracování potravy, nebo při práci svalů. Ledviny prostřednictvím jemných vlásečnic krev přefiltrují a následně dochází k vyloučení toxických látek z těla pryč. Pokud je však funkce ledvin dlouhodobě snížena, může postupně docházet k chronické nedostatečnosti, která může vést až k onemocnění ledvin.
Simona Sýkorová uvádí: “Chronické selhávání je dlouho bez příznakové, je ireverzibilní. Dochází k postupnému poškozování ledvin až k úplnému selhání. Oproti akutnímu selhání je zde přítomna anemie, ledviny jsou malé. Probíhá ve třech fázích – snížená funkce ledvin, chronické selhávání (renální insuficience) a selhání ledvin. K chronickému selhání ledvin dochází tehdy, když ledviny nejsou schopny udržet stálost vnitřního prostředí.”
SÝKOROVÁ, SIMONA. Vyšetření ledvin a močových cest v radiodiagnostice a nukleární medicíně
Špatná činnost ledvin se projevuje hromaděním odpadních látek v krvi, které měly být původně odstraněny. Takový stav je nazýván urémií a může se projevovat mnoha symptomy: otoky, křeče, zrakové potíže, bolesti hlavy, závratě, časté angíny, problémy s nehty, pokožkou, ekzémy, bolesti kolen, atd. Kruhy či váčky pod očima, případně matné, nezdravě vypadající vlasy mohou rovněž vypovídat o oslabených ledvinách. V neposlední řadě může nedostatečná funkce ledvin souviset také s poruchami štítné žlázy.
V ledvinách dochází rovněž ke vzniku důležitých hormonů (renin, erytropoetin, calcitriol), které regulují krevní tlak, udržují potřebné množství vápníku a stimulují kostní dřeň k tvorbě červených krvinek.
Jak se mohou projevovat oslabené ledviny?
- únava a nedostatek energie
- vysoký krevní tlak
- křečové žíly, zvápenatění tepen
- zadržování vody v těle (otoky kotníků, váčky pod očima)
- řídnutí kostí, artritida, artróza, revmatismus
- záněty kloubů
- ekzémy, kožní onemocnění
- horší kvalita vlasů a nehtů
- psychické potíže, strach, úzkost, deprese
- větší podíl toxinů v krevním oběhu
Pročištění ledvin
Ledviny během jediného dne přefiltrují více než tisíc litrů krve, aby zbavily organismus odpadních látek. Proto je zcela na místě podpořit jejich funkci zdravým životním stylem a zbytečně je nezatěžovat. Čas od času jim také pomůže účinná detoxikační kůra, která přispěje k pročištění ledvin.
Toxické látky se tvoří nejen při metabolických procesech v těle, ale přichází do organismu také z okolního prostředí. Dýcháte je, přijímáte společně s potravou (konzervanty, barviva, atd.), obsahuje je i kosmetika. Proto je nejlepší myslet na to, aby se dostávalo do těla škodlivin co nejméně a každý den podporovat samočistící schopnosti organismu. Velmi tím ulevíte játrům (hlavní detoxikační orgán v těle) i ledvinám.
Detoxikaci organismu můžete pojmout jako několikadenní ozdravný proces, který pročistí ledviny a zbaví tělo nahromaděných odpadních látek. Detoxikace ale neznamená totální hladovku v kombinaci s pitím čisté obyčejné vody. Spíš naopak, jedná se o odlehčený jídelníček, do kterého musíme přidat vhodné byliny, doplňky stravy, nebo jídla působící na činnost ledvin, jater, střev a mízní systém. Jídelníček v detoxikačním režimu by měl být nutričně vyvážený, bohatý na vitamíny a minerály a lehce stravitelný.
Základem detoxikační kůry je odlehčená strava, s vyřazením tučných a příliš sladkých či slaných jídel a bílého pečiva z důvodu obsahu lepku. Neméně důležité je dodržovat pitný režim, ale současně není dobré ledviny příliš přetěžovat neúměrným pitím tekutin.
Pro udržení zdravých a funkčních ledvin je důležité dodržování správné životosprávy. To znamená kvalitní a vyvážený jídelníček, přiměřený pitný režim, dostatek pohybu, omezení konzumace alkoholu a cigaret, dostatek odpočinku, spánku, eliminace stresu. Co všechno můžete pro zdravé ledviny udělat?
Posila pro ledviny
Ozdravná očistná kůra podpoří lepší funkci ledvin a přispěje k jejich celkové regeneraci. Ledviny ocení nejvíce změnu pitného režimu a zařazení vybraných druhů zeleniny do pravidelného jídelníčku. Pro samotnou detoxikaci mají zásadní význam především zelené superpotraviny, mezi nimiž vyniká zejména sladkovodní řasa chlorella. Její buněčná struktura totiž dokáže na sebe efektivně vázat škodlivé zplodiny z těla.
Avšak i další zelené potraviny jako je zelený ječmen, spirulina a mladá pšenice jsou pro zdraví organismu velkým přínosem. Jsou bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a další významné živiny.
Vzhledem k tomu, že každá ze zelených superpotravin vyniká jedinečným obsahem výživných látek, je dobré je navzájem mezi sebou kombinovat a tím využít široké spektrum cenných živin ve svůj prospěch. Tuto možnost nabízí právě přírodní sypká směs Blendea SUPERGREENS, která navíc skvěle chutná a voní mátou.
Kromě těchto zelených superpotravin můžete do pravidelného jídelníčku zařadit také další rostlinnou směs Blendea SUPERBOOST (čtěte moji recenzi), která pomáhá posílit přirozenou obranyschopnost celého těla. Výživný nápoj obohatí celodenní pitný režim a podpoří správnou funkci ledvin. Obsahuje velké množství výživných látek, které v tekuté formě nijak nezatěžují trávení, organismus je lépe vstřebá a pro celkové zdraví jsou velkým přínosem.
Hlavní složkou přípravku Blendea SUPERBOOST je zázvor, který pomáhá vyplavit toxiny a škodlivé látky z ledvin a zároveň zlepšit trávení. Další obsaženou bylinou je kurkuma, která má čistící vlastnosti. Kromě toho působí protizánětlivě, takže může být skvělou prevencí zánětu ledvin. Kurkuma čistí ledviny, játra i krev.
Co prospívá zdraví ledvin:
- základem je přiměřený pitný režim (optimálně 2,5 litru tekutin denně)
- omezený příjem soli a koření
- vyvážená a nutričně hodnotná strava
- omezený příjem uzenin, červeného masa, polotovarů, konzervovaných potravin
- pravidelné porce jídla 5x denně
- čerstvé byliny, zelené superpotraviny a antioxidanty v jídelníčku
- udržování oblasti beder v teple
- hluboké dýchání
- eliminace stresu
- dostatek spánku
Vsaďte na přírodní bylinky
Nejjednodušší způsob, jak ledviny pročistit, je dopřát jim pořádný průplach vodou. A abyste nepili jen obyčejnou vodu, je lepší zaměřit se na bylinky. Ty udělají právě ledvinám velkou službu. Bylinky čistí ledviny a podporují tvorbu moči. Existuje jich celá řada. Které jsou pro ledviny nejlepší?
Podle starých receptů našich babiček byl na ledviny nejlepší čaj z devatera bylin. Ten obsahoval vřesovou nať, listy brusinky, květ černého bezu, truskavec, průtržník, zlatobýl, přesličku, list břízy a kořen libečku. Tato bylinková směs dopřeje ledvinám dezinfekci a stabilizuje minerální prostředí. Můžete se po ní podívat v některé lékárně.
10 bylinek pro očistu ledvin
BYLINA | ÚČINKY | POUŽITÍ |
---|---|---|
Silné přírodní diuretikum, které podporuje zvýšenou tvorbu moči, čímž napomáhá splachovat bakterie a zárodky z ledvin. | Petrželový čaj: 1 lžíci čerstvé drcené petržele přelijte 250 ml vody a nechte louhovat 5 minut. Pijte po dobu asi 1 týdne. Detoxikační nápoj: smíchejte ¼ šálku šťávy z petržele, ½ šálku vody, lžičku medu a citronové šťávy. Pijte 2x denně po dobu několika týdnů. | |
Má výrazné močopudné vlastnosti, pomáhá čistit ledviny i játra. Zmírňuje zadržování vody a dokáže zklidnit podrážděné močové ústrojí. | Pampeliškový čaj: 2 lžičky sušeného kořene pampelišky svaříme s 250 ml vody po dobu 5 minut. Poté necháme asi 10 minut vychladit. Můžete přisladit medem. Pijeme 2x denně po dobu několika týdnů. | |
Zvyšuje tvorbu moči, pomáhá odstraňovat zplodiny a zabraňovat ledvinovým infekcím, podporuje vylučování ledvinami. | Kopřivový čaj: 2 lžičky sušených nebo čerstvých kopřiv přelijeme 250 ml horké vody a nechte louhovat 10 minut. Sceďte a přidejte trochu medu. Pijte 2x denně po dobu několika týdnů. | |
Přirozeně zvyšuje výdej moči, čímž se z ledvin dostávají škodlivé toxiny. Má také výborné antioxidační vlastnosti. | Přesličkový čaj: 1 - 3 lžičky čerstvé nebo sušené přesličky louhujeme ve 250 ml vroucí vody 10 minut. Pijeme 2 - 3 šálky čaje denně po dobu jednoho týdne | |
Přírodní diuretikum, které podporuje tvorbu moči a přispívá k vyplavení veškerých odpadních látek z ledvin | Čaj z kukuřičných vlasů: 2 lžičky sušených kukuřičných vlasů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 - 15 minut louhovat. Pijeme 2 - 3x denně. | |
Obsahuje důležité živiny, které podporují funkci ledvin. Má přirozeně močopudné vlastnosti,a tak pomáhá při odstraňování škodlivých látek z těla. | Celerová šťáva: 2 řapíky celeru dejte do odšťavňovače, nebo rozmixujte a poté přeceďte . V odšťavňovači můžete kombinovat s ½ šálku petržele, 1 mrkve a 1 okurky. Pijte denně jednu sklenici po dobu několika týdnů | |
Má posilující účinek na funkci ledvin, jater, čistí močové cesty. Může snižovat riziko ledvinových kamenů. | Bazalkový čaj: 2 čajové lžičky čerstvých či sušených lístků přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Šálek čaje denně pijte několik týdnů. | |
Brusinky jsou močopudné, působí dezinfekčně a zabraňují infekcím a zánětům v oblasti ledvin a močových cest. | Čaj z listů brusinek: 2 lžičky sušených listů brusinek zalijeme 250 ml studené vody a necháme 20 minut stát. Poté povaříme 3 minuty a přecedíme. Účinná je také šťáva z čerstvých brusinek. | |
Má močopudné a dezinfekční schopnosti, pomáhá z těla vyloučit ionty sodíku, chlor a močovinu. | Čaj z mladého listí: 2 lžičky mladých březových listů přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Scedíme a pijeme 3x denně. | |
Kořen kurkumy má protizánětlivé účinky, pomáhá při čištění ledvin, jater a krve a může snižovat riziko vzniku zánětů a infekcí v ledvinách. | Posilující šťáva s kurkumou: 1 lžíci čerstvé šťávy z kořene kurkumy, lžíci citronové šťávy, špetku pepře a trochu medu rozmíchejte v šálku teplé vody. Pijte 1x denně po několik týdnů. |
Používání bylin je nejlepší přírodní způsob, jak ledviny pročistit. Bylinky obsahují plno cenných látek, které napomáhají detoxikaci, podporují funkci a očistu ledvin a některé z nich chrání ledviny před infekcí a zánětlivými procesy. Bylinky můžete užívat samostatně, vzájemně kombinovat, nebo míchat různé bylinné směsi. Bylinky mezi sebou střídejte a nikdy neužívejte dlouhodobě pouze jeden druh.
Dobrým detoxikačním prostředkem na ledviny je například také jalovec obecný, máta peprná, zázvor, jehlice trnitá, kokoška pastuší tobolka, lichořeřišnice, medvědice lékařská, proskurník nebo mochyně.
Jednorázová očista ledvin
O správně fungující ledviny je potřeba pečovat neustále po celý rok. Jejich dobrá kondice ovlivňuje zdraví celého těla. Určitě ale není na škodu ledviny alespoň dvakrát do roka takzvaně propláchnout. Snížíte tím riziko vzniku ledvinových kamenů, podpoříte činnost ledvin a vyplavení případných usazenin. Očistnou kůru můžete provádět prakticky kdykoliv.
Vlastní jednorázová očista ledvin v podstatě znamená jeden den, kdy zvýšíte příjem tekutin více než je pro vás běžné a na minimum odlehčíte svůj jídelníček. Než ale takový den zavedete, počítejte s malou přípravou. Tomuto dni by mělo předcházet přibližně 7 – 14 dnů, kdy změníte složení svého jídelníčku a zcela vyřadíte potraviny, které ledvinám příliš neprospívají. Po očistné kůře by bylo samozřejmě nejlepší v ozdravném jídelníčku pokračovat i nadále.
Nevhodné potraviny pro očistnou kůru ledvin:
- příliš slaná a kořeněná jídla
- různá dochucovadla
- smažená a pečená jídla
- polotovary, uzeniny, konzervy
- pečivo z bílé mouky
- sladkosti, moučníky, koláče, buchty, čokoláda
- potraviny s vysokým obsahem bílkovin (červené maso)
- káva, černý čaj, kakao,
- potraviny s vysokým obsahem kyseliny šťavelové (špenát, rebarbora)
Naopak je nutné do jídelníčku zařadit:
- celozrnné pečivo
- rýži
- vařenou a dušenou zeleninu
- čerstvé zeleninové šťávy
- čerstvé bylinky (petrželovou a celerovou nať, mladé listy pampelišky a kopřivy)
- čistou neperlivou vodu
Méně soli i bílkovin
Vědecké studie prokázaly, že životospráva má na rozvoji onemocnění ledvin až 80% vliv. Nedostatečný pitný režim, nezdravá strava s nadbytkem soli může podstatně zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů, vysokého krevního tlaku, nebo chronického onemocnění ledvin. Proto je pro správnou funkci ledvin velmi důležitý optimální příjem tekutin a pravidelný nutričně vyvážený jídelníček s omezeným příjmem živočišných bílkovin.
