Vitamín K2 a jeho přírodní zdroje: Které potraviny ho obsahují nejvíce?

Vitamín K2 představuje významný výživový prvek, který většinou zůstává v pozadí centra pozornosti. Přestože má celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, nehovoří se o něm až tak často jako o ostatních vitamínech. Mnoho lidí o něm vlastně nikdy nic neslyšelo a zůstává jim zahalen rouškou tajemství. Co je tedy záhadný vitamín K2? V posledních letech se ve vědecké oblasti jedná o jednu z nejvíce zkoumaných živin. Odborníci na výživu se snaží upozornit na jeho důležitost pro dobrou kondici celého těla. Vitamín K2 hraje zásadní roli ve zdraví kostí, srdce a cév. Proto je důležité zajistit jeho dostatečný příjem, nejlépe z přírodních zdrojů. Které jsou ty nejlepší

Tradiční japonský pokrm natto je nejbohatším přírodním zdrojem vitamínu K2 / foto: pixabay.com

Kde se vzal neznámý vitamín K2?

Vitamín K2 se dlouhou dobu přehlížel ve srovnání s jinými živinami. Jeho objev a výzkum byl spojen s postupným porozuměním rozdílů mezi dvěma hlavními formami vitamínu K – vitamínem K1 (fylochinon) a vitamínem K2 (menachinon). Přestože se vitamín K2 nachází v některých potravinách a jeho význam pro zdraví je stále více objevován, jeho existence a účinky nebyly před mnoha lety známy. Teprve až v 70. letech 20. století bylo zjištěno, že plní svou vlastní funkci.

Vitamín K2 za poštovné 49 Kč >>

Vitamín K1 je dobře známý pro svou úlohu při srážení krve a je hojně přítomen v potravinách jako je zelená listová zelenina. Na druhou stranu bylo zjištěno, že vitamín K2 hraje klíčovou roli v regulaci vápníku v těle a má významné účinky na zdraví kostí, cév a dalších tkání.

Vitamín K2 má několik forem, přičemž nejvýznamnější jsou MK-4 a MK-7. Jeho tvorbu si lidské tělo dokáže částečně zajistit samo pomocí střevních baktérií, určitý podíl také vzniká syntézou vitamínu K1. Avšak toto tělem vytvořené množství je značně nedostatečné

Z toho důvodu je lidský organismus v mnohem větší míře závislý na příjmu vitamínu K2 pravidelnou stravou. Zahrnutí potravin bohatých na vitamín K2 do jídelníčku může být efektivním způsobem, jak získat dostatečné množství této živiny

Vaječný žloutek obsahuje vitamín K2 zejména ve formě MK-4 / foto: archiv autorky

 

Přírodní zdroje vitamínu K2

Z nutričního hlediska je vitamín K2 nepostradatelný výživový prvek, který se podílí na celé řadě metabolických pochodů v lidském těle. Stejně jako všechny ostatní vitamíny a minerály je nejlepší ho získávat z přírodních zdrojů potravy. Potraviny bohaté na vitamín K2 obsahují různé formy tohoto vitamínu, jako je MK-4 a MK-7. Za biologicky nejvyužitelnější je považován vitamín K2 ve formě MK-7

Jaké jsou nejlepší přírodní zdroje vitamínu K2?

1. Natto – tradiční japonské jídlo vyrobené z fermentovaných sójových bobů. Je to nejbohatší přirozený zdroj vitamínu K2, zejména MK-7. Fermentace pomáhá uvolnit vitamín K2 z potravy a zvýšit jeho biologickou dostupnost pro naše tělo.

2. Fermentované sójové produkty – kromě natta obsahují i další fermentované sójové produkty, jako je miso a tempeh, určité množství vitamínu K2. I když se v těchto produktech nenachází tak vysoká koncentrace vitamínu K2 jako v natto, stále jsou užitečným zdrojem této živiny.

3. Fermentované potraviny – vitamín K2 obsahují také další fermentované potraviny, jako je například kefír, kimchi, kombucha, kysané zelí. I když jejich obsah vitamínu K2 může být nižší, jsou stále jeho přínosným zdrojem.

4. Mléko a mléčné výrobky pocházejí od zvířat přirozeně krmených trávou – krávy pasoucí se na trávě mají ve svém mléce vyšší obsah vitamínu K2, proto i mléčné výrobky vyrobené z tohoto mléka jsou kvalitním zdrojem vitamínu K2 (máslo, sýr, smetana, atd.). 

