Firemní stravování nabízí plnohodnotný jídelníček: Jak se zdravě najíst v práci?

Pracující lidé mají často tendenci v průběhu dne se s jídlem odbývat. Pod tíhou pracovních povinností kolikrát zapomínají jíst. Teprve až jim hladem kručí v břiše, uvaří si narychlo v kuchyňce kávu a zobnou dvě tři sušenky. To však pro udržení celodenního pracovního výkonu zdaleka nestačí, takže s ubývajícím množstvím energie začne klesat jejich produktivita. Přitom by pomohlo udělat si jen malou přestávku a pořádně se najíst. Zdravé jídlo zlepšuje naši fyzickou a psychickou kondici a tím nám umožňuje využít naše schopnosti na maximum. Jak se tedy v práci dobře najíst? Můžete si sami přinést jídlo z domova v krabičce, nebo využít různé možnosti firemního stravování. Co z toho zvolit jako nejlepší? 

Nutričně hodnotné jídlo dokáže podpořit celodenní pracovní výkon / fotokoláž: pixabay.com

Jídlo v práci není radno zanedbávat

Je celkem jedno, zda sedíte celý den v kanceláři, nebo pracujete manuálně, na jakémkoliv pracovním výkonu se výrazně podílí kvalita vašeho jídelníčku. A to nejen v rámci jednoho dne, ale vůbec celkově. Abyste měli dostatek sil, hodně záleží na tom, jak jste zvyklí se stravovat. Nejhorší scénář je, když celý den hladovíte, nebo si dáte pouze nějakou rychlovku, kterou zaplácnete žaludek. Takové zanedbávání jídla vede nejen ke snížení produktivity práce, ale časem se podepíše i na vašem zdraví. Nehledě na to, že po návratu z práce domů vás přepadne vlčí hlad, takže budete mít chuť vybílit celou lednici. Tím si však můžete zadělat nejen na problémy s nadváhou, ale také se zdravím

Nejlepší způsob, jak dodat tělu energii, která následně umožní odvést dobrou a kvalitní práci, je plnohodnotné jídlo. Proto je třeba věnovat mu patřičnou pozornost a udělat si na jídlo čas. A to i přesto, že celý den mailujete, telefonujete, debatujete s kolegy nad úkolem, obsluhujete zákazníky, nebo od obrazovky počítače neodtrhnete oči. Jídlo je neméně důležité jako hromada vaší práce. Když se v práci najíte, budete si připadat ještě více produktivnější a stihnete toho mnohem více. 

Vyvážená pestrá strava je cesta ke zdravému tělu a mysli

Každé ráno dorazíte do práce připraveni čelit všem úkolům, které vás nakonec zahltí tak, že se jídlo ocitne na posledním žebříčku vašich priorit. Alarmující signály těla volající po doplnění paliva se snažíte rychle zahnat povzbuzujícím šálkem kávy, v lepším případě možná sáhnete do šuplíku pro tyčinku. V časovém pressu je však možno zdravou tyčinku považovat za výživnou svačinu, která rychle dodá potřebnou energii. Kdybyste si naopak dali jakoukoli sladkost, naplnili byste žaludek pouze nutričně prázdnými kaloriemi a ty by váš další pracovní výkon příliš nepodpořily.

V celodenním pracovním shonu často sníte ve spěchu nezdravá a kaloricky vydatná jídla bohatá na sacharidy. Výsledkem pak je, že se vám brzy začnou klížit oči a práce přestane jít od ruky. Na povzbuzení si dáte další šálek kávy, ale očekávaný efekt se příliš neprojeví. A jste zase tam, kde jste byli, takže se ocitnete v začarovaném kruhu. Jak z toho ven? Jednoduše, udělejte si malou přestávku a v klidu se najezte opravdového jídla

I v práci si můžete vychutnat nutričně vyvážené jídlo / foto: pixabay.com

 

Zdravé jídlo na pracovišti

Správné stravovací návyky jsou důležitým tématem, které je v centru pozornosti dnešních firem. Moc dobře si uvědomují, že dobrá životospráva v zaměstnání přispívá ke zlepšení zdravého životního stylu, což se v konečném výsledku odráží na nižší nemocnosti a lepším pracovním výkonu. Proto se firmy snaží svým zaměstnancům nabídnout různé možnosti stravování, aby si každý mohl vybrat podle svých preferencí

Odborníci zjistili, že kvůli špatným stravovacím návykům klesá produktivita ve firmě o 20 %.

Běžnou součástí každého pracovního prostředí bývá vybavená kuchyňka, kde si můžete ohřát jídlo z domova, uvařit kávu, čaj a podobně. V některých firmách se snaží zajistit maximální produktivitu, a proto nabízí zaměstnancům zdravé občerstvení přímo na pracovišti

Firemní kuchyňka se potom stává takovým malým zákoutím, kde si můžete sníst malou svačinu. Je to mnohem jednodušší, než kdybyste měli rychle utíkat přes ulici do obchodu. Navíc zde můžete podebatovat s kolegy, probrat pracovní úkoly, vyměnit nápady a chvíli si odpočinout

Zdravé svačiny jsou sice výborné na rychlé doplnění energie, ale pro celodenní pracovní výkon je neméně důležitý vydatný oběd. Ten by měl být z nutričně hodnotných surovin, abyste dokázali udržet stejné pracovní tempo od rána až do večera. Najíst se zdravě v práci nemusí být vůbec žádný problém. Jaké se nabízí možnosti?

 

Krabičky z domova

Donést si do práce vlastní jídlo z domova není nic neobvyklého. Tímto způsobem se dnes stravuje už každý druhý Čech. Jídlem v krabičce získáte dokonalou kontrolu nad tím, co máte na talíři. Velkou výhodou je, že si můžete krabičku naplnit přesně podle vlastní chuti a individuálních potřeb z hlediska nutričního složení. Jídlo si vždy připravíte čerstvé a z kvalitních potravin, které jste zvyklí kupovat. Velikost porce přizpůsobíte svým zvyklostem a krabičku si můžete ohřát kdykoli, když vás v práci přepadne hlad.

Proč nikdy neohřívat jídlo přímo v plastové krabičce? Má to svůj nezanedbatelný důvod. Podívejte se na video:

YouTube playerKliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.

 

Pokud na jídlo používáte plastové krabičky, trochu zpozorněte. Krabičky z plastu se lehce obarví a velmi snadno pohlcují pachy jídla. Více praktičtější se jeví krabičky skleněné, ve kterých je také možno jídlo rovnou ohřát. Mají jen tu nevýhodu, že jsou o trochu těžší, ale zase ne o tolik, abyste je v tašce do práce nepobraly.

Obdélníková skleněná dóza je pro obědy v práci jako stvořená.

Koupit >>

Připravit si každý den jídlo do krabičky vyžaduje nejen čas, ale také promyšlený stravovací plán a nutnost mít nakoupené potřebné suroviny. Někdo si do krabičky dává porci jídla, kterou měla předchozí den rodina k večeři, případně obmění jen přílohu. Možností, jak naplnit krabičky je spoustu. Opomenout nelze ani fakt, že krabičkami lze ušetřit i nějakou korunu z domácího rozpočtu. Určitě tedy stojí za zamyšlení, zda toto úsilí stojí za to, alespoň v některých dnech

 

Firemní stravování šetří pracovní čas

Přestože domácí krabičky představují efektivní řešení pro zajištění zdravé stravy během pracovního procesu, přeci jen jim není nakloněn úplně každý. Někteří lidé jako důvod uvádí časovou náročnost a pracnost s přípravou. Praxe ukazuje, že nachystání krabičky chce trochu organizace a zavedený systém. Pak jde všechno mnohem snadněji. Nicméně, jídlo do krabičky není jediným způsobem, jak se můžete v práci chutně a zdravě najíst. Řada firem nabízí jinak vytíženým zaměstnancům možnost firemního stravování, takže si nemusíte dělat starosti s nošením vlastního jídla.

Jen dobře najedený zaměstnanec může odvádět kvalitní práci.

V některých firmách mají k dispozici vlastní zázemí a zaměstnanci se stravují přímo ve firemní jídelně. Jinde mají dohodnuté pravidelné odběry jídel z restaurace, zároveň i s dovozem. Lidé tak svůj čas v práci využijí mnohem efektivněji, než kdyby chodili na jídlo mimo areál firmy. Hromadným odběrem jídel lze také dosáhnout na nižší cenu, než je jídlo v restauraci.

