Proč jíst kvašenou zeleninu? Prospívá zdraví i kráse

Kvašená zelenina neboli pickles je vynikající pochoutka a doslova poklad pro naše zdraví. To věděli už naše babičky, které metodu kvašení používaly v prvé řadě k uchování zeleniny přes zimu. Kvašená zelenina je totiž více než důstojnou náhradou zeleniny čerstvé. Posiluje obranyschopnost organismu a má velmi příznivý vliv na trávení. Porci kvašené zeleniny si můžete dopřát téměř k jakémukoli jídlu. Chutnat bude s řízkem s kaší stejně dobře jako v domácím burgeru nebo hot dogu. Jak mít doma kvašenou zeleninu k dispozici?

Kvašená zelenina přináší spoustu zdravotních benefitů / foto: pixabay.com

 

Kouzlo přírodní fermentace

Kvašení (fermentace) je prastarý přírodní způsob konzervace potravin, který zvyšuje jejich nutriční hodnotu a má celou řadu blahodárných účinků na lidské zdraví. Samotný proces fermentace probíhá úplně sám za pomoci přirozeně vzniklých baktérií mléčného kvašení. Kyselina mléčná spolu s dalšími látkami zeleninu konzervuje a dodává jí specifickou chuť. Kromě toho ji také chrání před ostatními mikroby, které se v kyselém prostředí nemnoží, takže nemusíte mít obavy, že by se vám zelenina zkazila.

Konzumace kvašené zeleniny:

  • podporuje činnost imunitního systému
  • posiluje organismus proti infekcím
  • napomáhá lepší funkci střev
  • přispívá k detoxikaci těla
  • pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru (přírodní probiotika)
  • podporuje tvorbu krve a hormonů
  • pozitivně působí na nervový systém
  • regeneruje jaterní tkáň
Zelí, mrkev a paprika patří mezi oblíbené kombinace / foto: pixabay.com

 

Co obsahuje kvašená zelenina?

Kvašená nebo také fermentovaná zelenina je pro lidské tělo cenným zdrojem důležitých vitamínů (C, B1, B2, B6, K), minerálů (například hořčík, draslík, fluor), vlákniny, prospěšných enzymů a probiotických baktérií. Díky kvašení se v zelenině dokonce obsah některých vitamínů zvyšuje, proto se dá říci, že fermentovaná zelenina je pro lidské zdraví lepší než zelenina syrová.

Vlastimil Ducký říká: “Konkrétně kysané zelí se doporučuje pro budování dobré střevní flóry. Umocňuje tak léčebný proces v případě virových a plísňových infekcí. Je známo, že mléčně kvašené produkty někteří lidé snášejí lépe než syrová, nebo vařená jídla.”

DUCKÝ, VLASTIMIL. Kvašená a sterilovaná zelenina - srovnání kvality domácí a průmyslově zpracované zeleniny.

DUCKÝ, Vlastimil. Kvašená a sterilovaná zelenina – srovnání kvality domácí a průmyslově zpracované zeleniny [online].  2020 [cit. 2020-11-27]. Dostupné z: <https://is.vsh.cz/th/ow723/>. Bakalářská práce. Vysoká škola hotelová v Praze. Vedoucí práce Zbyněk Vinš.

 

Kvašená zelenina podporuje správné trávení

Fermentovaná zelenina je plná baktérií mléčného kvašení (laktobacillus a jiné), které fungují ve střevech jako přírodní probiotika a tím udržují zdravou střevní mikroflóru. Vzhledem k tomu, že 70 % imunity člověka sídlí právě ve střevech, můžete pravidelnou konzumací fermentované zeleniny přispět k vyšší odolnosti organismu proti nemocem. 

Kolik jíst kvašené zeleniny? Podle obecného pravidla jednu vrchovatou polévkovou lžíci denně

Když zařadíte kvašenou zeleninu do každodenního jídelníčku, vaše tělo bude mít dostatečnou dávku přírodních probiotik a vy nemusíte užívat další probiotické doplňky stravy. Fermentovaná zelenina se výborně hodí pro low carb stravu, paleo nebo veganský jídelníček

Kvašená zelenina povýší obyčejný hamburger na vyšší level / foto: pixabay.com

 

Jak vyrobit domácí kvašenou zeleninu?

Kvašenou zeleninu si snadno vyrobíte sami doma. Její příprava je poměrně rychlá a snadná. Zeleninu rozkrájíte na proužky, promícháte se solí a napěchujete do sklenice. Kvašení pak už probíhá samo od sebe. Někdy můžete přidat kmín, jindy zázvor, nebo jiné koření či bylinky. Receptů na kvašenou zeleninu existuje dost a dost. Pokud však nechcete svůj čas trávit v kuchyni, můžete mít dobrou domácí kvašenou zeleninu přímo od regionálního výrobce, který používá vlastní originální recepturu.

Koupit kvašenou zeleninu >>  

Jaká zelenina se hodí na kvašení? 

Naložit se dá v podstatě jakákoliv zelenina. Fermentovat můžete jednotlivé druhy, nebo podle vlastní chuti vytvářet různé zeleninové směsi. Nejlepší je na nakládání zelenina s tvrdší texturou jako je mrkev, zelí, okurky, ředkve, kedlubny, květák, červená řepa, paprika, cuketa, atd. Pokaždé tak získáte hodnotnou přílohu k jídlu. 

Kvašená zelenina má poměrně dlouhou trvanlivost. V lednici vám v uzavřené nádobě vydrží po několik týdnů.  

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Jackfruit: Opravdu chutná jako maso? Dokáže v jídle nahradit pšeničnou mouku?

Na jackfruit jste už možná někde narazili. Velmi často se objevuje v jídlech asijské kuchyně …

Napsat komentář