Určitě se vám v mysli vybaví plastová láhev slunečnicového oleje nacházející se v každém supermarketu: rafinovaný slunečnicový olej, který po vylisování a chemické extrakci prošel dalšími úpravami, během nichž ztratil chuť, vůni i barvu, ale také některé nežádoucí látky. Tak přesně na ten rovnou zapomeňte. Dnes se zaměříme na zcela jiný druh slunečnicového oleje, který najdete jen v obchodech se zdravou výživou. Jedná se o 100 % přírodní panenský slunečnicový olej lisovaný za studena. Tento nerafinovaný olej má vyšší podíl zdraví prospěšný látek a je určen výhradně k použití ve studené kuchyni nebo kosmetice. Před světlem jej chrání tmavá skleněná láhev. Nerafinovaný slunečnicový olej působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním a má blahodárné účinky na pokožku a sliznici. Chcete vědět, kdo ho vyrábí a kde je na prodej? Všechno postupně, nejprve se s ním seznamte. Jmenuje se Bio Slunečnicový olej lisovaný za studena od společnosti Rinatura, která nabízí širokou škálu biopotravin.
Obsah článku
- 1 Slunečnicový olej lisovaný za studena
- 2 Složení slunečnicového oleje
- 3 Slunečnicový olej je zdraví prospěšný
- 4 Slunečnicový olej umí pečovat o pokožku
- 5 Za studena lisovaný slunečnicový olej v jídelníčku
- 6 Kde a za kolik koupit bio slunečnicový olej?
- 7 Jaké mám zkušenosti se slunečnicovým olejem Rinatura?
- 8 Výhody:
- 9 Nevýhody:
- 10 Recenze Bio Slunečnicového oleje Rinatura
Slunečnicový olej lisovaný za studena
Slunečnicový olej je jeden z velmi oblíbených zdravých rostlinných olejů. Velmi často se ale v kuchyni vyskytuje v podobě rafinovaného oleje. A to je právě škoda. Nerafinovaný za studena lisovaný slunečnicový olej je z hlediska výživy mnohem hodnotnější a do zdravého jídelníčku rozhodně patří.
Za studena lisovaný slunečnicový olej se získává ze semen slunečnice, a to výhradně mechanickým zpracováním. Olej je vyrobený studeným prvním lisováním bez další chemické úpravy. Celý výrobní proces probíhá bez použití tepla a organických rozpouštědel. Olej neprochází žádnou rafinací a má výraznou slunečnicovou chuť i vůni. Kvalita oleje je samozřejmě závislá na kvalitě semen. Bio Slunečnicový olej lisovaný za studena je lisován ze semínek vypěstovaných ve Francii podle zásad kontrolovaného ekologického zemědělství, což dává výslednému oleji známku bio kvality. Předním výrobcem slunečnicového oleje je Francie a ani další jihovýchodní země nejsou pozadu.
Slunečnice roční (Helianthus annuus) je jednoletá rostlina, která původem pochází z Ameriky. Stonek může dosahovat výšky až 3 metry a její typicky žluté květenství tvoří velký úbor, který dosahuje v průměru až 30 cm. Jako květ je označováno velké květenství, které je složené z více květů. Květy jsou dvojího druhu: jazykovité (umístěné na okraji úboru) a trubkovité, nacházející se ve vnitřní části. Trubkovité květy pak uzrávají v plody, běžně zvané jako slunečnicová semínka. Během dne se květy slunečnice otáčí za sluncem, dokonce se určitým způsobem natáčí i listy. Slunečnicová semínka se používají k přímé konzumaci nebo se z nich vyrábí slunečnicový olej. Slunečnice je po řepce naší nejvýznamnější olejnatou plodinou.
Složení slunečnicového oleje
Za studena lisovaný slunečnicový olej v bio kvalitě je především významným zdrojem přírodního vitamínu E (antioxidant). Ve 100 gramech slunečnicového oleje se nachází až 70 mg vitamínu E. To znamená, že asi 20 gramů oleje pokryje celou denní dávku vitamínu E.
Slunečnicový olej obsahuje jen velmi málo nasycené mastné kyseliny (11%), zato mononenasycené mastné kyseliny jsou zastoupeny ze 30 %. Díky tomu nemá slunečnicový olej příliš vysokou tepelnou stabilitu a je vhodné jej používat ve studené kuchyni nebo pouze pro kratší záhřev. Přímo na smažení nebo fritování se opravdu nehodí. Více než polovinu obsahu slunečnicového oleje tvoří nenasycené mastné kyseliny (66 %), přičemž největší podíl zaujímá kyselina linolová, dále pak stearová, palmitová a olejová. Oproti jiným druhům olejů se omega-3 mastné kyseliny vyskytují jen v minimálním množství.
Nechybí ani vitamíny A, C, E, B1, B5, minerální látky (hořčík, selen, mangan, měď), kyselina listová a vláknina. Kromě toho je slunečnicový olej dobrým zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin.
Slunečnicový olej je zdraví prospěšný
Oleje jako takové mají jeden velký problém, a to takový, že při tepelné úpravě v nich vznikají škodlivé látky v podobě transmastných kyselin. Ty zvedají hladinu cholesterolu v krvi a zvyšují riziko infarktu. Proto je nejvhodnější používat oleje pro studenou kuchyni. Panenský za studena lisovaný slunečnicový olej dodá vašemu tělu spoustu živin.
Podívejte se, jak dokáže slunečnicový olej podpořit vaše zdraví:
Kliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.
Panenský slunečnicový olej blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém a je výborný na prevenci srdečně cévních onemocnění. Velké množství vitamínu E přispívá k hojení ran, pomáhá při problémech s kůží (ekzémy), příznivě působí na artrózu a bolesti způsobené revmatismem.
Slunečnicový olej se používá také v kosmetickém průmyslu. Je součástí různých přípravků na vlasy, pleťových krémů, tělových balzámů. Používá se také na masáže při křečích v nohách.
Slunečnicový olej lisovaný za studena příznivě působí na:
- srdce a cévy
- množství cholesterolu v krvi
- problematickou kůži
- nervový systém
- aterosklerózu
- látkovou výměnu
Slunečnicový olej umí pečovat o pokožku
Za studena lisovaný slunečnicový olej dokáže přímo skvěle pečovat o pokožku celého těla. Nejenže se dokonale vstřebává a nezanechává kůži mastnou, ale také ji výborně regeneruje a hojí. Můžete ho použít jako základový olej do čehokoliv, co bude sloužit k péči o pleť i pokožku celého těla. Vynikající účinky slunečnicového oleje lze využít ve vlasových zábalech, díky kterým se vlasy nádherně zregenerují a znovu získají ztracený lesk a pružnost. Slunečnicový olej nejenže podporuje vláčnost a pružnost kůže, ale také pomáhá při bolestech svalstva, které nádherně prohřeje a uvolní. Proto se používá jako masážní olej buď samostatně nebo v kombinaci s jinými druhy olejů.
Využití slunečnicového oleje v kosmetice:
- pomáhá při hojení ekzémů a akné
- chrání kůži před volnými radikály
- zvláčňuje a regeneruje pokožku
- vhodný pro suchou a problematickou pleť
- dodává vlasům pružnost a lesk
- pomáhá při bolestech a napnutém svalstvu
- prokrvuje pokožku
Za studena lisovaný slunečnicový olej v jídelníčku
Bez kvalitních rostlinných olejů, nejlépe panenských, se žádný zdravý jídelníček neobejde. Kromě toho, že jsou oleje všeobecně nositeli chuti, organismus je potřebuje pro vstřebávání některých živin, takže se výrazným způsobem podílí na správných metabolických procesech v těle. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a dalších cenných látek z nich činí po nutriční stránce velmi hodnotnou potravinu. Ovšem za předpokladu, že se jedná o přírodní nerafinovaný olej lisovaný za studena.
Slunečnicový olej má naprosto skvělou jemnou chuť, která nijak nepřebíjí ostatní ingredience. V pokrmech není tak výrazný jako například olej olivový, a proto se ideálně hodí pro sladkou i slanou kuchyni. Moučníky i buchty díky slunečnicovému oleji zůstávají vláčné po několik dní.
Karolína Hálová, která se zabývá využitím olejů ve výživě člověka, o slunečnicovém oleji uvádí: “Semena slunečnice roční (Helianthus annuus L.) jsou bohatým zdrojem oleje i proteinů. Hodně vitamínu E, neutrální chuť a málo škodlivin jsou důvody, proč mají u nás slunečnicové oleje své stálé místo. Hodí se do salátových dresinků, k přípravě majonézy, k pečení a k dušení. Obsahem kyseliny linolové se vyrovná sójovému oleji nebo jej předčí (48 – 68 %). Poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami je 4:1 u odrůd ve střední Evropě.”
HÁLOVÁ, Karolína. Netradiční rostlinné oleje ve výživě člověka a jejich zdravotně preventivní význam
HÁLOVÁ, Karolína. Netradiční rostlinné oleje ve výživě člověka a jejich zdravotně preventivní význam [online]. České Budějovice, 2018 [cit. 2018-09-25]. Dostupné z: <https://theses.cz/id/qthx8z/>. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta. Vedoucí práce Dr. Ing. Jaromír Kadlec.
Panenský 100% přírodní slunečnicový olej si zachová všechny své výživné látky především při použití za studena. Avšak svoji cennou hodnotu neztrácí ani při krátké tepelné úpravě, vaření, dušení, restování masa, apod. Výtečně se hodí do zálivky na salát, k přípravě pomazánek či dresingů. Můžete s ním lehce pokapat krémovou polévku či grilovanou zeleninu nebo dochutit jakýkoli hotový pokrm.
Kde a za kolik koupit bio slunečnicový olej?
Bio slunečnicový olej lisovaný za studena nikde v plastové láhvi v běžném supermarketu nenajdete. Ten je výsadou pouze obchodů se zdravou výživou, kam výhradně společnost Rinatura dodává své produkty. To však neznamená, že by byl pro vás naprosto nedostupný nebo komplikovaně dosažitelný. K tomu, abyste jej získali, stačí jen pár kliků na internetu a dopravní společnost vám ho přiveze až před domovní dveře. Kde ho tedy koupit?
Bio Slunečnicový olej jsem zakoupila ve velmi dobrém e-shopu, s nímž jsem co se týče rychlosti vyřízení celé objednávky, cen i dalších služeb maximálně spokojena. Zde mají Bio slunečnicový olej lisovaný za studena Rinatura ve sklenici o objemu 500 ml za rovných 100 Kč. No nekupte to, na lepší slunečnicový olej v bio kvalitě zkrátka jinde nenarazíte. Takže jsem zboží vložila do košíku, zaplatila kartou a nechala doručit PPLkou. Dopravné je zde velmi levné, zaplatíte jen pár korun, ale pokud dáváte přednost osobnímu odběru, není problém. Výdejních míst mají nespočet, záleží jen kam to chcete.
Jaké mám zkušenosti se slunečnicovým olejem Rinatura?
Musím říct, že jen dobré. Rostlinné oleje se u mně v kuchyni vyskytují běžně a vždy mám k dispozici několik druhů. Hlavně panenské lisované za studena, které se navzájem liší nejen chutí, ale i obsahem živin. Podle druhu pokrmu, jaký právě připravuji, zvolím vhodný olej. Velkou výhodou slunečnicového oleje je to, že je dle mne téměř bez chuti. Někdo sice uvádí, že voní po oříšcích, ale já v něm žádné ořechy nepoznávám.
Tím pádem se dle mne slunečnicový olej hodí téměř do všeho. Používám jej při pečení moučníků místo másla, k dušení masa, do marinád nebo na pečenou zeleninu. Samozřejmě na něm nesmažím, ale snažím se jeho zdravotní benefity využít pouze ve studené kuchyni. Vzhledem k jeho výživové hodnotě mi cena připadá naprosto přijatelná. Mám ho doma v lednici, vydrží celkem dlouho a střídám ho s dalšími panenskými oleji. Není nic, co by mi na něm vadilo.
Už jste zkusili bábovku s mascarpone? Já ano, je naprosto úžasná. Pekla jsem podle tohoto receptu a použila za studena lisovaný slunečnicový olej Rinatura:
Kliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.
Výhody:
- 100 % přírodní produkt
- nerafinovaný, bez chemických přísad
- vylisován ze semen v bio kvalitě
- podporuje zdraví
- vhodný i pro krátkou tepelnou úpravu
- využití v kosmetice
- jemná chuť i vůně
Nevýhody:
- nedostupný v běžné obchodní síti
- nevhodný na smažení
- nízký obsah omega-3 kyselin