Recept na švestkový drobenkový koláč: Voní podzimem a pohodou

Modré švestky na stromech jsou předzvěstí končícího léta a malou připomínkou pomalu se blížícího podzimu. Toto sladkokyselé ovoce je stejně chutné jako jablka nebo hrušky, a proto ani dobrý švestkový koláč nesmí chybět. Jakmile se jeho nádherná vůně rozlyne kuchyní, první nedočkavci netrpělivě sledují, kdy vychladne. Šťavnatý švestkový koláč posypaný drobenkou je prostě lahoda, kterou si užijete jen v období švestkové sezóny. Skvělý je ráno k snídani, nebo k odpolední kávě podávané během babího léta ještě na zahradě. Vynikající drobenkový koláč se švestkami je mnohdy považován za rodinný poklad a ne jinak je tomu i u nás. Jakmile se v kuchyni objeví mísa švestek, je rozhodnuto: přišel čas na tradiční švestkový koláč s drobenkou. A já se s vámi podělím o recept

Drobenkový koláč se švestkami je prostě nejlepší / foto: archiv autorky

 

Drobenkový švestkový koláč 

Švestkový koláč se v každé rodině peče jinak. Někde nedají dopustit na klasický kynutý koláč na plechu, jinde dávají přednost drobenkovému koláči v kulaté formě. Se švestkami je také dobrá třeba kefírová buchta, ale to už není přesně ono. Švestkový drobenkový koláč je prostě jen jeden a nic ho nedokáže nahradit. 

Základem úspěchu jsou kvalitní suroviny, dobrá mouka, opravdové máslo a domácí vanilkový cukr. A také pěkně zralé švestky. Když na koláč použijete ještě nedozrálé ovoce, bude pěkně kyselý a nedoženete to ani zvýšenou dávkou cukru. Jednou jsem to zkusila a nikdy více. Trpká chuť ovládla všechny chuťové buňky a radost z dobrého koláče byla tatam. Proto vždy vybírám co nejvíce měkké sladké švestky. Máte-li tedy vše po ruce, můžeme se pustit do pečení. 

Jak vyrobit domácí vanilkový cukr? Úplně jednoduše: uzavíratelnou sklenici naplním cukrem a vložím celý vanilkový lusk, který pomalu do cukru uvolňuje aroma. Trvá to však delší dobu, nejméně dva týdny. Velkou výhodou ale je, že vanilkový lusk můžete nechat ve sklenici nastálo a doplňujete jen cukr.
Koupit v e-shopu >>

Budete potřebovat:

Na drobenku:

  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce másla
Během sezóny peču švestkový koláč i dvakrát do týdne / foto: archiv autorky

 

Postup:

  1. Připravíme si koláčovou formu s průměrem 26 cm a její dno vyložíme pečícím papírem, aby se koláč nepřichytil. Já to dělám tak, že z papíru vystřihnu kolečko jen o něco málo menší než je obvod formy a položím na dno. 
  2. Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, cukr, vanilkový cukr. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a vše mneme mezi prsty tak, aby vznikla drobenka. Pokud chcete, můžete směs vložit do  sekáčku a drobenku uděláte téměř bez práce. Hotové drobenkové těsto vysypeme do koláčové formy, přitlačíme ke dnu, uděláme zvýšený okraj a dáme péct asi na 20 minut.
  3. Než se těsto upeče, nachystáme ovoce. Švestky vypeckujeme, rozkrájíme na osminky a rozdělíme na dvě hromádky. Z jedné uvaříme švestkové pyré a druhou později poklademe na předpečené těsto. 
  4. Švestkové pyré přidá na chuti a šťavnatosti výsledného koláče. Švestky dáme do rendlíku, přisypeme hnědý cukr a vanilkový cukr, podlijeme trochou vody a vaříme na mírném ohni dokud se ovoce nerozvaří. Pak ho ještě horké propasírujeme přes síto do misky.
  5. Předpečené těsto vytáhneme z trouby, potřeme částí švestkového pyré a poklademe pěkně kolem dokola rozkrájenými švestkami. Na povrchu švestky potřeme zbytkem švestkové šťávy a celý koláč vrátíme zpět do trouby. Pečeme na 180 °C přibližně 40 – 45 minut.
  6. Nakonec uděláme drobenku. Na malé pánvičce opečeme do světle hněda mouku, smícháme s cukrem, přidáme máslo a promícháme. Sundáme z plotny a mícháme tak dlouho, dokud nemá drobenka tu správnou konzistenci. Vysypeme na talíř a necháme vychladnout. 
  7. Asi 10 minut před koncem pečení posypeme koláč drobenkou a dopečeme dozlatova

Skleněná forma na koláč / foto: 4home.cz

TIP: Skleněná forma na koláč je vyrobená z varného skla, které se uplatní v každé moderní kuchyni. Skleněná forma odolá vysokým teplotám, mechanickému opotřebení, má dlouhou životnost a snadno se udržuje. Je vhodná také do myčky na nádobí.

Forma má okraj vysoký 4 cm a lze ji použít i v mikrovlnné troubě.

Kupit v e-shopu >>

 

Chcete-li mít švestkový koláč pokaždé jiný, můžete do drobenky přidat dvě lžičky skořicenebo dvě lžíce mletého máku. 

Přeji dobrou chuť! 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář