Jablečný ocet byl po celá staletí v domácnosti považován za starobylý lidový lék, který lidé používali ke zmírnění různých zdravotních neduhů. Kvůli svým blahodárným účinkům na zdraví si vysloužil mimo jiné přezdívku elixír mládí. A nejen to. Jablečný ocet je všestranným pomocníkem také v kuchyni. Už naše babičky nakládaly zeleninu do octu, ochucovaly jím omáčky nebo polévky a díky němu měly krásnější vlasy, pleť i zuby. Jablečný ocet toho zkrátka umí mnoho, a proto by neměl nikdy chybět. Detoxikuje organismus, upravuje trávení a dokonce výrazně podporuje hubnutí. Abyste však mohli využívat veškeré benefity jablečného octu, musíte zvolit naprosto přírodní produkt, který se vyrábí zkvašením jablečné šťávy. Jablečný ocet sice vyrobíte sami doma, ale je to zbytečně pracné. Na trhu můžete rovnou koupit vynikající jablečný ocet v bio kvalitě. Jak ho správně používat a jaké zázraky s ním dokážete?
Obsah článku
- 1 Výroba jablečného octu
- 2 Bio Jablečný ocet kalný Rinatura
- 3 Co obsahuje jablečný ocet?
- 4 Přírodní antibiotikum a detoxikační prostředek
- 5 Všestranný pomocník na zdravotní neduhy
- 6 Jak konzumovat jablečný ocet?
- 7 Jablečný ocet jako prostředek na hubnutí
- 8 Jablečný ocet pro krásné vlasy, pleť i zuby
- 9 Kde koupit čistě přírodní jablečný ocet?
- 10 Jak používám Bio Jablečný ocet Rinatura?
- 11 Výhody:
- 12 Nevýhody:
- 13 Recenze Bio Jablečného octu Rinatura 750 ml
Výroba jablečného octu
Jablečný ocet patří k nejzdravějším druhům octů (vinný, rýžový, umeocet, apod.), jehož hlavní účinnou složku tvoří kyselina octová. Samotná výroba jablečného octu probíhá ve dvou fázích. Prvním krokem je kvašení, kdy mletá jablka nebo jablečný mošt jsou vystaveny působení kvasinek, které fermentují cukry a mění je v alkohol. V druhém kroku pak dochází působením bakterií k další fermentaci alkoholu a tím ke vzniku kyseliny octové, která zneškodňuje škodlivé bakterie a zabraňuje jejich množení. Díky těmto účinkům kyseliny octové se jablečný ocet využívá jako přírodní dezinfekční a konzervační prostředek. Kvalita jablečného octu závisí jak na vhodné odrůdě jablek, tak i na celém výrobním procesu.
Bio Jablečný ocet kalný Rinatura
Není ocet jako ocet, to vám řekne každý, komu se už ocet dostal do ruky. Jeho chuť je poměrně aromatická a ne každému vyhovuje. Správný ocet voní po jablkách a jeho zákal není na závadu. Chcete-li opravdu dobrý jablečný ocet, který odpovídá zásadám zdravé výživy, zvolte rovnou Bio Jablečný ocet kalný Rinatura, jenž je produktem ekologického zemědělství. Proč právě ten?
Bio Jablečný ocet kalný prochází šetrným způsobem zpracování, což výrazně zvyšuje obsah všech živin. Celá jablka v bio kvalitě se nechají zkvasit a poté se přecedí. Vzniklá tekutina má zlatavě hnědou barvu, na pohled připomíná med a vyniká svěží příjemnou jablečnou chutí. Případný sediment nesnižuje kvalitu tohoto octu. Výtečně se hodí k ochucování a konzervování pokrmů, ke kosmetickým účelům, do koupelí a jako základ zdravotního nápoje. Bio Jablečný ocet Rinatura je výjimečný vysokou BIO kvalitou.
Co obsahuje jablečný ocet?
Čistě přírodní Jablečný ocet Rinatura v bio kvalitě není krásně čirý, ale spíš hustý, tmavý a kalný. Tím pádem obsahuje více zdraví prospěšných látek a jeho účinky jsou podstatně vyšší. Hlavní složkou je kyselina octová, která je zastoupena kolem 5 % a dodává mu typickou kyselou chuť a octový nádech. Dále je zde vysoký obsah jablečného pektinu, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6) niacin, biotin, kyselina listová, kyselina pantothenová, vitamin C, provitamin beta karoten. V hojné míře jsou zastoupeny i důležité minerály jako draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo.
Přírodní antibiotikum a detoxikační prostředek
Jablečný ocet Rinatura vyrobený kvašením jablek té nejvyšší kvality má velmi silné antibakteriální a antimykotické vlastnosti a v těle působí jako přírodní antibiotikum. Úspěšně ničí viry a bakterie, a současně pročišťuje organismus od nahromaděných škodlivých látek. Při delším užívání posiluje imunitu a dokáže odbourat nadměrnou únavu.
Všestranný pomocník na zdravotní neduhy
Jablečný ocet jako součást domácí lékárničky nalézá široké uplatnění při řadě zdravotních obtíží. Jeho blahodárné účinky mohou příznivě ovlivnit dlouhodobé problémy s nedostatečnou srážlivostí krve, vysokým tlakem, cukrovkou, artritidou či bolavými klouby. Jablečný ocet pomáhá při chřipce a nachlazení, působí proti bolestem v krku, bolestem hlavy a dokáže zmírnit otoky končetin.
Jak konzumovat jablečný ocet?