5. Vaječný žloutek – žloutky vajec jsou dalším zdrojem vitamínu K2, zejména MK-4. Při výběru vajec je důležité preferovat vejce od slepic z volného výběhu, které mají neomezený přístup na trávník. 

6. Drůbeží a hovězí játra – játra jsou také bohatým zdrojem vitamínu K2, především MK-4. Důležité je však vybírat kvalitní játra od zvířat z bio chovu, aby bylo minimalizováno riziko výskytu škodlivých látek.

7. Maso z pastevních zvířat – maso pocházející ze zvířat volně se pasoucích na trávě je rovněž dobrým zdrojem vitamínu K2. Vitamín K2 živočišného původu obsahuje především formu MK-4

Přirozené zdroje vitamínu K2 mohou mít ale různé koncentrace a formy tohoto vitamínu.  Proto je důležité zařadit do stravy různé potraviny obsahující vitamín K2, aby byl zajištěn dostatečný příjem této živiny. Stanovení optimální denní dávky může být značně individuální, závisí na různých faktorech, jako je věk, zdravotní stav a životní styl.

Vitamín K2 za poštovné 49 Kč >>

Jak zajistit dostatečný příjem vitamínu K2? 

Někteří lidé trpí nedostatkem vitamínu K2, jelikož dnešní moderní strava je často chudá na potraviny, které obsahují významné množství vitamínu K2. Mnoho lidí se soustředí na konzumaci rafinovaných potravin s vysokým obsahem cukru a tuků, které nemají přirozenou koncentraci vitamínu K2.

V případě, že nemáte možnost zahrnout do svého jídelníčku dostatek potravin bohatých na vitamín K2, může být doplnění vitamínu K2 pomocí kvalitních doplňků stravy vhodným řešením. Existuje široká škála doplňků stravy s vitamínem K2 na trhu, které mohou pomoci zvýšit příjem této důležité živiny.

 

Jedna kapsle dodá doporučenou denní dávku vitamínu K2.

Balení na měsíc jen za poštovné 49 Kč.

 

Vyzkoušet balení zdarma >>

Doplňky stravy s vitamínem K2, například přípravek Vitamín K2 Complex,  bývají často v kombinaci s dalšími výživnými látkami jako je vitamín D3 a vápník. Má to svůj důvod, správná kombinace těchto živin vytváří synergický efekt a dochází tak k jejich maximálnímu využití v těle. Navzájem se podporují v působení a lepší vstřebatelnosti. Vitamín K2, vitamín D3 a vápník mají vzájemně propojené účinky na zdraví kostí a kardiovaskulárního systému

 

Co může způsobit nedostatek vitamínu K2? 

Zajistit dostatečný příjem vitamínu K2 prostřednictvím zdravé stravy nebo případně výživového doplňku je více než důležité pro udržení optimálního zdraví. Nedostatek vitamínu K2 v každodenním jídelníčku může mít několik negativních dopadů na zdraví a správnou funkci celého těla.

Vitamín K2 je klíčový prvek pro správné vstřebávání vápníku a jeho transport do kostí. Jeho nedostatek může vést k nedostatečné mineralizaci kostí a oslabení jejich struktury. To zvyšuje riziko osteoporózy, zlomenin a snižuje celkovou pevnost kostí.

Vitamín K2 má podstatnou úlohu při prevenci ukládání vápníku do cév a arteriálních stěn. Nadměrné množství vápníku kolujícího v cévách může přispět k tvorbě aterosklerotických plátů, které mohou vést k srdečním onemocněním, jako je srdeční infarkt a mrtvice.

Vitamín K2 hraje také roli v udržování zdraví zubů a prevenci zubního kazu. Nedostatek vitamínu K2 může přispívat k oslabení zubní skloviny a zvýšenému riziku zubního kazivosti.

Důležité je si uvědomit, že nedostatek vitamínu K2 se neobjevuje okamžitě, ze dne na den, ale spíš se vyvíjí v průběhu času a může se podílet na rozvoji některých chronických onemocnění. Proto je vhodné zaměřit se na zvýšení příjmu vitamínu K2 z potravin, které ho obsahují, nebo zvážit doplňky stravy s vitamínem K2.

Vitamín K2 za poštovné 49 Kč >>

Upozornění: Pokud se rozhodnete užívat doplněk stravy s vitamínem K2 a současně užíváte nějaké léky, poraďte se nejprve o jeho vhodnosti se svým ošetřujícím lékařem. 

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Jackfruit: Opravdu chutná jako maso? Dokáže v jídle nahradit pšeničnou mouku?

Na jackfruit jste už možná někde narazili. Velmi často se objevuje v jídlech asijské kuchyně …

Napsat komentář