Banánový chlebíček je u nás doma taková klasika. A to od té doby, co jsem objevila tento jednoduchý recept. Peču ho čas od času stále dokola. Je totiž moc dobrý, rychle hotový a dlouho vydrží krásně vláčný. Skvělá příležitost, jak zužitkovat přezrálé banány. Obsahuje samé zdravé suroviny, skvěle se hodí k snídani i svačině. Neznám nikoho, kdo by mu odolal. Pojďme se společně pustit do pečení. Uvidíte, že lepší banánový chlebíček jste ještě nejedli. Dáte mi za pravdu?
Recept na banánový chlebíček
Zkoušela jsem různé recepty na banánový chlebíček, ale nikdy to nebylo ono. Buď bylo těsto příliš hutné, nebo z toho byla taková blátivá hmota, až jsem jednou narazila na video Natalia S. přímo s receptem. Zaujaly mne použité suroviny, takže jsem neváhala ani minutu, abych ho zkusila. A výsledek? Super! Přesně dle mých představ.
Banánový chlebíček obsahuje samé zdravé a nutričně hodnotné ingredience. Velmi dobře zasytí už po pár kouscích a dodá potřebnou energii. Nemusíte mít žádné obavy, že byste do těla přidávali prázdné kalorie.
Když jsem pekla chlebíček poprvé, už jen pouhá vůně linoucí se z trouby slibovala lahodnou pochoutku. Netrpělivě jsem čekala, až vychladne a já konečně budu moct zakrojit první plátek. Co vám budu povídat, prostě chlebíček jedna báseň, úplně se rozplýval na jazyku. Tu chuť musíte ale zažít sami. Tak jdeme na to.
Budete potřebovat:
- 150 g špaldové mouky
- 125 g kokosového cukru
- 100 g kokosového oleje
- 2 dobře vyzrálé banány
- 1 lžička sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- 2 lžíce mandlového mléka
- 40 g hořké čokolády
- 1 lžíce třtinového cukru na posypání
Postup:
- Banány oloupeme a rozmačkáme vidličkou v menší misce na kaši.
- Ve větší míse smícháme mouku se sodou a práškem do pečiva, přidáme cukr, olej, vejce, mléko a banánovou kaši. Hořkou čokoládu nasekáme na kousky, nebo já ráda používám čokoládové pecičky, a nakonec přisypeme do směsi. Ručně metličkou vše promícháme.
- Formu na banánový chlebíček vyložíme pečícím papírem a vlijeme vymíchané těsto. Na povrchu můžeme chlebíček zlehka posypat třtinovým cukrem. Při pečení vytvoří takovou karamelovou krustu.
- Pečeme na 180°C přibližně 45 minut, záleží na druhu trouby.
- Upečený chlebíček vyklopíme na kuchyňskou mřížku, necháme vychladnout a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
Banánový chlebíček patří k mým oblíbeným snídaním, obvykle zvládnu dva plátky. Každý potřu arašídovým máslem, obložím na kolečka rozkrájeným banánem, přidám kopeček řeckého jogurtu a zdravá sladká snídaně bohatá na bílkoviny je na světě.
Ráda si chlebíček dopřeju i k svačině se šálkem dobré kávy. To mi stačí plátek jeden, třeba jen tak samotný, nebo potřený domácím džemem (malina, jahoda, višeň, meruňka). To už záleží jen na vás, čemu dáváte přednost. Věřím, že vám zachutná v každé podobě stejně jako mě.
Forma na chlebíček Berlinger Haus je skvělým pomocníkem pro pečení nejen sladkých, ale i slaných jídel. Vždy najde své využití v kuchyni.
Díky speciálním povrchu upečený chlebíček z formy snadno vyklopíte. Možno použít v troubě až do 240°C.
Forma nese označení ECO friendly, takže se v ní nenachází žádné škodliviny.
TIP: Chcete-li banánový chlebíček občas vylepšit, můžete do něj přidat nasekané oříšky (kešu, mandle, lískové ořechy, vlašské, pekanové). O to víc bude výživnější a zdravější.