Pohodová snídaně patří k línému ránu, které nemusí být jen o víkendu. Když není kam spěchat, chuťové buňky se přihlásí o slovo hned na prahu nového dne a začnou volat po něčem sladkém a dobrém. Proč jim tento požadavek nedopřát? Vždyť i sladká snídaně může být zdravá a kromě různých lívanců, palačinek jsou tu přeci i vafle. Možná je škoda, že se na ně tak trochu zapomíná, ale křupavé teplé vafle s čerstvým ovocem, polité javorovým sirupem nebo medem… Znáte něco lepšího? Já tedy ne. Proto se také u nás doma vafle zabydlely a stále zkoušíme nové a nové varianty. Celozrnné vafle ze špaldové mouky jsou ale základ. Takže vytáhněte vaflovač, namíchejte jednoduché těsto a vychutnujte si s námi tu skvělou harmonii chutí.
Celozrnné vafle ze špaldové mouky
Receptů na vafle existuje sice mnoho, ale já vždy dávám přednost zdravější variantě. Špaldovou celozrnnou mouku používám běžně na pečení, proto ani vafle nejsou žádnou výjimkou. Díky ní získá těsto lehký oříškový nádech a vaše tělo spoustu cenných živin. Prostě dokonalá královská snídaně se vším všudy: lákavá na pohled, skvělá na chuť a plná energie.
TIP: Celozrnná špaldová mouka má stejnou kalorickou hodnotu jako mouka bílá, ale oproti ní je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu B, rostlinných bílkovin a komplexních sacharidů. Také alergici lépe snáší mouku z pšenice špaldy.
Co budete potřebovat:
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 300 ml mléka
- 4 lžíce hnědého třtinového cukru
- 2 vejce
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- čerstvé ovoce
- javorový nebo datlový sirup (čtěte moji recenzi)
Postup:
- Do mísy rozklepneme vejce, přidáme hnědý cukr a vyšleháme metličkou do pěny. Ve druhé misce smícháme mouku s jedlou sodou a špetkou soli a střídavě s mlékem přidáváme do mísy s vyšlehanými vejci. Všechny suroviny spojíme dohromady v hladké těsto.
- Připravíme vaflovač, rozpálíme plotýnky a na každou z nich lehce stříkneme kokosový olej ve spreji.
- Pomocí naběračky naléváme těsto do vaflovače a pečeme cca 3 – 5 minut až jsou vafle zlatavé, propečené a křupavé.
- Hotové vafle přemístíme na talíř a ozdobíme podle přání a chuti: čerstvým ovocem, tvarohem, kysanou smetanou, arašídovým máslem, můžeme dosladit javorovým či datlovým sirupem, nebo medem a nakonec posypat třeba nasekanými oříšky.
TIP: Sendvičovač ECG S 299 je velmi praktický pomocník v domácnosti. Má 3 snadno vyměnitelné plotýnky pro sendviče, grilování a vafle. Přístroj je v nerezovém provedení a pečící plochy mají nepřilnavou povrchovou úpravu. Tepelně izolovaná rukojeť, ochrana proti přehřátí a indikátor připojení k síťové zásuvce přispívají k jednodušší obsluze celého sendvičovače.
A co byste řekli na vafle naslano? Zkuste to. Kombinace vaflové oplatky, schwarzwaldské šunky, ementálu a cherry rajčátek je stejně dobrá jako když na vafli položíte list ledového salátu, volské oko a zasypete sýrem.