Laskonky plněné karamelovým krémem jsou naprosto dokonalé

Laskonky patří do klasické nabídky téměř každé cukrárny. Křehký zákusek plněný lahodným krémem se jen rozplývá na jazyku. Když upečete laskonky menší velikosti, můžete mít další druh vánočního cukroví. Někdo vyrábí laskonky z ořechů, jiný z kokosu. Každá varianta má svůj originální chuťový rozměr, záleží tedy na tom, čemu dáváte přednost. U nás doma jasně vedou malé ořechové laskonky plněné karamelovým krémem. Jsou prostě nejlepší. Jeden kousek je tak akorát do pusy. Pěkně vyskládané na talíři vypadají moc hezky, takže skvěle doplní každý slavnostně prostřený stůl. Poctivé domácí laskonky sklidí vždy velký úspěch. Pojďme se tedy společně pustit do pečení. 

Laskonky patří k velmi oblíbeným sladkým zákuskům / foto: archiv autorky

 

Domácí ořechové laskonky s karamelovým krémem

Domácí zákusky pečené s láskou a z kvalitních surovin jsou prostě domácí a těm se nevyrovná vůbec nic. A to platí i pro laskonky. V naší rodině musí být jen z ořechů. Sotva se do laskonky zakousnete, křehká skořápka křupne pod zuby a ve spojení s karamelovým krémem vytvoří úžasnou harmonii skvělé chuti. V této podobě máme laskonky nejraději

Možná vám přijde, že laskonky jsou vyšší meta pro zkušené cukráře. Tradiční laskonky z cukrárny totiž počítají při přípravě bílkového těsta s cukrovým rozvarem a dále s karamelem, který tvoří základ griliášového krému. Původní recept je sice trochu složitější, ale práci si lze v mnohém usnadnit a laskonky budou stejně dobré. Jak na to? 

Místo cukrového rozvaru šlehám bílky v páře a na krém použiji plechovku Salka. Je to mnohem jednodušší a pokaždé se mi laskonky povedou. Výsledek opravdu stojí za to. Při vánočním pečení můžete díky laskonkám spotřebovat bílky, které se nahromadily z jiného cukroví. Křehké laskonky lze také upéct do zásoby a spojit krémem později. 

Ořechové laskonky chutnají přímo fantasticky / foto: archiv autorky

 

Co budete potřebovat:

Množství: 30 korpusů = 15 laskonek

Na těsto:

Na krém:

  • 1 plechovka Salka
  • 250 g másla

Šablona na laskonky usnadní práci a korpusy budou mít stejnou velikost

Koupit >>

 

Postup:

1. Bílky o pokojové teplotě dáme do šlehací nádoby kuchyňského robota a umístíme ji na hrnec s párou. Vsypeme krupicový cukr a ručním šlehačem šleháme asi 6 minut až vznikne lehká pěna. Začneme malými otáčkami a rychlost postupně zvyšujeme. Pro snadnější vyšlehání bílkového sněhu můžeme přidat špetku soli, nebo pár kapek citronové šťávy.

2. Poté nádobu se sněhem vložíme do robotu a přidáme prosátý moučkový cukr. Nastavíme vysoké otáčky a šleháme dalších cca 6 minut. Výsledkem by měl být hustý pevný sníh.

3. V sekáčku rozemeleme ořechy a ručně vmícháme do sněhové hmoty. Hotovým sněhem naplníme cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé oválné laskonky. Rychleji to půjde, když použijeme cukrářskou šablonu a navíc bude jedna laskonka přesně jako druhá. Případně lze použít i malou formičku různého tvaru. Množství těsta vyjde přibližně na dva plechy.

4. Troubu předehřejeme na 150°C a jakmile vložíme plech do trouby, ztlumíme ji na 120°C. Pečeme přibližně 50 minut. Po upečení necháme laskonky v pootevřené troubě dosušit a vychladnout. Správně upečená laskonka se lehce sejme z pečícího papíru a při poklepu na spodní stranu “zvoní”. Pokud se laskonky ještě lepí, necháme je dosušit.

5. S přípravou krému začneme nejlépe den předem, kdy dáme zkaramelizovat plechovku Salka. Plechovku vložíme do hrnce s vodou a pomalým varem vaříme 2,5 hodiny. Poté ji necháme úplně vychladnout, nejlépe přes noc v lednici. 

6. Změklé máslo vyšleháme v míse do pěny a postupně za chodu šlehače přidáváme zkaramelizované Salko. Šleháme tak dlouho, až vznikne krásně nadýchaný krém.

Karamelový krém musí být krásně hladký a nadýchaný / foto: archiv autorky

 

7. Upečené korpusy laskonek rozdělíme na dvě poloviny a spojíme karamelovým krémem k sobě. Cukrářský sáček s ozdobnou špičkou naplníme krémem a naneseme na spodní korpusy laskonek, přiklopíme vrchní korpusy a máme hotovo. Laskonky uložíme do chladu.

Krém nastříkáme ozdobně na spodní korpusy laskonek / foto: archiv autorky

 

Laskonky jsou nejlepší až se trochu rozleží, druhý nebo třetí den, pořád zůstanou stejně křupavé. Před servírováním je dobré nechat chvíli laskonky při pokojové teplotě. 

Dobrou chuť!

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář