Zapečená ovesná kaše: Zkuste ji s jablky, oříšky a skořicí

Zase kaše? Ale kdepak, tentokrát to bude úplně něco jiného. Zkusíme její zapečenou variantu. Pečená kaše z ovesných vloček dokáže posunout vaši snídani přímo do nebeských výšin. A nejen ji. Svou konzistencí připomíná lahodný koláč, což dává podnět k dalším originálním nápadům. Když ji rozkrájíte na úhledné kostičky a přelijete smetanou či tvarohem, klidně ji můžete podávat jako moučník ke kávě. Pokaždé tak získáte zdravý pokrm, který dodá tělu spoustu cenných živin. Opomenout však nelze ani její lahodnou chuť. To je úplně jiný rozměr než klasická ovesná kaše. Pojďme si ji připravit se šťavnatými jablky, skořicí a křupavými oříšky. Už se těším, jak mi při pečení provoní celou kuchyni.

Zapečená ovesná kaše je takový jednoduchý koláč / foto: archiv autorky

 

Zapečená ovesná kaše

Klasickou ovesnou kaši si dávám k snídani skoro denně, ale ne že by to občas nechtělo alespoň malou změnu. A tak jsem vyzkoušela její zapečenou verzi. Rychlé, jednoduché a ušetří mi spoustu času. Chuťově zase trochu něco jiného i přesto, že použijete prakticky stejné suroviny

Se lžičkou arašídového másla je pečená kaše naprosto dokonalá / foto: archiv autorky

 

Zapečená ovesná kaše si mne získala hned napoprvé. Dokonce natolik, že ji teď připravuji poměrně často a navíc ve větším pekáčku. Víte, co je na ní ale nejlepší? Když o víkendu strávíte chvíli u plotny, máte o výživné snídaně vystaráno na celý týden. A to je právě super. 

Upečenou kaši rozkrájím na jednotlivé porce, naskládám do krabiček a schovám do lednice. Rychlá snídaně či svačina je okamžitě po ruce i pro ostatní členy rodiny

Někdo ji rád studenou, jiný si ji ohřeje v mikrovlnce. Dochutit ji můžete také podle sebe. Potřít ořechovým máslem, pokapat javorovým sirupem, medem či jiným sladidlem, přidat čepici z jogurtu, zakysané smetany nebo tvarohu, posypat mandlovými lupínky, sekanými oříšky a ještě přidat čerstvé ovoce. Prostor pro další nápady je nekonečný. 

Také suroviny pro přípravu zapečené kaše můžete obměňovat podle momentální chuti. Základem jsou ovesné vločky, mléko (kravské, rostlinné), ovoce (čerstvé, sušené), ořechy, semínka, koření (skořice, kardamom, vanilka, apod.). Dobrá je s kakaem (carobem), kokosem, kousky čokolády, banánem, prostě čímkoli. Se strouhaným jablkem, rozinkami, sekanými oříšky a skořicí je ale dokonalá. Vážně, zkuste ji.

Jemné ovesné vločky bezlepkové jsou skvělou volbou pro zapečenou kaši / foto: archiv autorky

 

 Budete potřebovat:

K servírování:

  • ořechové máslo (arašídové, mandlové, pekanové, …)
  • oblíbený sirup (javorový, datlový, kokosový,…)
  • řecký jogurt, tvaroh
  • čerstvé ovoce (lze vynechat)

Postup:

Nejprve oloupeme jablko a nastrouháme na slzičkovém struhadle. S pomocí hrnku odměříme ostatní suroviny a vše společně smícháme s nastrouhaným jablkem. 

Všechny suroviny smícháme v míse dohromady / foto: archiv autorky

 

Směs přelijeme do zapékací misky a na povrchu urovnáme.

Ovesné vločky nasáknou do sebe mléko a šťávu z jablek / foto: archiv autorky

 

Předehřejeme troubu a pečeme při 170°C cca 20 minut. Jakmile kaše na povrchu zezlátne, máme hotovo.

Upečená ovesná kaše má zlatavou barvu a nádherně voní / foto: archiv autorky

 

Kaši můžeme podávat teplou i studenou. Dobrá je se lžičkou arašídového másla, nebo s kopcem řeckého jogurtu a pokapaná medem

Zapečenou ovesnou kaši můžete servírovat jako odpolední dezert / foto: archiv autorky

 

Dobrou chuť!

 

 

Ke zdravé snídani chybí už jen lžička vyrobená z přírodních surovin

 

 

Vybrat lžičku >>

 

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář