Nepřehlédněte

Celozrnné vafle ze špaldové mouky: Udělejte si královskou snídani!

Pohodová snídaně patří k línému ránu, které nemusí být jen o víkendu. Když není kam spěchat, chuťové buňky se přihlásí o slovo hned na prahu nového dne a začnou volat po něčem sladkém a dobrém. Proč jim tento požadavek nedopřát? Vždyť i sladká snídaně může být zdravá a kromě různých lívanců, palačinek jsou tu přeci i vafle. Možná je škoda, že se na ně tak trochu zapomíná, ale křupavé teplé vafle s čerstvým ovocem, polité javorovým sirupem nebo medem… Znáte něco lepšího? Já tedy ne. Proto se také u nás doma vafle zabydlely a stále zkoušíme nové a nové varianty. Celozrnné vafle ze špaldové mouky jsou ale základ. Takže vytáhněte vaflovač, namíchejte jednoduché těsto a vychutnujte si s námi tu skvělou harmonii chutí. 

Celozrnné vafle ze špaldové mouky s banánem a datlovým sirupem / foto: archiv autorky

 

Celozrnné vafle ze špaldové mouky

Receptů na vafle existuje sice mnoho, ale já vždy dávám přednost zdravější variantě. Špaldovou celozrnnou mouku používám běžně na pečení, proto ani vafle nejsou žádnou výjimkou. Díky ní získá těsto lehký oříškový nádech a vaše tělo spoustu cenných živin. Prostě dokonalá královská snídaně se vším všudy: lákavá na pohled, skvělá na chuť a plná energie.   

TIP: Celozrnná špaldová moukastejnou kalorickou hodnotu jako mouka bílá, ale oproti ní je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu B, rostlinných bílkovin a komplexních sacharidů. Také alergici lépe snáší mouku z pšenice špaldy.

Koupit v e-shopu

Celozrnné vafle s ovocem vás nabijí energií / foto: archiv autorky

 

Co budete potřebovat:

Postup:

  1. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme hnědý cukr a vyšleháme metličkou do pěny. Ve druhé misce smícháme mouku s jedlou sodou a špetkou soli a střídavě s mlékem přidáváme do mísy s vyšlehanými vejci. Všechny suroviny spojíme dohromady v hladké těsto.
  2. Připravíme vaflovač, rozpálíme plotýnky a na každou z nich lehce stříkneme kokosový olej ve spreji
  3. Pomocí naběračky naléváme těsto do vaflovače a pečeme cca 3 – 5 minut až jsou vafle zlatavé, propečené a křupavé. 
  4. Hotové vafle přemístíme na talíř a ozdobíme podle přání a chuti: čerstvým ovocem, tvarohem, kysanou smetanou, arašídovým máslem, můžeme dosladit javorovým či datlovým sirupem, nebo medem a nakonec posypat třeba nasekanými oříšky. 
Sendvičovač ECG 299 3in1 / foto: 4home.cz

TIP: Sendvičovač ECG S 299 je velmi praktický pomocník v domácnosti. Má 3 snadno vyměnitelné plotýnky pro sendviče, grilování a vafle. Přístroj je v nerezovém provedení a pečící plochy mají nepřilnavou povrchovou úpravu. Tepelně izolovaná rukojeť, ochrana proti přehřátí a indikátor připojení k síťové zásuvce přispívají k jednodušší obsluze celého sendvičovače.

Koupit v e-shopu

 

A co byste řekli na vafle naslano? Zkuste to. Kombinace vaflové oplatky, schwarzwaldské šunky, ementálu a cherry rajčátek je stejně dobrá jako když na vafli položíte list ledového salátu, volské oko a zasypete sýrem.   

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a je mi 25 let. Jsem copywriterka a o zdravý životní styl se zajímám již několik let. Prostřednictvím blogových článků se snažím ostatní inspirovat k tomu, aby více pečovali o své zdraví a jedli kvalitní, vyvážená a především chutná jídla. S úsměvem na tváři experimentuju v kuchyni, nadšeně píšu a fotím. Miluju kvalitní kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Tvarohová mramorová bábovka je dokonalá. Naučte se ji také

Babiččina bábovka. Když jsem přišla na návštěvu, vždycky stála na stole s krajkovým ubrusem. Zasněžená …

Napsat komentář