Máte rádi Raffaello? Tu lahodnou sladkou kokosovou kuličku rozplývající se na jazyku? Já ji nikdy nedokážu odolat. I když je ale Raffaello svojí chutí úžasné, přeci jen je to samý cukr. Proto mám pro vás mnohem zdravější verzi, která je od originálu přímo k nepoznání. Skvěle se hodí jako vánoční cukroví, a tak jsou kokosové kuličky každý rok u nás na stole. Mají totiž ještě jednu velkou výhodu. Vůbec nemusíte stát u trouby a cukroví máte hotovo do půl hodiny. Navíc bez mouky a zbytečného bílého cukru. Zkuste je a uvidíte, jak u rodiny zabodujete. Potěšíte s nimi nejen vegany, ale také všechny osoby na bezlepkové dietě.
Zdravé vánoční cukroví: kokosové raw kuličky
Raw kuličky jsou především zdravý dezert, který si můžete bez výčitek dopřát k odpolední kávě či čaji. Klidně je můžete pojmout jako ideální svačinu během dne. Raw kuličky jsou vyrobeny pouze ze sušeného ovoce, semínek, zdravých tuků a ořechů.
Po výživové stránce dodají tělu spoustu důležitých vitamínů, minerálů, antioxidantů a protizánětlivých látek. Připravit je můžete z celé řady ingrediencí a vytvořit si tak svoji nejoblíbenější kombinaci. Jako vánoční cukroví nemají nejmenší chybu a určitě jsou mnohem zdravější, než klasické kousky Magdaleny Dobromily Rettigové.
Kokosové raw kuličky patří mezi ty nejlepší. Chutnají opravdu jako Raffaello. Jen počítejte s tím, že na posezení dáte maximálně jednu až dvě, protože jsou velmi syté. Pokud si však o Vánocích chcete pohlídat štíhlou linii, berte to jako velkou výhodu. Pochutnáte si na sladkém, získáte živiny, které organismus potřebuje a nebudou vás lákat další plné mísy vánočních laskomin.
U nepečeného cukroví je neméně důležitá kvalita použitých surovin. Chcete-li mít skutečně lahodné kokosové kuličky v raw kvalitě, použijte dobré oříšky, kvalitní strouhaný kokos a kokosový olej. Na chuti to je prostě znát. Mám to vyzkoušené, když jsem něco ošidila, už to nikdy nebylo ono :-).
Kokosový olej dodá raw kuličkám krásnou kokosovou vůni i chuť a do nepečeného cukroví se skvěle hodí. Navíc se řadí mezi zdravé tuky, takže také díky němu získají raw kuličky vyšší výživovou hodnotu.
Budete potřebovat:
- 50 g loupaných mandlí (namočené 6 – 8 hodin)
- 150 g kešu ořechů (namočené 6 – 8 hodin)
- 80 g strouhaného kokosu + 10 g na obalení
- 100 ml kokosového oleje
- 100 ml javorového sirupu (případně jiného rostlinného sladidla)
- 2 – 3 lžíce šťávy z citronu
Postup:
- Asi 10 gramů mandlí odebereme bokem do misky a zbytek s ostatními surovinami vložíme do mixéru.
- Mixujeme asi jednu minutu až nám vznikne krásné lepivé těsto. Nádherně voní mandlemi a kokosem.
- Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky o velikosti 1 – 2 cm. Doprostřed dáme celou mandli a nakonec kuličky obalíme v kokosu.
- Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.
Dobrou chuť!
Jaký používám mixér v receptu? Sekáček potravin Sencor je můj oblíbený pomocník v kuchyni. Ořechy s ním nasekáte během vteřiny a všechny suroviny krásně propojí dohromady. Velká skleněná nádoba o objemu 1000 ml je veliká tak akorát. K výrobě cukroví už žádnou další misku nepotřebujete.
Nože z nerezové oceli jsou ostré jako břitva a zárukou dokonalého výsledku. Sekáček má navíc univerzální použití, perfektně naseká maso, ovoce i zeleninu. Nádobu i nože můžete vložit do myčky na nádobí.
TIP: Hotové kuličky skladujte na chladném místě, ale před podáváním je vytáhněte na chvíli z lednice. Kokosový olej povolí a kuličky budou pěkně krémové a vláčné.