Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj chodili do místního mléčného baru. Sice jsme z něj měli pokaždé upatlané ruce, ale nikomu to vůbec nevadilo. Vajíčkový chlebíček byla oblíbená pochoutka, které nešlo jen tak odolat. Jinak tomu není ani dnes. Možná trochu retro, ale svou neodolatelnou chutí si dokáže stále získat své příznivce. Když si doma uděláte poctivý vajíčkový chlebíček, o to bude ještě lepší. Hodí se na slavnostní pohoštění, posezení s rodinou či přáteli. Klidně si ho můžete vychutnat k svačině i večeři. Vajíčkové chlebíčky jsou hotové jedna dvě. Pojďme na ně.
Obsah článku
Vajíčkový chlebíček s majonézovým přelivem
Obložený chlebíček patří do české kuchyně stejně jako svíčková, nebo vepřová se zelím. U nás nechybí na žádném svátečním stole. Tradiční chlebíček má nespočet různých podob a chuťových variant. Šunkový chlebíček je taková běžná klasika, velmi oblíbené jsou však i chlebíčky s nivou, debrecínkou, herkulesem, varianta šunka sýr, atd. Třeba chlebíčky s uherákem najdete na každé silvestrovské oslavě.
Chlebíček vajíčkový ovšem vyniká mezi všemi. Tenký plátek veky potřený bramborovým salátem, na něm polovina vařeného vejce přelitá lahodnou majonézou. To vše doplněné malým plátkem trvanlivého salámu, ozdobené vějířkem kyselé okurky a sterilované papriky. Všechny chutě naprosto dokonale ladí k sobě. Když se do něj zakousnete, už koukáte po dalším. Jeden prostě nestačí. Máte na něj chuť?
Budete potřebovat:
- 10 plátků bílé veky
- 5 koleček trvanlivého salámu
- 5 vajec natvrdo
Na bramborový salát:
- 1 střední vařenou bramboru
- 100 g šunkového salámu
- malý kousek vařeného celeru
- 1 menší vařenou mrkev
- 2 střední sterilované okurky
- 2 lžíce sterilovaného hrášku
- 150 g majonézy
- 1 lžičku hořčice
- 2 lžíce láku z okurek
- sůl, pepř
Na majonézový přeliv:
- 150 g majonézy
- 2 lžíce láku z okurek
- 5 lžiček teplé vody
- ½ lžičky želatiny v prášku
- sůl, pepř
Na ozdobu:
- sterilovanou okurku
- sterilovanou červenou papriku
- petržel
Postup:
- Nejprve připravíme bramborový salát. Bramboru, zeleninu a salám nakrájíme na drobné kostičky a vše společně dáme do mísy. Přidáme ostatní suroviny na salát, dochutíme a zlehka promícháme. V lednici necháme chvíli uležet.
- Uděláme majonézový přeliv. V menší misce přelijeme želatinu teplou vodou a mícháme do úplného rozpuštění. V druhé misce smícháme želatinu s lákem z okurek a do této směsi postupně po lžičkách přidáváme želatinu. Ochutíme solí a pepřem. Přeliv by neměl být příliš tekutý, ani hustý, optimální konzistenci upravíme pomocí několika kapek mléka.
3. Každé vejce rozkrojíme na polovinu, kyselou okurku ozdobně nakrojíme do vějířku a ukrojíme kousek sterilované papriky.
4. Na pracovní plochu rozložíme jednotlivé plátky veky a pomažeme bramborovým salátem. Na chlebíček se salátem položíme polovinu vařeného vejce, které polijeme majonézovým přelivem. Kolečko salámu ozdobně stočíme do ruličky a dáme k vejci. Ozdobíme okurkou, paprikou a malým lístkem petržele. Chlebíčky naskládáme na tác a můžeme podávat.
Dobrou chuť!