Příznivci low carb stravování se vůbec nemusí vzdávat oblíbených dobrot. Čokoládový termix je výborný dezert s dlouhou historií, který si k svačině dopřeje kdekdo. Ale ten kupovaný často obsahuje zbytečné přísady, které do těla dodávají další sacharidy. Proto je mnohem lepší vyrobit si ho doma. Je to totiž extrémně jednoduché. A nejen to. Až naberete první lžičku, zjistíte, že lahodnější dezert jste nikdy nejedli.
Obsah článku
Domácí low carb termix jen ze 3 surovin
Vyrobit domácí termix není vůbec žádná věda. Také jsem tomu nevěřila, dokud jsem to sama nezkusila. Když jsem termix poprvé ochutnala, nestačila jsem se divit, jak může něco tak snadného skvěle chutnat. Naprosto dokonalá konzistence jemného tvarohového krému doplněná lahodnou čokoládou totiž nemá nejmenší chybu. Když termix doplníte kopcem šlehačky, čerstvým ovocem, nebo lžící ovocného rozvaru, získáte vynikající dezert, který můžete podávat i při slavnostních příležitostech.
Základ čokoládového termixu tvoří tvaroh, který je v nízkosacharidovém jídelníčku často využívanou surovinou. Nachází se v něm velké množství plnohodnotných bílkovin, minerálních látek (vápník, draslík, měď , hořčík, fosfor) a vitamínů (A, E, B2). K němu už jen dodáte kvalitní vysokoprocentní čokoládu a smetanu.
Samotná příprava termixu zabere jen pár minut času, hotový je prakticky jedna dvě. Jen potom musíte několik hodin vydržet, než vám hmota zatuhne. Bez určité dávky trpělivosti bude termix mírně tekutý, ale možná to není na závadu. Pojďme tedy na to.
Množství surovin na 4 porce.
Budete potřebovat:
- 250 g tučného měkkého tvarohu
- 200 g smetany ke šlehání 33 %
- 100 g hořké vysokoprocentní čokolády
Na ozdobu:
ovoce, šlehačku, plátky mandlí, sekané oříšky, apod.
Postup:
1. Nejprve si nachystáme keramické či jiné misky, ve kterých budeme termix servírovat.
2. Čokoládu rozlámeme na kousky, nebo do rendlíku vsypeme čokoládové pecičky a zalijeme kelímkem smetany.
3. Postavíme na plotnu, nastavíme nízkou teplotu a za stálého míchání postupně zahříváme k bodu varu, aby se čokoláda dokonale rozpustila.
4. Nevaříme. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná a celá směs pěkně hladká, odstavíme rendlík z plotny a vmícháme vaničku tvarohu.
5. Hmotu rozdělíme do misek a dáme alespoň na 4 hodiny do lednice, nejlépe přes noc. Jakmile čokoláda opět ztuhne, zpevní celou směs.
6. Termix podáváme vychlazený, výtečně chutná jen tak samotný. Se lžící ovocného rozvaru je však mnohem lepší, dodá mu jemný nádech kyselé chuti. Já jsem zvolila borůvky, ale dobrá je i směs lesního ovoce. To už záleží na tom, čemu dáváte přednost. Na povrchu jsem termix ještě posypala kousky čokolády.
V lednici vydrží termix až 3 dny. Můžete ho použít i při přípravě jiných nízkosacharidových moučníků, hodí se jako náplň různých řezů, rolád a podobně.
TIP: Chcete-li získat termix výraznější chuti i barvy, vmíchejte do teplé směsi smetany a čokolády lžičku kvalitního kakaa.