Dýně všech možných tvarů a velikostí právě na podzim zaplavují obchody i farmářská tržiště a mezi jinými druhy zeleniny je absolutně nelze přehlédnout. Skvěle se hodí do sychravých podzimních dní. Nejenže zahřejí naše tělo, ale navíc jsou velmi zdravé a obsahují málo kalorií. Nicméně, dýni koupíte v obchodě po celý rok. Víte, jaké druhy dýní vůbec existují a jak je nejlépe využít v kuchyni? Z obyčejné dýně uděláte mnoho věcí a přitom se můžete považovat za labužníka. Krémovou hustou polévku jistě znáte, ovšem výtečná je k dušenému masu, do moučníků, marmelád, zapečená v troubě. Zkuste si ji připravit podle některého z následujících receptů a vychutnejte si ji v různých podobách.
Obsah článku
Dýně jsou velmi zdravé
Dýně nebo také tykev je po výživové stránce pro lidský organismus velkým přínosem. Obsahuje okolo 90% vody, je tedy nízkokalorická a zcela ideální pro racionální stravování. Dužina dýně obsahuje vlákninu, poměrně málo sacharidů, je bohatá na vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten, lutein, hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor.
Tykvová semena jsou kvalitním zdrojem zdravého tuku a zásobárnou železa. Dýňová semínka můžete opražit a posypat jimi polévku, salát či přidat do pečiva. Případně si můžete v obchodech se zdravou výživou zakoupit dýňový olej a užívat jednu lžičku denně.
Ema Pešková uvádí: “Obliba tykvového oleje v poslední době narůstá. Ve Štýrsku, které se pěstováním tykve olejné a jejím následným zpracováním na olej zabývá, je jeden z nejoblíbenějších. Získává se pražením a následným lisováním semen, získaný olej má tmavou zelenou barvu (díky obsahu chlorofylu a karotenoidů) a chutná po oříšcích. Má vysoký obsah volných mastných kyselin.”
PEŠKOVÁ EMA, Zpracování výlisků semen tykve olejné na mouku a bílkovinný koncentrát
Není dýně jako dýně
Kromě tradiční obří dýně mexické narazíte na dýně muškátové, máslové či špagetové. K favoritům podzimní kuchyně zcela jistě patří dýně Hokkaido, je příjemně sladká, lehce chutná po oříšcích, má velmi tvrdou slupku a jako jediná se neloupe.
Po upečení ale slupka změkne natolik, že se dá sníst. Potom, co si dýni koupíte, nechte ji alespoň 14 dní odpočívat, abyste zlepšili její chuťové vlastnosti. Pokud dýni skladujete v temnu a suchu, vydrží až půl roku.
Jak si na dýni pochutnat?
Dýně je pro svoji zajímavou chuť a všestranné využití královnou podzimní kuchyně. Šťavnatá a vláčná dužina nabízí nekonečné možnosti gastronomických úprav. Skvěle doplní pokrmy z hub, hodí se do salátů, můžete z ní připravit koktejly, koláče, dýňáky – což jsou vlastně bramboráky z dýně, receptů na dýni existuje nespočet.
Nastrouhanou dýni lze přidat k zelenině pod svíčkovou omáčku, díky ní pak má nádhernou barvu a vyváženou chuť. Pochmurnou podzimní náladu vám jistě vylepší polévka z dýně Hokkaido, sluníčková barva a krémová konzistence potěší oko, lahodná chuť zase chuťové pohárky.
Krémová polévka z dýně Hokkaido
Suroviny:
- 750 g dýně Hokkaido
- 1 ks větší cibule
- 2 lžíce olivový olej
- 1 l vody
- sůl
- smetana ke šlehání
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji zesklovatět na olivovém oleji.
- Vložíme na kousky nakrájenou dýni, i se slupkou, nemusíme ji pracně loupat, brzy po vaření změkne. Chvíli lehce restujeme, poté podlejeme horkou vodou a osolíme. Dusíme do měkka přibližně 15 minut.
- Jakmile je dýně měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem a nebo rozšleháme metličkou. Přidáme 2 – 3 lžíce smetany ke šlehání a výslednou chuť doladíme špetkou bílého pepře nebo strouhneme muškátový oříšek, jak kdo má rád.
- Podáváme s krutony z bílého pečiva.
Směle nakrojte muškátovou dýni
Tato půvabná krasavice vážící kolem 6kg vám zajistí dýňový jídelníček minimálně na týden. Má sytě oranžovou dužinu a slupka je zbarvena od zelené až po oranžově hnědou barvu. Naštěstí dovoluje kuchyňskou úpravu jak nasladko, tak naslano, takže když ji doma nakrojíte, můžete ji mít každý den v jiné úpravě.
Dýňové noky se slaninou a parmazánem
Suroviny:
- 500g muškátové dýně
- 500g brambor
- 150g polohrubé mouky
- 150g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- muškátový oříšek
Postup:
- Oloupané a nakrájené brambory uvaříme doměkka, zvlášť uvaříme dýni. Obojí slijeme a necháme vychladnout, nejlépe přes noc do druhého dne.
- Velký hrnec s dostatečným množstvím osolené vody dáme vařit a pustíme se do přípravy noků. Brambory a dýni prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s ostatními surovinami tak, abychom získali jemné nelepivé těsto. Pokud se lepí přidáme hladkou mouku.
- Vypracované těsto rozdělíme na čtvrtiny a ty vyválíme na váleček, který nakrájíme na centimetrové špalíčky. Lehce narýhujeme noky vidličkou a všechny najednou je vhodíme do vroucí vody. Zamícháme, aby se odlepily ode dna. Jakmile vyplavou na povrch, vaříme už jen minutu a poté je cedníkem vylovíme.
- Na pánvi osmahneme slaninu do zlatova, vhodíme uvařené noky a ještě zprudka orestujeme. Rozdělíme na nahřáté talíře a posypeme parmazánem.
Dýňové špagety
Špagetová dýně je takový malý zázrak přírody. Tato žlutá oválná tykev dostala svůj název podle špagetových vláken, na které se dužina po upečení nebo uvaření pomalu rozpadne. V kuchyni s ní zažijete spoustu legrace. Není tolik sladká jako jiné druhy dýní, a tak hravě nahradí opravdové špagety.
Nejlepší je podélně rozkrojenou dýni upéct v troubě, jen potřebuje na změknutí delší dobu, minimálně půl hodiny. Po upečení dužinu jednoduše vydlabete vidličkou, bude se vám rozpadat na špagety, které dále můžete přelévat různými rajčatovými omáčkami a sypat strouhaným sýrem. Dostanete jídlo mnohem lehčí a hlavně kaloricky méně náročné. Špagetová dýně je výborná zapečená v troubě, kdy do vydlabaného prostoru po semenech vložíte náplň ze sýrů, mletého masa nebo zeleniny.
Zapečená špagetová dýně
Suroviny:
- 1 špagetová dýně
- 1 cibule
- 1 menší hlavička česneku
- 500g mletého masa
- 5 kusů sušených rajčat
- 1 vejce
- 125g mozzarelly
- ½ červené chilli papričky
- 5 plátků slaniny
- parmazán na posyp
- oregano, bazalka, sůl
Postup:
- Neoloupanou dýni podélně rozpůlíme na poloviny a řezem položíme na plech s pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 200°C a pečeme přibližně půl hodiny.
- Než se dýně upeče připravíme si náplň. V míse smícháme mleté maso, vejce, sůl, koření, cibuli na drobno a utřený česnek. Přidáme nakrájená sušená rajčata a mozzarellu.
- Po 30 minutách vyndáme dýni z trouby, odstraníme semínka a dužinu lehce osolíme. Naplníme masovou směsí, poklademe plátky slaniny, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších asi šedesát minut. Pečeme tak dlouho až je dýně měkká, záleží na její velikosti.
- Nakonec posypeme sýrem a podáváme.
Která dýně je vhodná na kompot?
Na dýňový kompot se hodí jakákoliv dýně - máslová, Hokkaido, muškátová, atd. Jen špagetová dýně je na zavařování zcela nevhodná, protože po uvaření se její dužina rozpadá na špagetová vlákna.
Jak vypadá máslová dýně?
Máslová dýně se od ostatních druhů liší svým typickým vzhledem, má tvar hrušky. Na povrchu je světle žlutá až oranžová a obsahuje spoustu dužiny. Jelikož se v ní nenachází téměř žádná semena, využijete ji celou. Má sladkou, lehce ořechovou chuť, proto se hodí zejména na přípravu moučníků, krémů, nebo pomazánek.
Proč je dobré jíst dýně?
Dýně je nízkokalorická potravina, obsahuje hodně rozpustné vlákniny, takže pomáhá zahnat hlad. Dýně je pro celkové zdraví velkým přínosem, obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších cenných sloučenin.