Barbora Šponarová říká: “Stravování zaměstnanců během pracovní doby je velice důležité. Má vliv na jejich fyzický i psychický stav a na výkonnost pracovníků. Firemní stravování přispívá k menšímu počtu onemocnění a snižuje množství úrazů zaměstnanců během jejich pracovní doby. Stravování v zaměstnání neplní společensko-zábavní funkci, i když se zaměstnanci u stolu potkávají a povídají si. Je ovšem součástí firemní kultury a napomáhá k vytváření pozitivního vztahu vůči podniku.”

ŠPONAROVÁ. BARBORA. Trendy a specifika ve firemním stravování

ŠPONAROVÁ, Barbora. Trendy a specifika ve firemním stravování [online]. Praha, 2017 [cit. 2022-11-04]. Dostupné z: https://theses.cz/id/6g17e4/. Bakalářská práce. University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická. Vedoucí práce Ing. Blanka Zimáková.

Firemní stravování nabízí především plnohodnotný jídelníček, takže zaměstnanci mají zajištěnu kvalitní stravu, která odpovídá zásadám zdravé výživy. Každý den je možno vybírat z několika druhů jídel podle vlastní chuti. Samotný objednávkový systém je velmi jednoduchý, každý člověk může objednávat rovnou ze svého mobilu

Objednat jídlo >>

V rámci firemního stravování určitě nelze přehlédnout ani rozmanitost jídelního lístku. Dávno pryč jsou doby, kdy guláš a svíčková s knedlíkem byly běžnou stálicí. Restaurace si rovněž dávají záležet na vzhledu dováženého jídla a včasná dodávka teplého jídla je pro ně prvořadou prioritou. Na takový oběd se můžete doslova těšit. Nejedna firma již pochopila, že firemní stravování pro ni znamená značnou úsporu pracovního času.

Wrap s kuřecím masem je jednoduché a zdravé jídlo do práce / foto: pixabay.com

 

Stravování v malých firmách a při směnném provozu

I když je stravování během pracovní doby velmi podstatné pro výkon zaměstnanců, některým firmám s menším počtem zaměstnanců se nedaří firemní stravování zajistit. Kolikrát se ani nenachází v takové lokalitě, že by to bylo výhodné u jiné firmy. V takovém případě se musí zaměstnanci o své jídlo postarat sami, což například při směnném provozu může způsobit nemalý problém. I na noční směně potřebuje tělo nutričně hodnotnou stravu stejně jako kdybyste pracovali ve dne. Nesprávně zvolený jídelníček může způsobit přibývání na váze.

Pokud firma nenabízí možnost firemního stravování, pak se jako první nabízí řešení v podobě krabiček. Jestliže ani ty nejsou v popředí vašeho zájmu a chcete se vyhnout nezdravému instantnímu jídlu či housce se salámem, pak je třeba se po jídle poohlédnout jinde. Co takhle zkusit vakuově balené jídlo v sáčku? Některá jídla jsou v tekutém stavu, stačí jen ohřát, jiná pouze zalijete vodou.

Sušená jídla jsou vyrobena z kvalitních přírodních surovin, bez konzervantů, chemických přísad a opravdu si na nich můžete skvěle pochutnat. Jejich příprava zabere minimum času, což oceníte zejména v plném pracovním nasazení, kdy se tělo hlásí o slovo. Několik sáčků s jídlem můžete skladovat v práci, stačí jen po nich sáhnout. Nemusíte absolutně řešit, co si dáte který den k jídlu.

Vybrat jídlo >>

 

Některé firmy bez možnosti firemního stravování zpravidla poskytují zaměstnancům příspěvek na stravování jako kompenzaci, který lze vhodně využít. Jídlo v sáčku pak cenově může vyjít prakticky podobně jako menu z restaurace. 

Shrnutí na závěr:

Odbývat se jídlem v práci, nebo hladovět a pořádně se najíst až po příchodu domů, může mít negativní dopad nejen na celodenní pracovní výkon, ale také na zdraví člověka. Z toho důvodu je velmi důležité rozvrhnout si pracovní den tak, abyste si vždy našli čas na nutričně hodnotné jídlo. Firemní stravování může skvěle podpořit správnou životosprávu v zaměstnání. 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Jackfruit: Opravdu chutná jako maso? Dokáže v jídle nahradit pšeničnou mouku?

Na jackfruit jste už možná někde narazili. Velmi často se objevuje v jídlech asijské kuchyně …

Napsat komentář