Pro ledviny nejsou dobré zejména tučnější druhy masa, které obsahují vysoké množství tuků a látek zvaných puriny (mohou se podílet na vzniku ledvinových kamenů). Máte-li problém s ledvinami, snažte se také omezit konzumaci různých doplňků stravy s vysokým obsahem bílkovin. Podporují sice růst svalů, ale na druhou stranu jejich nadbytečné množství v jídelníčku zatěžuje ledviny. Zvýšenou konzumaci proteinových jídel je třeba vyvážit optimálním příjmem tekutin.
Při trávení bílkovin a jejich metabolismu se vytváří nejvíce vedlejšího produktu zvaného kreatinin. Z toho důvodu se u osob s onemocněním ledvin měří hladina kreatininu. Pokud je vysoká, pak mají tito lidé problém s filtrací ledvin a lékař musí stanovit vhodnou léčbu.
Pozor dejte také na nadbytek soli. Příjem soli by z hlediska zdravé výživy neměl překročit 8 gramů za den. Spoustu soli je ukryto v různých polotovarech, dochucovadlech, sušenkách, sůl obsahují instantní směsi, koření, omáčky, apod. Kupodivu nejvíce solené jsou právě bílkovinné potraviny (mléčné a masové výrobky, salámy, sýry, atd.). Když vyřadíte tyto potraviny z jídelníčku, snížíte tím nejen denní dávku soli, ale současně i příjem bílkovin, což se ve výsledku projeví na lepší kondici ledvin.
Vzhledem k tomu, že bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou stravy, poraďte se se svým lékařem, jaké množství bílkovin byste měli denně přijímat.
Místo soli používejte ke zvýraznění chuti pokrmů čerstvé či sušené bylinky, koření, česnek, cibuli. Konzervované potraviny a polotovary můžete dobře nahradit mraženými potravinami, ovocem, zeleninou.
Bc. Filip Martiník říká. “Nadměrný příjem soli je nezávislým faktorem rozvoje mikroalbuminurie. Tento problém souvisí především s diabetickou nefropatií a bylo prokázáno, že snížení přívodu soli má vliv na proteinurii, která se objevuje v pokročilém stádiu diabetické nefropatie. Sůl ovlivňuje činnost ledvin také díky jejímu vlivu na krevní tlak. Díky tomu dochází ke zhoršování chronického ledvinového onemocnění.”
MARTNÍK, FILIP. Sůl v technologii přípravy pokrmů.
Ledviny držte v teple
Ledviny potřebují prohřívat a držet v teple. Myslete na ně zejména v sychravých zimních měsících. Teplo je pro chladem oslabené ledviny úplný balzám. Aby vám bedra nevychladly, je dobré používat ledvinový či bederní pás. Když budete oblast ledvin udržovat v teple, odvděčí se vám celoroční energií.
Výborný je na ledviny solný polštářek, který si snadno vyrobíte doma. Vezměte bavlněnou ponožku a naplňte ji hrubozrnnou mořskou solí. Pevně zavažte a dejte nahřát na topení či do trouby. Každý večer si potom nahřátý solný polštářek přiložte na oblast ledvin po dobu půl hodiny. Tato velmi příjemná relaxační procedura vás krásně zahřeje.
Funkční ledviny podpořte pohybem
Zdravé a správně fungující ledviny mají nesporný vliv na kvalitu zdraví celého organismu. Pokud pracují, jak mají, dokáží vyloučit všechny škodlivé látky z těla ven a zamezit vzniku potíží s močovými cestami a ledvinovými kameny. A vy se budete cítit mnohem lépe.
Nezapomínejte, že součástí zdravé životosprávy je také pohyb. Pomocí jednoduchých cviků v následujícím videu můžete doma protáhnout celé tělo. Při tomto cvičení dojde k prokrvení ledvin, jater a dalších orgánů a žláz uložených po stranách trupu, což vede ke zlepšení jejich funkce.
Zacvičte si jógu pro správnou činnost vnitřních orgánů:
Onemocnění ledvin nebolí
Odborné studie poukazují na fakt, že každý desátý Čech trpí onemocněním ledvin. Jenomže tito lidé zpravidla vůbec nic o svém zdravotním problému netuší. Onemocnění ledvin totiž nebolí a projeví se teprve tehdy, až začne selhávat jejich funkce.
Podle tradiční čínské medicíny jsou ledviny sídlem životní energie, proto si právem zaslouží pozornost a náležitou péči.