Čokoláda a hubnutí? Myslíte, že to absolutně nejde dohromady? Záleží na tom, jakou čokoládu mlsáte. Pokud si dopřejete kvalitní extra hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, může vám tato pochoutka dokonce pomoci spalovat tuky v těle. Samozřejmě, že ale ani s její konzumací se to nesmí přehánět. Podmínkou je, abyste si dali skutečně jen malý kousek denně a to navíc s minimálním podílem kakaa 70 %. Chcete-li si ji vychutnat dostatečně dlouho, můžete si připravit skvělé smoothie s čokoládou. Banán s mlékem vytvoří dokonalou konzistenci mléčného smoothie, pro něž čtvereček čokolády bude jen doplňkem ideální chuťové harmonie.
Hořká čokoláda bez výčitek
Kvalitní hořké čokolády se nemusíte vzdávat úplně, i když se snažíte shodit nějaké kilogramy navíc. Rozhodně si ji můžete občas dopřát jako chuťovku. Podle vědeckých výzkumů hořká čokoláda poskytuje tělu řadu cenných antioxidantů, zklidňuje nervový systém, působí jako přírodní antidepresivum, snižuje krevní tlak a množství cholesterolu v krvi. Svoji podstatnou úlohu však hraje i při redukční dietě, kdy pomáhá zahnat chuť na sladká a tučná jídla. Už jen malý kousek této na cukry velmi chudé pochoutky vás dokáže velmi rychle zasytit. Proto jí můžete příležitostně obohatit svůj jídelníček třeba i při proteinové dietě KetoMIX. Bez nejmenších výčitek svědomí si lze jednou týdně vychutnat skvělé smoothie s čokoládou.
Recept na čokoládové smoothie
Základní surovinou pro přípravu čokoládového smoothie je mléko a banán. Ani jedno nelze vynechat. Mléko nemusíte použít jen kravské, ale třeba i rostlinné, výtečné bude mléko mandlové. Banán je důležitý z toho důvodu, že smoothie pěkně zahustí a umožní nožům mixéru čokoládu pěkně rozemlít. Když banán vynecháte, jen stěží se vám podaří čokoládu rozmixovat v samotném mléce tak, abyste v nápoji neměli kousky. Může se vám také stát, že nedostatečně výkonný přístroj si s čokoládou neporadí a nedokáže ji rozmělnit úplně dohladka. V takovém případě lze čokoládu nahradit adekvátním množstvím kakaa.
Suroviny:
- 1 hrnek mléka
- 25 g kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa (minimálně 70 %)
- 1 banán
- 3 sušené datle
- 1 lžíce kakaa (lze použít i karob)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
Datle vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Stejně tak banán, oloupeme a rozkrájíme. Všechny suroviny vložíme do nádoby smoothie makeru, uzavřeme a mixujeme dohladka. Vzhledem k tomu, že důkladné zpracování čokolády zabere určitý čas, bude to chvíli trvat.
Tip: Chcete-li podstatně zvýšit nutriční hodnotu čokoládového smoothie, klidně přidejte lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS nebo proteinového prášku.