Zase kaše? Ale kdepak, tentokrát to bude úplně něco jiného. Zkusíme její zapečenou variantu. Pečená kaše z ovesných vloček dokáže posunout vaši snídani přímo do nebeských výšin. A nejen ji. Svou konzistencí připomíná lahodný koláč, což dává podnět k dalším originálním nápadům. Když ji rozkrájíte na úhledné kostičky a přelijete smetanou či tvarohem, klidně ji můžete podávat jako moučník ke kávě. Pokaždé tak získáte zdravý pokrm, který dodá tělu spoustu cenných živin. Opomenout však nelze ani její lahodnou chuť. To je úplně jiný rozměr než klasická ovesná kaše. Pojďme si ji připravit se šťavnatými jablky, skořicí a křupavými oříšky. Už se těším, jak mi při pečení provoní celou kuchyni.
Zapečená ovesná kaše
Klasickou ovesnou kaši si dávám k snídani skoro denně, ale ne že by to občas nechtělo alespoň malou změnu. A tak jsem vyzkoušela její zapečenou verzi. Rychlé, jednoduché a ušetří mi spoustu času. Chuťově zase trochu něco jiného i přesto, že použijete prakticky stejné suroviny.
Zapečená ovesná kaše si mne získala hned napoprvé. Dokonce natolik, že ji teď připravuji poměrně často a navíc ve větším pekáčku. Víte, co je na ní ale nejlepší? Když o víkendu strávíte chvíli u plotny, máte o výživné snídaně vystaráno na celý týden. A to je právě super.
Upečenou kaši rozkrájím na jednotlivé porce, naskládám do krabiček a schovám do lednice. Rychlá snídaně či svačina je okamžitě po ruce i pro ostatní členy rodiny.
Někdo ji rád studenou, jiný si ji ohřeje v mikrovlnce. Dochutit ji můžete také podle sebe. Potřít ořechovým máslem, pokapat javorovým sirupem, medem či jiným sladidlem, přidat čepici z jogurtu, zakysané smetany nebo tvarohu, posypat mandlovými lupínky, sekanými oříšky a ještě přidat čerstvé ovoce. Prostor pro další nápady je nekonečný.
Také suroviny pro přípravu zapečené kaše můžete obměňovat podle momentální chuti. Základem jsou ovesné vločky, mléko (kravské, rostlinné), ovoce (čerstvé, sušené), ořechy, semínka, koření (skořice, kardamom, vanilka, apod.). Dobrá je s kakaem (carobem), kokosem, kousky čokolády, banánem, prostě čímkoli. Se strouhaným jablkem, rozinkami, sekanými oříšky a skořicí je ale dokonalá. Vážně, zkuste ji.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek ovesných vloček
- ¾ hrnku rostlinného nebo kravského mléka
- ¼ hrnku rozinek
- ¼ hrnku vlašských ořechů
- 1 střední jablko
- lžičku skořice
- lžičku medu nebo rostlinného sladidla
K servírování:
- ořechové máslo (arašídové, mandlové, pekanové, …)
- oblíbený sirup (javorový, datlový, kokosový,…)
- řecký jogurt, tvaroh
- čerstvé ovoce (lze vynechat)
Postup:
Nejprve oloupeme jablko a nastrouháme na slzičkovém struhadle. S pomocí hrnku odměříme ostatní suroviny a vše společně smícháme s nastrouhaným jablkem.
Směs přelijeme do zapékací misky a na povrchu urovnáme.
Předehřejeme troubu a pečeme při 170°C cca 20 minut. Jakmile kaše na povrchu zezlátne, máme hotovo.
Kaši můžeme podávat teplou i studenou. Dobrá je se lžičkou arašídového másla, nebo s kopcem řeckého jogurtu a pokapaná medem.
Dobrou chuť!