Jablečný chléb s brusinkami: Dopřejte si zdravou snídani

Sladké lívance nebo palačinky mne už k snídani omrzely. Přišel čas na změnu. Ne že bych je nerada, ale čeho je moc, toho je příliš. Zapátrala jsem v kuchařských knihách a našla skvělou alternativu. Apple bread neboli jablečný chléb. Na snídani přímo ideální! Není to dezert, není to buchta, je to prostě sladký chlebíček. Ale zase ne moc, prostě tak akorát. Nádherně vláčný, chutný a díky použitým surovinám výživově hodnotný. Po ránu doplníte potřebné živiny, zaženete chutě na sladké a v pohodě budete fungovat až do oběda. Přitom je strašně jednoduchý. Kolikrát ho peču ještě večer, aby byl na ráno pro rodinu připravený. Jak na to?

Jablečný chléb s brusinkami je vhodný na snídani / foto: archiv autorky

 

Jablečný chléb s brusinkami

Máte-li rádi sladké snídaně, určitě pro vás bude jablečný chléb trefa do černého. Je to zase trochu něco jiného, netradičního, ale výsledek je naprosto dokonalý. Nenajdete v něm žádné zbytečné cukry ani nezdravé tuky. Moc mi chutná potřený ořechovým máslem, případně si k němu můžete dát lžíci šlehaného tvarohu. To už nechám na vás. Ale i jen samotný plátek nádherně voní perníkovým kořením a jablky

TIP na dobrá ořechová másla: Kupuji je pravidelně v tomto e-shopu, kde mají opravdu kvalitní ořechová másla za rozumnou cenu. Vyrábí je pouze z oříšků, žádné přísady ani konzervanty v nich nenajdete. Široký výběr vás jistě zaujme.
 Vstupte do e-shopu >>

Víte o tom, že ořechová másla jsou velmi zdravá? Obsahují zdravé tuky a mají v sobě vysoký podíl bílkovin. Po ořechovém másle nebudete přibírat kila jako po tabulce čokolády a přitom zaženete chutě na sladké. Ořechová másla ale vybírejte velmi pečlivě a čtěte etikety. Mandlové máslo je nejzdravější, zato arašídové zase nejznámější. Kešu máslo podporuje krvetvorbu a sojové je alternativou pro alergiky. 

Krásně vláčný a vůbec není přeslazený / foto: archiv autorky

 

Ale to jsem trochu odbočila, takže zpátky k jablečnému chlebu s brusinkami. Dáme se tedy do pečení. Těsto je hotové jedna dvě.

Budete potřebovat: 

Postup:

1. V malé misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a perníkovým kořením.

2. Vezměte větší mísu a nahrubo do ní nastrouhejte oloupaná jablka. Přidejte k nim med,                 brusinky, olej a vejce. Vše promíchejte dohromady.

3. Obsah malé misky s moukou, kořením a práškem do pečiva vsypte do velké mísy, obě směsi       spojte dohromady a do vzniklé hmoty přimíchejte bílý jogurt. 

4. Připravte si formu na chlebíček (20 x 12 cm), vyložte papírem na pečení a vlijte do ní hotové         těsto. 

5. Troubu předehřejte na 180°C a pečte 40 – 50 minut. Péct můžete samozřejmě i v domácí pekárně. Pokud ji doma zatím nemáte, mrkněte na srovnání těch nejlepších a vyberte si vyhovující model.

6. Upečený chléb dejte vychladnout na kuchyňskou mřížku a poté krájejte na plátky.

Přeji dobrou chuť. 

Forma na chlebíček / foto: 4home.cz

TIP: Forma na biskupský chlebíček Berlinger Haus v provedení Rosegold Metallic Line je skvělý pomocník pro pečení chleba nebo na biskupský chlebíček.

Eco friendly forma neobsahuje žádné škodliviny jako PFOA, olovo ani kadmium. Díky povrchové úpravě sladké i slané dobroty snadno vyklopíte. Vhodné k použití do 240°C.

 

Vstupte do e-shopu >>

 

Příště místo brusinek zkuste přidat sušené švestky a oříšky. Také je vynikající! 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář