Nestíháte a cvičíte jen jednou týdně? Má to vůbec smysl?

Neustálý shon se bohužel projevuje v každodenním životě nás všech. Nestíháte termíny v práci, rodina vyžaduje vaši neustálou pozornost, pak přijde drobné nachlazení, série narozeninových oslav… Kde pořád brát alespoň chvilku na cvičení? Z původního předsevzetí se návštěva fitness centra smrskne sotva tak na jednu hodinu týdně a to ještě s vypětím všech sil. Přitom chcete hubnout a mít krásnou postavu, snažíte se, jíte zdravě. Když se k fyzickému pohybu dostanete jedenkrát nebo maximálně dvakrát za týden, je to poměrně demotivující. Každý trenér vám řekne, že pohyb má smysl jedině tehdy, pokud jej provádíte minimálně třikrát týdně. Ovšem na druhou stranu, lepší něco než nic. Jak to tedy je? Můžete vůbec hubnout, přestože se nehýbete?

Zdroj: nenetus / FreeDigitalPhotos.net
Zdroj: nenetus / FreeDigitalPhotos.net

Nemáte čas na cvičení?

Při hubnutí funguje pravidelný pohyb a vyvážená zdravá strava jako spojené nádoby, jedno bez druhého se prostě neobejde. Budete-li pořád cvičit a přitom se ládovat samými vydatnými kaloriemi, nezhubnete, stejně jako kdybyste celý den proleželi na gauči a spořádali sotva lístek salátu. Je pravda, že sice existuje způsob, jak je možné hubnutí podpořit jen úpravou jídelníčku, avšak takové stravování vyžaduje výrazný zásah do stravovacího režimu. V tomto případě se neustálým propočtům v kalorických tabulkách nevyhnete. A nebo si můžete podstatně usnadnit práci a zvolit rovnou proteinovou dietu KetoMIX, která funguje i bez pohybu. Nemáte-li čas na cvičení a ani na zdlouhavé přemýšlení o jídle, pak je dieta KetoMIX přímo ideálním způsobem, jak hubnout. Vaše tělo nijak nestrádá a má zajištěný přísun veškerých nezbytných živin. Proto se cítíte plni energie, nehladovíte a nehoní vás neustálé chutě na sladké.

Každý pohyb se počítá

Pokud nemáte opravdu času nazbyt, jakýkoli fyzický pohyb se počítá. Třeba místo výtahu vyběhnete schody. Takže se dá říci, že cvičení ve fitku jedenkrát týdně může být přínosné, ale jen za určitých podmínek. Abyste dosáhli celkově pevnějšího vzhledu, je nutné zaměřit se na cviky, které uvedou do pohybu svaly celého těla, místo toho, abyste posilovali jen konkrétní partie. Současně je potřeba zaměřit se na intenzivní trénink, který vám parádně zrychlí tep, což se následně projeví spalováním kalorií.

Při redukci hmotnosti vykazuje nejlepší výsledky tzv. aerobní aktivita jako je běh, rychlá chůze nebo nordic walking. V zimních měsících se všeobecně doporučuje eliptický trenažér stabilní konstrukce, který má vestavěný snímač tepové frekvence.

Snímač tepové frekvence pohlídá správnou úroveň aerobní zóny:

  • ve věku 20 – 30 let to je 98 až 146 tepů za minutu
  • ve věku 31 – 40 let to je 93 až 138 tepů za minutu
  • ve věku 41 – 50 let to je 88 až 131 tepů za minutu
  • ve věku 51 – 60 let to je 83 až 123 tepů za minutu

Díky tomu, že zůstáváte v úrovni aerobní tepové frekvence příliš se nezadýcháváte a tělo čerpá energii z tukových zásob.

Rychlost nikam nevede

Pokud chcete, aby vaše postava byla symetricky štíhlá, zapomeňte na to, že během 15 minut budete mít odcvičeno. Když si přestanete hlídat tepovou frekvenci a trénink přepálíte, tělo nestačí pokrýt zvýšený příjem kyslíku do pracujících orgánů a svalů, čímž vznikne kyslíkový deficit. Organismus okamžitě přepne na anaerobní režim, kdy místo tuků začne spalovat svalový glykogen. Tím pádem v danou chvíli nejenže nehubnete, ale přicházíte o veškerou energii, což se následně projeví velkou únavou a vyčerpáním. Naopak cílem je, abyste se po tréninku cítili pohybem osvěženi. Proto je ideální sportovat nejméně půl hodiny.

Když chcete být v dobré kondici a usilujete o spalování nadbytečných tukových zásob, je zapotřebí se sportu věnovat minimálně třikrát až čtyřikrát týdně po dobu 30 – 45 minut. Nebo můžete čas zvýšit na 90 minut a pak stačí sportovat dvakrát až třikrát týdně.

V dnešní době lidem chybí přirozený pohyb, a proto je nutné ho kompenzovat sportem. Z vědeckých výzkumů je patrné, že v případě sedavého zaměstnání byste měli denně věnovat 30 – 40 minut aerobní aktivitě, aby tělo fungovalo dle svých přírodních zákonitostí.

Určitý čas je potřeba vymezit i před a po samotném tréninku, kdy je nutné protažení celého těla v podobě strečinku. Stejně tak musíte věnovat pozornost vhodnému jídlu. Po cvičení vydržte až vám klesne tepová frekvence na normální hodnoty, to trvá asi 15 – 20 minut a pak si dejte kousek ovoce (jablko, hrušku, banán) pro doplnění rychlých cukrů. Teprve po hodině a půl si dejte nutričně hodnotné jídlo.

Cvičte, jak můžete

Jak už bylo řečeno, vždycky je lepší dělat něco, než nic. Pokud stíháte cvičit jen jednou nebo dvakrát týdně, rozhodně nic nevzdávejte. Prostě cvičte podle toho, jak vám to čas dovolí, ale neočekávejte zázraky v krátkodobém horizontu. Opravdové hubnutí je běh na dlouhou trať. Svůj trénink podpořte zdravou stravou a snažte se vyžít jakoukoli příležitost k pohybu. Choďte pěšky, vyběhněte schody a na židli v kanceláři se alespoň trochu protáhněte.

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Banánová dieta pomáhá při hubnutí: A vůbec nemusíte jíst jenom banány!

Máte rádi banány? A víte, že vám mohou pomoci i s hubnutím? Vůbec se jim …

Napsat komentář