Stévie sladká je zázračná bylinka, která se dá považovat za jistou alternativu cukru. Její původní domovinou je Jižní Amerika, kde se v kuchyni využívá daleko více než v našich končinách. Má řadu zdraví prospěšných účinků, ale především je vhodným sladidlem pro diabetiky. Použitím stévie v nápojích nebo potravinách se nezvyšuje jejich kalorická hodnota, a proto je vhodná zejména při redukčních dietách a nebo pro udržení nízké váhy. Stévie sladká (někdy nazývána stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky) má drobné, sytě zelené, kopinaté listy, které jsou právě zdrojem sladké chuti. Oproti cukru je její velkou výhodou to, že nepřispívá ke kazivosti zubů. Na oslazení konvice čaje vám zcela postačí dva až tři najemno nasekané lístky. Přidávat ji lze do libovolných nápojů jak čerstvou, tak sušenou. Jednoduše si ji můžete pěstovat v domácích podmínkách a postupně odebírat čerstvé lístky.
Jak pěstovat doma stévii?
Na stévii v supermarketu mezi bylinkami asi stěží narazíte, ale běžně je k dostání v zahradnictví nebo velkých zahradnických řetězcích. Zakoupit si můžete už malý vzrostlý keříček a nebo si ji vypěstovat sami ze semínka. V balení bývá většinou pět malých kuliček a zpravidla se jich většina ujme. Naklíčit je necháte na vlhké vatě a poté je zasadíte do malých květináčů. Rostlinkám se daří především v polostínu, ale čím častěji budou vystavena na sluníčku, tím budou lístky sladší. Přes léto můžete stévii pěstovat na zahradě v záhonku, ale na podzim ji musíte přemístit do květináče, který si postavíte třeba na parapet do kuchyně. Nesnese teploty nižší než 10°C, a proto ji přes zimu uchováte jedině při pokojové teplotě. Lístky se sbírají jednou za měsíc, jednoduše rostlinu otrháte, opět rychle obroste. Pokud nestačíte spotřebovat čerstvé lístky, můžete přebytek usušit. V uzavřené nádobě tak vydrží až celé týdny.
Použití stévie
Doma vypěstovaná stévie většinou slouží jako přírodní sladidlo jak do teplých, tak studených nápojů. Její použití v sladkých pokrmech vyžaduje určitou zkušenost, protože sladivost každé sklizně je jiná a množství se těžko odhaduje. Diabetici a lidé, kteří nemohou cukr ze zdravotních důvodů konzumovat, asi raději sáhnou po stéviovém koncentrátu z lékárny. Jeho použití je stejné jako u jiného umělého sladidla. Koupit si ji můžete ve formě tabletek, prášku nebo pasty. V nabídce obchodů se už také objevily nápoje a jídla slazené stévií. Ovšem pozor, nejprve si pozorně přečtěte etiketu na výrobku. Většina z nich obsahuje stévie jen zanedbatelné množství a zbytek tvoří umělá sladidla. Chuť stévie je rovněž odlišná od bílého cukru, připomíná spíš lékořici.
Jaký má stévie dopad na naše zdraví?
Stévie jako bezkalorické přírodní sladidlo byla podrobena řadě vědeckých průzkumů, které potvrdily některé pozitivní účinky na lidský organismus. Dokáže příznivě ovlivnit vysoký tlak, působí protizánětlivě, proti průjmům a celkově posiluje imunitu člověka. Je vyhledávána zejména lidmi s diabetem, protože se nejedná o sachorózu ani o fruktózu. Stévie je určitým pomocníkem pro všechny, kdo se snaží zhubnout. Její konzumací nezatížíte svůj kalorický příjem jako třeba cukrem, a tak se stává součástí různých fitness nápojů a limonád.
Pokud se rozhodnete používat stévii jako přírodní sladidlo a nemáte s ní žádné zkušenosti, vyzkoušejte ji nejprve v nepatrném množství, abyste vyloučili alergickou reakci. V každém případě dejte přednost přírodní formě před produkty z lékárny, které při své výrobě prošly dalším zpracovatelským procesem.