Jablečný ocet obsahuje přibližně 5 % kyseliny octové. Přestože kyselina octová z chemického hlediska patří mezi slabé kyseliny, mohou být její účinky velmi silné, pokud se nachází v koncentrované podobě. Z toho důvodu je nutno jablečný ocet v určitém poměru ředit vodou. Při dlouhodobém užívání v neředěném stavu může jablečný ocet způsobit poleptání sliznice žaludku nebo zubní skloviny.
Jednu polévkovou lžíci jablečného octa smíchejte s šálkem teplé vody, přidejte lžičku medu a pijte ráno nalačno nebo kdykoli během dne. Tento osvěžující elixír užívejte 3x denně.
Bio Jablečný ocet Rinatura však lze v kuchyni využít přímo v neředěném stavu jako dochucovadlo do pokrmů. Můžete jím ochutit omáčky, polévky, použít do salátové zálivky, prostě všude tam, kde je třeba pokrm okyselit.
Jablečný ocet jako prostředek na hubnutí
Nejen samotná jablka, ale i přírodní Jablečný ocet v bio kvalitě Rinatura obsahují jablečný pektin, což je zdroj přírodní vlákniny, který podporuje dobré trávení, posiluje metabolické procesy v těle, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá štěpit tuky. A právě díky pektinu se jablečný ocet příznivě podílí na efektivním hubnutí.
Jablečný ocet pro krásné vlasy, pleť i zuby
Bio jablečný ocet z kontrolovaného ekologického zemědělství od firmy Rinatura má rovněž rozsáhlé vnější využití. Obklady z jablečného octu mohou pomoci s hojením zranění vzniklých při sportu a zmírňováním otoků. Kromě toho lze jeho pozitivní účinky využít i v kosmetice. Vlasům dodává hebkost a nádherný lesk, rozjasňuje pleť, bělí zuby. Pro svůj příznivý vliv na pokožku je doporučován také při problémech s akné.
Proč pít každý den jablečný ocet?
- detoxikuje organismus od škodlivých látek
- podporuje správnou činnost srdce a cév
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- posiluje zuby a kosti
- účinně podporuje hubnutí
- pomáhá při chřipce a nachlazení
- zbavuje tělo kvasinek
- pomáhá při trávení
- celkově zvyšuje imunitu
- vyrovnává překyselení organismu
- odbourává únavu
Podívejte se, jaké bude mít účinky na zdraví pravidelné pití jablečného octu s medem:
https://www.youtube.com/watch/maxresdefault.jpg" />Kliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.
Kde koupit čistě přírodní jablečný ocet?
Bio Jablečný ocet Rinatura možná naleznete v některém z kamenných obchodů se zdravou výživou, ale já raději nakupuji v ověřených e-shopech. Je to pohodlnější a praktičtější. Vždy přesně najdu to, co potřebuji. Bio Jablečný ocet kalný od firmy Rinatura 750 ml jsem koupila na internetu jen za cenu 91 Kč. Dopravné v tomto e-shopu začíná již na 29 Kč a můžete si zvolit několik způsobů dopravy. Buď si sami zásilku vyzvednete na výdejním místě a nebo si ji necháte stejně jako já dovézt na druhý den domů. Tyto služby fungují naprosto perfektně a nemám s nimi nejmenší problém. Záleží tedy jen na tom, co nejlépe vyhovuje právě vám.
Jak používám Bio Jablečný ocet Rinatura?
Na trhu existuje celá řada jablečných octů, které se navzájem liší chutí, vzhledem, cenou a v neposlední řadě také kvalitou. Určitě nemůžete počítat s tím, že jablečný ocet vyrobený z koncentrátu bude mít očekávané účinky na vaše zdraví. Já osobně jsem zastáncem všech čistě přírodních produktů a ani jablečný ocet není žádnou výjimkou. Bio Jablečný ocet Rinatura se mi osvědčil a jsem s ním naprosto spokojena. Jaké tedy nachází uplatnění v mojí domácnosti?
Jablečný ocet používám zejména v kuchyni všude tam, kde je potřeba do jídla přidat ocet. Připravuji oblíbenou salátovou zálivku s jablečným octem, dochutím jím v konečné fázi polévku, omáčku, používám i do pomazánek. Zkuste třeba tento zeleninový salát:
https://www.youtube.com/watch/maxresdefault.jpg" />Kliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.
Na zdravý nápoj z jablečného octu nedám dopustit hlavně při nachlazení a bolestech v krku. Dobře rozpouští hleny a pomáhá s vykašláváním.
Jablečný ocet se mi také osvědčil po bodnutí hmyzem, kdy dané místo jen lehce potřu, což zabrání nepříjemnému svědění a případnému otoku.
Jablečný ocet mám doma pořád po ruce a když dojde, jednoduše koupím další láhev. Nemám žádný důvod měnit značku, Bio Jablečný ocet Rinatura mi vyhovuje jak kvalitou, tak i cenou. Mohu jen doporučit.
Přestože je pravidelné pití jablečného octa mnoha lidmi dobře snášeno, může osobám s citlivým žaludkem při dlouhodobém užívání způsobit zdravotní problémy. Pokud chcete využívat blahodárné účinky jablečného octa a současně berete nějaké léky, raději se o jeho vhodnosti poraďte se svým ošetřujícím lékařem.
Výhody:
- konzervační prostředek
- detoxikuje organismus
- podporuje hubnutí
- přírodní antibiotikum
- možno používat vnitřně i zevně
- dochucovadlo v kuchyni
Nevýhody:
- někomu nevyhovuje octové aroma
- nutno ředit vodou (slabá kyselina)
- není vhodný pro osoby s častými žaludečními problémy