Jablečné šátečky jsou jedním z mých oblíbených receptů na listové těsto. Vypadají velmi působivě a přitom jsou na výrobu tak jednoduché. Klidně je můžete podávat k vánoční ranní snídani. Šátečky si připravíte den předem a ráno jen šoupnete do trouby. Než uvaříte šálek kávy, už vám budou vonět kuchyní. Jablečné šátečky z listového těsta skvěle doplní pohodovou vánoční náladu. A nejsou jen tak ledajaké! Jak rychle vykouzlit toto fantastické snídaňové pečivo?
Jablečné šátečky z listového těsta
Listové těsto mám hodně ráda, protože je krásně vláčné a dobře se s ním pracuje. Během chvilky z něj vytvoříte přímo dokonalý moučník. V kombinaci s jablky nikdy nezklame. Když přidáte dobrou skořici, hrozinky a sekané oříšky, celý moučník pak chutí připomíná klasický štrůdl od babičky. A vůbec nemusíte mít domácí listové těsto. Jeho příprava přeci jen vyžaduje trochu úsilí a času, a tak občas koupím listové těsto v obchodě. Rodina je spokojená a to je hlavní.
Listové těsto se velmi dobře hodí na výrobu moučníků roztodivných tvarů. Snadno z něj připravíte různé šneky, spirálky, tyčinky, kapsy, košíčky a třeba naše šátečky. Plním je nejen plátky jablek, ale také jablečným pyré s chutí skořice. To dodá šátečkům teprve tu pravou originální chuť. Nebojte se, žádné vaření navíc. Pro rychlé recepty používám ovocnou kapsičku.
Dejte si záležet také na samotném výběru jablek. Pro tento recept používám jablka Gala, protože jsou pěkně sladká a lehká. Zkuste vybrat spíš menší jablka, abyste šátečky neměli příliš veliké. Jablka by měla zůstat schovaná uvnitř šátečku. Pojďme se tedy pustit do práce.
Co budete potřebovat:
- 120 ml jablečného pyré
- 5 menších jablek Gala
- 1 balíček listového těsta
- 1 vejce
- cukr, skořice
Postup:
- Nejprve oloupeme jablka. Ostrým nožem odřízneme čtyři strany a každou z nich dále rozkrájíme na velmi tenké plátky.
- Připravíme si listové těsto. Máte-li těsto rovnou smotané v ruličce i s pečícím papírem, jen ho rozvinete na stůl. V opačném případě těsto rozválíme na pečícím papíře do tvaru obdélníku.
- Za pomoci rádýlka (nebo velmi ostrého nože) rozkrájíme těsto na 9 čtverců a přeneseme na plech.
- Každý čtverec po obvodu potřeme rozšlehaným vejcem, aby těsto k sobě dobře přilnulo a šátečky nám pěkně držely svůj tvar.
- Jablečné pyré ochutíme skořicí a do středu čtverce dáme jednu lžičku. Na pyré ozdobně naskládáme plátky jablek, které ještě můžeme lehce poprášit cukrem smíchaným se skořicí. Okraje každého čtverce spojíme k sobě do tvaru šátečku.
- V této fázi můžete pečení odložit do druhého dne. Plech se šátečky přikryjte potravinářskou fólií a dejte chladit do lednice.
- Před pečením potřeme šátečky rozšlehaným vejcem, aby byly pěkně lesklé. Pečeme cca 20 minut na 170°C dozlatova, ale záleží na konkrétním typu trouby.
- Hotové pečivo vychladíme na kuchyňské mřížce a můžeme podávat.
Dobrou chuť!
TIP: Rádlo Natural Banquet vám pomůže během chvilky snadno vykrojit jakékoli pláty těsta. Je vyrobeno z nerezavějící oceli a opatřeno praktickým očkem pro zavěšení.
Díky tomu může být v kuchyni neustále po ruce. Vhodné do myčky na nádobí.
Rádlo natural splňuje veškeré nároky profesionálních kuchařů.