Vitamín K2 je jednou z méně známých živin, které jsou klíčové pro zdraví našeho těla. Patří mezi velice prospěšné a životně důležité vitamíny. Avšak ve srovnání s jinými vitamíny, jako je například vitamín C nebo vitamín D, se často přehlíží. Nicméně, jeho účinky na lidský organismu jsou natolik zásadní, že určitě stojí za to se s nimi seznámit. Chcete vědět, proč potřebujeme vitamín K2?
Obsah článku
Co je vitamín K2?
Vitamín K2 je jedním ze dvou hlavních forem vitamínu K (společně s vitamínem K1). Je rozpustný v tucích a patří do skupiny vitaminů K, které jsou známy pro svou úlohu při srážení krve. Hlavním znakem nedostatku vitamínu K je silné krvácení. Důležitou roli však také hraje při vstřebávání vápníku, čímž pozitivně působí na zdraví kostí.
Vitamín K má více variant:
- Vitamín K1 (fylochinon) – je syntetizován rostlinami a v našem těle pozitivně působí na srážení krve
- Vitamín K2 (menachinon) – je živočišného původu a jeho hlavní funkcí je chránit naše kosti a cévy
Každý z těchto dvou vitamínů se svým vlivem na lidský organismu zásadně liší. Vitamínu K2 nebyla donedávna věnována až tak velká pozornost, přestože má zásadní úlohu v mnoha aspektech lidského zdraví.
Vědci většinou hovořili pouze o vitamínu K jako celku, a proto jste možná o něm ještě nic neslyšeli. Postupem času se však začaly objevovat informace, že vitamín K2 má své specifické účinky, které stojí za pozornost.
Jaké má vitamín K2 účinky na lidský organismus?
Vitamín K2 hraje klíčovou roli při správném metabolismu vápníku v těle. Uplatní se zejména při přesunu vápníku z měkkých tkání (cévy, okolí kloubu) do kostí a zubů, kde je třeba pro udržení jejich pevnosti. Pomáhá zlepšit hustotu kostí, čímž může snižovat riziko zlomenin a osteoporózy, zejména u starších osob.
Navíc, vitamín K2 může také pomáhat při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, brání tvorbě vápenatých usazenin v cévách, které mohou vést k tvorbě plátů a zúžení tepen. Pokud chceme zajistit cévní síť volnou a průchodnou, je důležité dbát na to, aby se v ní nehromadil vápník. Dostatečný příjem vitamínu K2 může snižovat riziko aterosklerózy, srdečních onemocnění a mrtvice.
Vitamín K2 může mít také pozitivní účinky na zdraví zubů. Pomáhá při mineralizaci zubní skloviny a podporuje zdravé dásně. Je známo, že nedostatek vitamínu K2 může přispět k zubním problémům, jako je zubní kaz a paradentóza.
Vitamín K2 také působí jako důležitý faktor při regulaci zánětlivých procesů v těle. Má antioxidační vlastnosti a může přispět k ochraně buněk před poškozením způsobeným volnými radikály.
Vědci uvádí, že vitamín K2 může mít na celkové zdraví ještě další pozitivní účinky. Některé studie naznačují, že vitamín K2 může podporovat zdravou funkci mozku a snižovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Existuje také spojení mezi vitamínem K2 a prevencí onemocnění, jako je diabetes typu 2. Podle vědeckých výzkumů může dostatečný příjem vitamínu K2 pomoci zlepšit inzulínovou citlivost a regulovat hladinu glukózy v krvi.
Nejdůležitější přírodní zdroje vitamínu K2
Vitamín K2 má oproti vitamínu K1 menší nevýhodu v tom, že lidské tělo si jej dokáže vytvořit jen ve velmi malém množství. Na jeho produkci se podílí bakterie ve zdravém střevním prostředí, nepatrná část vzniká syntézou vitamínu K1. Vzhledem k tomu, že se rozhodně nejedná o dostačující dávku, je potřeba přijímat vitamín K2 ze stravy.
Nejlepším zdrojem vitamínu K2 je jednoznačně natto (fermentovaný sýr ze sojových bobů). Dalším cenným zdrojem jsou fermentované potraviny (kvašené zelí, apod.), některé druhy sýru (ementál, brie, pecorino), tvaroh, mléko, vejce, maso.
Zajistit dostatečné množství vitamínu K2 vyžaduje opravdu pestrou a rozmanitou stravu. Nehledě na to, že veškeré živočišné potraviny by měly pocházet z produkce ekologického zemědělství, od zvířat přirozeně krmených trávou.
Možností, jak do těla dostat přírodní vitamín K2 není tedy příliš mnoho. Proto se stává, že mnoha lidem často chybí. Ohroženi jsou především vegetariáni a vegani čerpající více vitamín K1 z rostlinných zdrojů, který se potom nedokáže efektivně přeměnit na vitamín K2.
Získat doporučenou denní dávku vitamínu K2 běžnou stravou je tedy poměrně obtížné. Jen pro názornost, museli byste například sníst 13 vaječných žloutků, nebo 50 g japonského sýru natto. Z toho důvodu je vhodné a podstatně jednodušší zařadit do jídelníčku kvalitní doplněk stravy.
Například přípravek Vitamín K2 Complex je vyroben z přírodních sojových bobů a obsahuje jak vitamíny K1 a K2, tak vitamíny D3 a B1. Jedna kapsle dodá tělu tři základní vitamíny, které působí synergicky, takže se vzájemně podporují v lepší vstřebatelnosti jednotlivých živin.
Efektivitu vitamínu K2 výrazně zvyšuje vitamín D, který tělo současně potřebuje pro normální vstřebávání vápníku. Zajistit správný pohyb vápníku v organismu je pak hlavním úkolem vitamínu K2. Udržovat zdravé srdeční funkce pomáhá vitamín B. Jedna kapsle denně přípravku Vitamín K2 Complex stačí pro dostatečné zásobování těla těmito živinami.
Jak efektivně doplňovat vitamín K2?
Vitamín K2 je poměrně málo známý vitamín, který se obtížně získává z běžné každodenní stravy. Chcete-li podpořit správné metabolické pochody v těle, můžete sáhnout po kvalitním doplňku stravy. Pravidelné užívání vitamínu K2 je ideálně vhodné v kombinaci se zdravou stravou a aktivním životním stylem. Naprosto nezbytný je při zvýšeném příjmu vápníku a vitamínu D.
Upozornění na závěr: Pokud trpíte jakýmkoliv chronickým onemocněním a berete nějaké léky, nejprve se o vhodnosti doplňování vitamínu K2 poraďte se svým ošetřujícím lékařem.