Karobová čokoláda představuje ideální alternativu klasické čokolády obsahující kakao. Pro zdravé mlsání je to naprosto skvělá volba. Obsahuje totiž podstatně méně kalorií než tabulka běžné čokolády, takže ani v redukčním jídelníčku se jí nemusíte vyhýbat. Karob dodá tělu spoustu hodnotných živin a přináší celou řadu zdravotních výhod. Díky karobu je také čokoláda přirozeně sladká, proto není nutné do ní přidávat další cukr. Karobová čokoláda je výbornou náhražkou mléčné čokolády, proto má svůj význam také pro osoby alergické na kravské mléko. Čokoládu s karobem lze koupit v obchodech se zdravou výživou, nebo ji snadno vyrobíte sami doma. Chcete vědět, jak na to?
Obsah článku
Karob jako zdravější náhražka kakaa
Máte-li se rozhodnout mezi běžným kakaem a karobem, sáhněte raději po karobu. Prospějete tím celému tělu. Karob je snadno stravitelný, přirozeně sladký a oproti kakau je rozdíl v chuti tak nepatrný, že jej ani nezaznamenáte. Z toho důvodu lze karob přidat všude tam, kam byste jinak dali kakao. Proto se výborně hodí také pro výrobu čokolády.
Karobový prášek je plný cenných výživných látek, které blahodárně působí na lidské zdraví. Karob je pro tělo bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, železa a mnoha dalších minerálních látek. Za zmínku jistě stojí i obsah vitamínu A a D.
V karobu se nachází hodně vlákniny, kromě sacharidů v něm najdeme také bílkoviny a něco málo tuku (17x méně než v kakau). Přirozená přítomnost cukru z něj činí výborné přírodní sladidlo. Oproti kakau karob neobsahuje žádný kofein, theobromin a má až o jednu třetinu menší kalorickou hodnotu.
Karobový prášek se řadí mezi bezlepkové potraviny, nevyvolává alergickou reakci ani hyperaktivitu. Výživné látky obsažené v karobu příznivě působí na trávení a udržují optimální hladinu cukru v krvi.
Karobová čokoláda
Díky všem těmto vlastnostem je karob vynikající surovinou pro výrobu čokolády. Jemná konzistence karobového prášku nevyžaduje přidávání velkého množství tuku, jak to je u klasické čokolády běžné. Stejně tak i přirozeně nasládlá chuť karobu nevyžaduje další přidávání cukru. Zkrátka, mlsáním karobové čokolády prospějete svému zdraví.
Tabulku karobové čokolády lze koupit v obchodech se zdravou výživou, případně ji jednoduše vyrobíte sami doma. Malé čokoládky s karobem pak můžete pěkně zobat jako pralinky a zpříjemnit si den.
Recept na čokoládky s karobem
Suroviny:
- 4 lžíce karobu
- 1 lžíce kakaového másla
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce medu (nebo jiného sladidla)
Postup:
- V menší misce rozpustíme kakaové máslo s kokosovým olejem. Přidáme ostatní suroviny a společně promícháme tak, aby vznikla hustá hladká a přitom tekutá směs. Bude-li příliš řídká, přidáme ještě lžičku karobového prášku.
- Směsí naplníme malé formičky a dáme zatuhnout do lednice.
Kakaové máslo udrží čokoládky pevně pohromadě i při běžné pokojové teplotě, ale pro delší uchování je dejte do lednice.
Karobovou čokoládu si můžete dopřát také v tekutém stavu v podobě horké čokolády, která dokáže rozehřát celé tělo i duši. Horká čokoláda s karobem je lahodná, krémová a příjemně sladká. Jednoduše si ji připravíte přesně podle vlastní chuti, více mléčnou, nebo více hořkou. Stačí jen upravit poměr jednotlivých surovin.
Horká čokoláda má hustou pudinkovou konzistenci, čím více přidáte tekutin, tím bude řidší. A naopak, čím více dáte škrobu, tím bude bude čokoláda hustější, třeba úplně jako pudink.
Recept na horkou karobovou čokoládu
Na 1 hrnek budete potřebovat:
- 2 lžíce karobu
- 1 lžíce rýžového sirupu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce uvařené kávy (pro hořkou variantu)
- 3 lžíce smetany
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- několik lžic studené vody
Postup:
- Do hrnečku dáme smetanu, kávu, karobový prášek a společně rozmícháme v hladkou směs bez hrudek. Chceme-li docílit chuti mléčné čokolády, pak kávu zcela vynecháme.
- Do misky nasypeme kukuřičný škrob a rozmícháme se studenou vodou.
- V malém kastrůlku rozehřejeme kokosový olej, přidáme sirup a za stálého míchání počkáme, až začne směs pěnit. Poté vlijeme obsah hrnečku. Jakmile dosáhneme bodu varu vmícháme obsah misky s kukuřičným škrobem a máme hotovo.
- Horkou čokoládu nalijeme do hrnečku, můžeme přidat šlehačku, polít karamelovým sirupem, posypat mandlovými lupínky, nebo sekanými oříšky.
Bude-li čokoláda dostatečně hustá, po úplném vychladnutí z ní vnikne klasický pudink. Experimentovat můžete dle libosti, v chuti i použitých ingrediencích. Smetanu lze zaměnit za rostlinnou alternativu, případně dát jen mléko a místo kávy použít obilnou náhražku (caro).
Stejně snadno jako horkou čokoládu je možno vyrobit čokoládovou polevu na různé moučníky a dezerty, kde vytváří onu poslední závěrečnou tečku v chuti. Opět jen místo kakaa použijete karobový prášek.
Recept na čokoládovou polevu z karobu
Suroviny:
- 2 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce karobu
- 2 lžíce rýžového sirupu
Postup:
- V menší misce rozpustíme kokosový olej, přidáme ostatní ingredience a pečlivě promícháme.
- Chcete-li polevu více zahustit, přidejte rozemleté oříšky, nebo mandle.
Karobovou čokoládou ale nic nekončí. Karob je vynikající surovina, kterou můžete zpracovat nejrůznějšími způsoby. Jemný karobový prášek nachází skvělé využití v celé řadě RAW receptů, při pečení vánočního cukroví, různých moučníků či dezertů. Určitě to s ním alespoň zkuste, možná vás nakonec zaujmou nové nepoznané chutě.