Obložené chlebíčky jsou klasika české kuchyně. Neznám snad nikoho, kdo by je neměl rád. Se šunkou, vejcem, pomazánkou, bramborovým salátem,… Žádné slavnostní pohoštění se bez nich neobejde. Základem chlebíčku je ale dobrá veka. A právě té se žádná kupovaná absolutně nevyrovná. Poctivá domácí máslová veka je dokonale vláčná a každý chlebíček povýší o další level. Přitom nedá vůbec mnoho práce. Mám pro vás snadný recept na nejlepší zlatavou veku, jakou si jen můžete přát.
Máslová veka
Jakmile jednou doma upečete veku, okamžitě uvidíte rozdíl. Kolikrát jsem z důvodu úspory času koupila veku v obchodě, s velkým očekáváním dokonce i nebalenou v pekárně, ale nikdy to nebylo ono. Když jsem začala mazat chlebíčky, pokaždé jsem byla zklamaná. Celá veka mi připomínala tuhou gumovou hmotu bez chuti. Jednotlivé plátky se drolily pod rukama a vytvořit chutný, oku lahodící chlebíček byl doslova nadlidský úkol.
Takže jsem si jednou řekla: “A dost! Pokud mám připravit opravdu dobré chlebíčky, pak jedině z domácí veky. Přeci to nemůže být tak složité.“ Našla jsem recept a hned napoprvé jsem byla nadšená, že se vše vydařilo. Konečně pečivo podle mých představ. A věřte mi, i když plátky veky namažete jen obyčejnou pomazánkou, bude to pro vás nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Těsto na veku jsem zpracovala v robotu, krásně nakynulo a dobře se s ním pracovalo. Díky němu jsem rozšířila své kuchařské umění a naučila se správně vytvarovat veku jako od pekaře. Postup vám napíšu níže, zvládnete to, žádný problém v tom nehledejte. Připravte si suroviny a jdeme na to.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké pšeničné špaldové mouky
- 60 g rozpuštěného másla
- 285 g mléka
- 1 lžičku soli
- 20 g čerstvého droždí
- 2 g cukru krupice
- 1 vejce na potření
Postup:
- Nejprve připravíme kvásek. Do menší misky nalijeme vlažné mléko, osladíme cukrem a rozdrobíme droždí. Zakryjeme utěrkou, dáme asi na 10 minut na teplé místo a necháme vzejít kvásek.
- Mezitím do zadělávací mísy (dávám rovnou do mísy kuchyňského robota) přesijeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, sůl a nakonec kvásek. Zapneme robota s hnětacími háky, nejprve na nejnižší otáčky a až se suroviny propojí (asi po 1 minutě), zvýšíme na střední rychlost a necháme robota pracovat přibližně sedm minut. Řádně prohnětené těsto bude pěkně hladké, nelepivé a bude se oddělovat od mísy. Můžete ho sice zpracovat i ručně, ale je to zbytečně namáhavé a pracné. Zpracované těsto lehce poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a dáme opět na teplé místo kynout. Kynutí potrvá minimálně hodinu a půl, v momentě, kdy těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem je hotovo.
- Připravíme si pracovní desku, posypeme moukou a vyklopíme na ni vykynuté těsto, které rozdělíme na dva díly. Každý díl vytvarujeme dlaněmi do obdélníku. Následně přeložíme horní okraj do jedné třetiny a svár pevně stiskneme. To samé provedeme s dolním okrajem. Poté přeložíme těsto na okraji vlevo a vpravo. Nakonec těsto srolujeme jako roládu a zároveň pevně utáhneme do tvaru delší veky. Spodní spoj prsty pevně uzavřeme a lehce vyválíme pěknou kulatou veku. Stejným způsobem vytvoříme i druhou veku.
- Vytvarované veky položíme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou, zakryjeme a znovu necháme asi půlhodinu dokynout.
- Troubu předehřejeme na 180°C a na dno dáme malý hrnec s vodou. Ta se bude při pečení odpařovat a veka bude krásně vláčná.
- Nakynuté veky nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct asi na 20 minut. Jakmile zezlátnou a špejle po zapíchnutí zůstane suchá, je dopečeno. Horké veky dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku a můžeme krájet na plátky.
Kuchyňský robot Sencor je nepostradatelný pomocník v kuchyni. Ve své kategorii vyniká extrémně výkonným motorem s 6 letou zárukou. Celokovové tělo s kovovým převodovým mechanismem zajištuje dlouhou životnost. Nerezová nádoba s měrnou stupnicí pojme až 2,7 kg těsta. Díky bohatému příslušenství robot zvládne dokonale zpracovat těsto, připravit sníh z bílků, ušlehat krém, atd. Pro jemné těsto můžete použít speciální metlu. Skleněný mixér využijete při vaření krémové polévky, omáčky, hodí se i na smoothie či koktejly. Mlýnek na maso je zase vybaven několika nástavci, takže si sami nastavíte hrubost mletí. S pomocí nástavce na plnění uzenin budete mít klobásky hotové jedna dvě. Zkrátka, jeden spotřebič a plno funkcí, to je základ moderní kuchyně.
TIP: Pokud nemáte droždí čerstvé, můžete veku upéct s pomocí instantního droždí. Také jsem to zkoušela a povedla se. Postup je úplně stejný, jen samozřejmě nebudete připravovat kvásek, tudíž se obejdete také bez cukru.