Sladké lívance nebo palačinky mne už k snídani omrzely. Přišel čas na změnu. Ne že bych je nerada, ale čeho je moc, toho je příliš. Zapátrala jsem v kuchařských knihách a našla skvělou alternativu. Apple bread neboli jablečný chléb. Na snídani přímo ideální! Není to dezert, není to buchta, je to prostě sladký chlebíček. Ale zase ne moc, prostě tak akorát. Nádherně vláčný, chutný a díky použitým surovinám výživově hodnotný. Po ránu doplníte potřebné živiny, zaženete chutě na sladké a v pohodě budete fungovat až do oběda. Přitom je strašně jednoduchý. Kolikrát ho peču ještě večer, aby byl na ráno pro rodinu připravený. Jak na to?
Jablečný chléb s brusinkami
Máte-li rádi sladké snídaně, určitě pro vás bude jablečný chléb trefa do černého. Je to zase trochu něco jiného, netradičního, ale výsledek je naprosto dokonalý. Nenajdete v něm žádné zbytečné cukry ani nezdravé tuky. Moc mi chutná potřený ořechovým máslem, případně si k němu můžete dát lžíci šlehaného tvarohu. To už nechám na vás. Ale i jen samotný plátek nádherně voní perníkovým kořením a jablky.
Víte o tom, že ořechová másla jsou velmi zdravá? Obsahují zdravé tuky a mají v sobě vysoký podíl bílkovin. Po ořechovém másle nebudete přibírat kila jako po tabulce čokolády a přitom zaženete chutě na sladké. Ořechová másla ale vybírejte velmi pečlivě a čtěte etikety. Mandlové máslo je nejzdravější, zato arašídové zase nejznámější. Kešu máslo podporuje krvetvorbu a sojové je alternativou pro alergiky.
Ale to jsem trochu odbočila, takže zpátky k jablečnému chlebu s brusinkami. Dáme se tedy do pečení. Těsto je hotové jedna dvě.
Budete potřebovat:
- 200 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 200 g jablek (cca 2 kusy)
- 100 g sušených brusinek
- 100 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 2 vejce
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku kypřícího prášku
- 1 lžičku perníkového koření
- 20 g kokosového oleje (v tekutém stavu)
Postup:
1. V malé misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a perníkovým kořením.
2. Vezměte větší mísu a nahrubo do ní nastrouhejte oloupaná jablka. Přidejte k nim med, brusinky, olej a vejce. Vše promíchejte dohromady.
3. Obsah malé misky s moukou, kořením a práškem do pečiva vsypte do velké mísy, obě směsi spojte dohromady a do vzniklé hmoty přimíchejte bílý jogurt.
4. Připravte si formu na chlebíček (20 x 12 cm), vyložte papírem na pečení a vlijte do ní hotové těsto.
5. Troubu předehřejte na 180°C a pečte 40 – 50 minut. Péct můžete samozřejmě i v domácí pekárně. Pokud ji doma zatím nemáte, mrkněte na srovnání těch nejlepších a vyberte si vyhovující model.
6. Upečený chléb dejte vychladnout na kuchyňskou mřížku a poté krájejte na plátky.
Přeji dobrou chuť.
TIP: Forma na biskupský chlebíček Berlinger Haus v provedení Rosegold Metallic Line je skvělý pomocník pro pečení chleba nebo na biskupský chlebíček.
Eco friendly forma neobsahuje žádné škodliviny jako PFOA, olovo ani kadmium. Díky povrchové úpravě sladké i slané dobroty snadno vyklopíte. Vhodné k použití do 240°C.
Příště místo brusinek zkuste přidat sušené švestky a oříšky. Také je vynikající!