Recept: Okurková limonáda s březovým cukrem. Pijte zdravě!

Co může být lepšího, než domácí okurková limonáda. Březový cukr jí dodá příjemně nasládlou chuť, ale vůbec žádné kalorie. Pokud právě hubnete, můžete ji bez obav zařadit do redukčního jídelníčku. Vychlazená okurková limonáda příjemně osvěží a skvěle doplní váš pitný režim. Přitom vůbec není náročná na přípravu, hotovo máte za pár minut. Když přidáte pár lístků čerstvé máty nebo meduňky, bude chutnat každý den trochu jinak. Máte v lednici okurku? Tak ji vezměte a jdeme na to.

Tenké plátky okurky vyrobíte nejlépe za pomoci spiralizéru / foto: archiv autorky

 

Okurková limonáda pro zdraví bez zbytečných kalorií

Zdravou limonádu z okurek si velmi snadno připravíte sami doma. Salátová okurka je plná živin, vlákniny i vitamínů a současně plná vody. Hodně zasytí a nemá vůbec žádnou zbytečnou energii. Když z ní vyrobíte chutnou domácí limonádu a přidáte do ní nízkokalorický březový cukr (xylitol), nemusíte mít vůbec obavy o svoji štíhlou linii.

Budete potřebovat:

  • 2 salátové okurky
  • 2 citrony nebo limety
  • 1,5 l vody
  • březový cukr (xylitol)

Postup:

  1. Čerstvé salátové okurky omyjeme, z jedné odkrojíme polovinu a dáme bokem. Zbývající 1,5 okurky oloupeme a rozkrájíme na menší kousky. Pokud má okurka velká jádra, tak je odstraníme.
  2. Kousky okurky dáme do mixéru a zalijeme přiměřeným množstvím studené vody, aby šla snadno rozmixovat. Můžeme sice použít i slzičkové struhadlo, ale je to pracnější.  
  3. Rozmixovanou okurku přelijeme do větší nádoby, zalijeme půl litrem studené vody a necháme asi 20 minut louhovat.
  4. Po této době okurku přecedíme přes sítko. Velmi praktické je použít odkápavací sítko na dřez (výsuvné boční rukojeti umožňují nastavení na jakýkoli dřez), pod které umístíme vhodnou nádobu. Okurka krásně proteče, přitom máme obě ruce volné, takže lze bez problému v sítu kousky okurky promíchat a dostat z nich maximum šťávy.
  5. Okurkovou šťávu přelijeme do džbánu a doplníme studenou vodou na cca 1,5 litru.
  6. Vymačkáme šťávu z limety nebo citronu, nalijeme do džbánu, přidáme březový cukr (xylitol) a promícháme.
  7. Z odložené poloviny okurky uděláme efektní spirálku a vložíme do sklenice. Zalijeme připravenou okurkovou limonádou a můžeme podávat.

TIP: Čistě přírodní sladidlo Xylitol má oproti klasickému bílému cukru o 40 % méně kalorií, ale stejnou sladkou chuť. Navíc chrání zuby před kazem, neutralizuje kyselý zubní plak a pomáhá zuby mineralizovat.

Koupit xylitol >>

Vychlazené okurkové limonádě jen stěží odoláte / foto: archiv autorky

 

Jak vyrobit tenké plátky okurky?

Příprava okurkové limonády je opravdu velmi snadná a zvládne ji úplně každý. Přemýšlíte ale nad tím, jak nejlépe vyrobit opravdu tenké plátky okurky, které ve sklenici dodávají okurkové limonádě teprve ten správný efekt? Zkoušela jsem kde co, ale ani maximálně ostrý nůž vám nepomůže. Prostě to nejde. Začala jsem tedy pátrat po různých možnostech a našla jsem krásně tenké plátky mrkve, spirálky z ředkviček, kedlubny, dokonalé špagety z cukety, červené řepy, pórku a další zeleniny. A víte, jak je kuchaři jednoduše udělali? Použili spiralizér! Však už se zabydlel u mě doma v kuchyni a používám ho prakticky každý den. Hodně mi totiž taky šetří čas. S jeho pomocí jídlo na talíři vypadá opravdu velmi lákavě a není to jen nudná zelenina nakrájená na kostičky.

TIP: Elektrický Spiralizér Sencor v bílé barvě se mi osvědčil hned po prvním použití a poradil si s každou zeleninou. Všechny mé požadavky splnil na jedničku.

Spiralizér Sencor SSV 230WH / foto: 4home.cz

Jaké jsou jeho přednosti?

  • dva druhy čepelí z nerezové oceli (pro spirálu a na špagety)
  • velká nádoba na hotové spirály či špagety
  • extra široká plnící trubice
  • zeleninu v plnícím otvoru stlačíte za pomoci pěchovadla
  • snadný na sestavení a rozložení
  • odnímatelné nože ulehčují čištění
  • vhodný na zeleninu i ovoce
  • protiskluzové nožičky pro větší bezpečnost při chodu přístroje

Vstupte do e-shopu >>

Zkrátka, spiralizér si své využití v kuchyni vždycky najde a to nemusíte být zrovna vegetariáni. I pro děti to je způsob, jak jim zeleninu a ovoce naservírovat lákavou formou na talíř. Jen mě osobně k jeho objevení dovedla právě okurková limonáda :-).

Kromě plátků okurky můžete do sklenice s limonádou přidat i kostky ledu a ozdobit kolečkem citronu. K dokonalosti chybí už jen pěkné brčko.  

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář