Nepřehlédněte

Jak podpořit správné trávení: 10 tipů pro zdravé zažívání

Dobré trávení má přímý vliv na fyzické zdraví a psychickou pohodu. Když nejste ve své kůži, nehýříte ani dobrou náladou. Nafouklé břicho škrtí oblečení, připadáte si tlustí, neforemní a sebevědomí dostává pěkně na frak. Špatné zažívání negativně ovlivňuje chod celého organismu. Jak dostat tělo do pohody? Středem pozornosti bude váš jídelníček. Tělo volá po vyvážené stravě, malých porcích, pravidelném pohybu a dostatečném spánku. Důležitý je také pitný režim. Abyste se cítili dobře, musíte mít spokojené bříško. Co pro to můžete udělat?  

Dobré trávení přispívá k fyzické i psychické pohodě / foto: pixabay.com

 

Máte potíže s trávením?

Problémy se zažíváním způsobují člověku celou řadu nepříjemných pocitů, které se odráží ve všech oblastech denního života a zhoršují jeho kvalitu. Kde hledat příčinu? Nepravidelná strava bohatá na tuky, nedostatek tekutin, vydatné jídlo, stres, málo pohybu, to vše může být příčinou celé řady trávicích potíží. Objeví se bolest břicha, plynatost, průjem, zácpa, nebo pálení žáhy. V mnoha případech obtíže postupem času odezní, ale někdy mohou přejít do chronické fáze a způsobit nějaké onemocnění. Jak můžete těmto projevům předejít a zlepšit své zažívání

Zlepšit zažívání >>

 

K dobrému trávení může tělu dopomoci zejména zdravý životní styl a správná volba potravin. Přijatá strava se v trávicím traktu rozkládá na nezbytné živiny, které jsou následně vstřebávány do krve. Proto je potřeba svému zažívání věnovat dostatečnou pozornost a brát na zřetel varovné signály vlastního těla

Iva Opletalová říká: “Je známo, že vlivem onemocnění může docházet ke změnám střevní mikroflóry a následnému osídlení patogenními mikroorganismy. Příkladem je např. žaludeční vřed při jehož krvácení se mění pH žaludku, dochází k neutralizaci kyseliny chlorovodíkové a následnému osídlení nežádoucími mikroorganismy.”

OPLETALOVÁ, IVA. Probiotika a jejich význam pro zdravý gastrointestinální trakt člověka.

OPLETALOVÁ, Iva. Probiotika a jejich význam pro zdravý gastrointestinální trakt člověka [online]. Brno, 2009 [cit. 2020-05-20]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/briv0/>. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce Alena Španová.

 

Pokud vám tělo dává najevo, že mu něco nedělá dobře, měli byste se nad tím zamyslet. V opačném případě může mít organismus problémy s trávením a vstřebáváním jednotlivých živin. Dochází k přetěžování vnitřních orgánů, což se nakonec projeví tím, že se necítíte dobře po těle. Když ale začnete dodržovat určité zásady, trávení bude fungovat mnohem efektivněji a tím pádem se také zlepší vaše zdraví a celkový pocit pohody

Upravit trávení >>

 

Správné zažívání pro dobrý pocit

Správná funkce trávicího systému je do značné míry ovlivněna tím, jaké jídlo jíte a jaký vedete způsob života. Konkrétní skladba potravin pak rozhoduje o tom, nakolik bude zatížen celý trávicí trakt. Však to jistě znáte sami. Pokud nemáte čas na jídlo a v rychlosti slupnete  ve fast foodu poctivý hamburger plný tuku, je vám těžko a brzy vás zklátí únava. Pozornost udržujete šálkem kávy, avšak pracovní výkonnost postupně klesá. Když si ale dáte třeba porci salátu, smoothie, nebo čerstvou zeleninovou šťávu, okamžitě pocítíte obrovský příval energie. Lehké jídlo tolik nezatěžuje trávicí systém a živiny mnohem rychleji přechází do krve. 

Zařaďte do jídelníčku hořké pokrmy. Hořká jídla stimulují peristaltiku střev a žaludeční šťávy, které napomáhají vstřebávání potravy. 

Samotné trávení je pro tělo náročný fyziologický proces. Přijatá potrava přichází do žaludku, který ji rozmělní a rozštěpí na jednotlivé živiny. Dále potom postupuje trávicím traktem do střev, kde je vystavena působení bakteriální mikroflóry. Přátelské střevní bakterie podporují kvašení a zajišťují odvod odpadních látek. Tekutiny odvádí z těla ledviny. Játra zase neutralizují všechny toxické látky, starají se o energetickou látkovou výměnu a udržují hladinu cukru v krvi. Kromě toho se v nich transformují přijaté léky.

Jakmile sníte jídlo, které vám nesedne, je to okamžitě znát. Někoho začne pálit žáha, jiný má křeče v břiše, nebo pocit plynatosti. Problémy se zažíváním pak negativně ovlivňují vaše emoce. Statistické údaje uvádí, že kvůli zažívacím obtížím má přibližně jedna třetina lidí zhoršenou náladu.

Ve střevech se tvoří 95 % serotoninu – hormonu štěstí a dobré nálady.

Abyste se cítili dobře, musí být v dobré kondici i vaše střeva. Ta je možno v určitém směru považovat za smyslový orgán. V zažívacím traktu se nachází kolem 100 milionů neuronů, které vysílají signály do mozku. Jejich počet je tak mnohem větší než v míše nebo periferním nervovém systému. Proto je důležité podporovat zdraví střev a dbát na jejich bezproblémovou funkci. Vždyť 70 % imunity člověka se tvoří právě ve střevech

Zlepšit zažívání >>

 

Čím podpořit dobré trávení?

Dobré trávení je základ zdraví, takže je třeba mu věnovat náležitou pozornost. Kde jinde hledat pomoc než v samotné přírodě a jejich produktech. Kvalitní čerstvé potraviny by měly tvořit každodenní součást vyváženého jídelníčku. Ten by měl být bohatý zejména na zeleninu, ovoce, luštěniny, ryby, bílé maso, celozrnné potraviny a kysané mléčné výrobky

Při potížích s trávením nejlépe fungují různé bylinky, které bývají často nedílnou součástí lidového léčitelství. Když vás znenadání začne bolet břicho, nebo je vám z jídla těžko, zpravidla pomůže klasický bylinkový čaj. Už naše babičky moc dobře věděly, čím podpořit dobré trávení a znaly blahodárné účinky anýzu, koriandru, fenyklu, zeměžluče a mnoha dalších bylin

Ranní zelené smoothie je ideální start do nového dne / foto: archiv autorky

 

Pro správné fungování celého organismu a dobré trávení mají zásadní význam také zelené superpotraviny (zelený ječmen, mladá pšenice, spirulina, chlorella). Jedná se o komplexní potraviny, které jsou doslova nabité živinami. Obsahují obrovské množství vitamínů, minerálů, stopových prvků a dostatek vlákniny. Například jeden gram spiruliny má takovou výživovou hodnotu jako jeden kilogram zeleniny

Vzhledem k tomu, že každá zelená superpotravina vyniká jedinečným obsahem výživných látek, široké spektrum životadárných živin získá organismus právě jejich vzájemnou kombinací. Z toho důvodu je určitě vhodné sáhnout rovnou po předem namíchané směsi – přírodním produktu Blendea SUPERGREENS, v kterém se nachází hned několik zelených potravin. Každodenním užíváním tohoto přípravku podpoříte nejen normální trávení, ale získáte i spoustu benefitů pro vaše zdraví.  

Blendea SUPERGRREENS pro normální trávení

 

Blendea SUPERGREENS / foto: blendea.cz
  • 5 zelených superpotravin v 1 produktu (spirulina, chlorella, zelený ječmen, mladá pšenice, máta peprná)
  • sypká směs v BIO kvalitě bez konzervačních látek, cukru, lepku a laktózy
  • snadná příprava (1 lžičku směsi rozmícháte v jakékoli tekutině)
  • detoxikuje (čistí tělo od škodlivých látek)
  • podporuje přirozenou obranyschopnost organismu (tělo se lépe brání proti negativním vlivům okolního prostředí)
  • dodává energii
  • pomáhá při snižování nadváhy
  • chlorella přispívá k normální funkci střevního traktu a normalizuje mikrobiální rovnováhu
  • máta peprná má přiznivý vliv na normální trávení a působí proti nadýmání
  • zelený ječmen přispívá k optimální funkci celého organismu
  • spirulina a mladá pšenice obsahují velké množství vlákniny
  • díky mátě peprné má opravdu skvělou chuť
  • lze přidat do smoothie, ovesné kaše, jogurtu
  • hodí se k přípravě netradičních dezertů či výrobě palačinek
  • blahodárné účinky se projevují zejména při dlouhodobém užívání (každé ráno s Blendeou podpoří správné trávení)

Blendea SUPERGREENS >>

Když zelené superpotraviny zařadíte denně do jídelníčku, ideálně každé ráno k snídani, po několika týdnech se jejich pozitivní účinky projeví na vašem zdraví. Pravidelná konzumace zelených superpotravin harmonizuje činnost tělesných orgánů, což přispívá k bezproblémové funkci celého trávicího traktu. Zelené superpotraviny obsahují mimo jiné významné antioxidanty, které eliminují negativní účinek volných radikálů. S Blendeou SUPERGREENS budete zkrátka úplně v pohodě, plni životního elánu a energie

 

Vláknina pro správnou funkci střev 

Zelené superpotraviny jsou pro tělo také zdrojem vlákniny, která je neméně důležitá pro dobré trávení. Dostatečné množství vlákniny v jídelníčku zajistí zejména správnou funkci střev. V opačném případě se jejich činnost zpomalí a organismus se dostává do potíží. 

Podle odborníků je optimální denní příjem rozpustné i nerozpustné vlákniny okolo 30 g. Jídelníček by měl obsahovat dostatek zeleniny, ovoce (včetně slupek), otrub, ovesných vloček, celozrnných výrobků (pečivo, těstoviny, rýže), pohanky, ořechů, luštěnin. Při nedostatku vlákniny v potravě je možno zakoupit psyllium nebo inulin

Vlákninu dělíme na dva základní druhy: 

  • Rozpustná vláknina reguluje trávení tuků a sacharidů, absorbuje vodu, ve střevě zvětšuje svůj objem a fermentuje. Je živnou půdou pro střevní bakterie a přispívá k pocitu nasycenosti. Jedná se o hemicelulózu (slupky obilovin) a pektin (slupky určitých druhů ovoce – jablka, hrušky, nebo luštěnin). Přírodní zdroj rozpustné vlákniny představuje také psyllium, což je rozemleté osemení jitrocele indického. 
  • Nerozpustná vláknina se podílí na odvádění odpadních látek a v těle působí jako tzv. očistný kartáč. Stejně jako rozpustná vláknina zvětšuje ve střevech svůj objem, ale na rozdíl od ní nefermentuje. Jedná se o celulózu (slupky obilovin, ovoce, zelenina) a lignin (houby). Napomáhá správnému trávení a váže na sebe toxické látky
Upravit trávení >>

 

Iva Opletalová říká: “Z hlediska dietních zvyklostí má důležitou roli ve stravě vláknina, která přispívá k vyššímu podílu laktobacilů a bifidobaktérií a k nižšímu výskytu grampozitivních anaerobů, metanogenů a dalších ne příliš žádoucích bakterií.”

OPLETALOVÁ, IVA. Probiotika a jejich význam pro zdravý gastrointestinální trakt člověka

OPLETALOVÁ, Iva. Probiotika a jejich význam pro zdravý gastrointestinální trakt člověka [online]. Brno, 2009 [cit. 2020-05-20]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/briv0/>. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce Alena Španová.

 

Blendea SUPERGREENS dodává zdraví a sílu z přírody / foto: archiv autorky

 

Společně s pravidelným příjmem optimálního množství vlákniny je důležité dbát na dostatečný pitný režim. Vláknina totiž vstřebává vodu, a tak by mohlo snadno dojít k dehydrataci organismu. Vodu lze považovat v lidském těle za důležité rozpouštědlo nezbytné pro všechny neustále probíhající biochemické reakce

 

10 tipů pro zdravé zažívání

1. Zařaďte do jídelníčku zelené superpotraviny.

2. Jezte méně, zato několikrát za den. Volte méně kaloricky vydatná jídla. Nevynechávejte        snídani a nejezte příliš těžká jídla před spaním.

3. Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu – ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky,          obiloviny, luštěniny.

4. Na talíř si naložte 3 – 5x do týdne rybu nebo mořské plody.

5. Vyhýbejte se nadbytku živočišných tuků a smažených pokrmů.

6. Jezte pravidelně fermentované potraviny a potraviny s obsahem probiotických kultur            (kyselé zelí, kimči, kysané mléčné výrobky)

7. Dejte přednost libovému bílému masu (drůbež, králík)

8. Dbejte na dostatečný pitný režim. Pijte nejlépe neperlivou vodu (můžete ochutit citronem,         limetou), bylinné čaje. 

9. Dodržujte zásady zdravého životního stylu a nekuřte.

10. Věnujte se pohybovým aktivitám a snažte se udržet optimální hmotnost.

 

Čekanka obecná je přírodním zdrojem inulinu / foto: depositphotos.com, pixabay.com

 

Probiotika

Pro správnou funkci trávicího systému mají probiotika zcela zásadní význam. Jedná se o přátelské bakterie (laktobacily, bifidobakterie, atd.), které se vyskytují ve střevech. Potravou pro probiotika jsou prebiotika, což jsou nestravitelné polysacharidy, které se při průchodu trávicím traktem neštěpí, dokud se nedostanou do tlustého střeva. Právě tam si z nich probiotické bakterie vezmou vše potřebné. 

Probiotika jsou živé mikroorganismy v potravě, jejichž konzumace přispívá ke zlepšení střevní mikroflóry. Podílí se na vstřebávání důležitých vitamínů a minerálů jako je železo, chrom, nebo vápník. Probiotika omezují tvorbu organických sloučenin, snižují kyselost a tím zpomalují množení škodlivých baktérií a kvasinek ve střevech. 

Nejvyšší koncentrace probiotických kultur se nachází v kysaných mléčných výrobcích (kefír, zákys, jogurt se živými bakteriemi, apod.), proto by se měly stát pravidelnou součástí jídelníčku. Dobrým zdrojem prebiotik je rozpustná vláknina

Upravit trávení >>

 

Iva Opletalová uvádí: “Probiotické mikroorganismy produkují látky, jako jsou organické kyseliny, bakteriociny či peroxid vodíku, které působí inhibičně na růst, metabolismus či tvorbu toxinů gramnegativních i grampozitivních organismů. Dále jsou probiotika konkurenty patogenních baktérií v boji o živiny a o místa adheze a stimulují imunitní systém hostitele.”

OPLETALOVÁ, IVA. Probiotika a jejich význam pro zdravý gastrointestinální trakt člověka

OPLETALOVÁ, Iva. Probiotika a jejich význam pro zdravý gastrointestinální trakt člověka [online]. Brno, 2009 [cit. 2020-05-20]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/briv0/>. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce Alena Španová.

 

Aby střeva byla zdravá, je tedy nutné do jídelníčku zařadit probiotika i prebiotika. Jedny bez druhých nemají totiž šanci přežít. Proto denně kromě kysaných mléčných potravin konzumujte dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin, obilovin, ořechů. Kvalitním zdrojem probiotik je také kysané zelí, nakládané okurky, kimchi, tempeh, miso pasta, kombucha.

 

Bylinky na trávicí potíže

Zdravotní problémy způsobené špatným zažíváním dokážou mnohdy pěkně potrápit. Přestože se většinou jedná o banalitu, není o co stát. Objeví se nepříjemné křeče v břiše, zácpa či průjem, nadýmání, nechutenství,… a člověk má hned po náladě. I když je celá řada těchto potíží mírnějšího charakteru, není nutno hned sahat po lécích. V takových případech zpravidla pomůže šálek bylinkového čaje. Bylinky blahodárně působí na celé zažívání, dokážou třeba zastavit průjem, posílit chuť k jídlu, nebo zmírnit pocit nafouklého břicha. 

Zlepšit zažívání >>

 

Bylinky obsahují:

Silice – těkavé ve vodě nerozpustné etherické oleje, které mají hořce olejovou chuť

Hořčiny – hořké rostlinné látky různé chemické struktury. Dráždí chuťové buňky, podporují chuť k jídlu a vůbec obecně přispívají k lepšímu trávení.

Třísloviny – podle složení se jedná o polyfenoly trpké a svíravé chuti. Sráží bílkoviny a pomáhají především při průjmech. 

Bylinky a koření pro správné trávení

Bylinky a kořeníÚčinky na tráveníZpůsob přípravy
Koriandr

Koriandr / foto. pixabay.com
Zvyšuje chuť k jídlu, upravuje trávení, pomáhá při bolestech břicha a nadýmání Z drcených semen připravte odvar (1 polévková lžíce na 250 ml vody), nebo jezte čerstvě nadrcená (1 lžičku 3x denně)
Fenykl

Fenykl / foto: pixabay.com
Uvolňuje bolestivé křeče v žaludku, pomáhá na překyselený žaludek, podporuje chuť k jídlu, vhodný při nadýmání a plynatosti, zlepšuje pohyblivost střevFenyklový čaj: 1 lžičku drcených semínek zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme teplé
Anýz

Anýz / foto: depositphotos.com
Pomáhá při střevních problémech, zmírňuje průjmy a koliky, ulevuje při plynatosti a křečích. Vhodný jako podpůrný prostředek při průjmových onemocněníAnýzový čaj: 2 - 3 čajové lžičky drcených semen zalijte 250 ml vody a nechte 15 minut odstát, popíjejte obden
Zeměžluč lékařská

Zeměžluč lékařská / foto: pixabay.com
Typická svou hořkou chutí, podporuje trávicí procesy, pomáhá při nechutenství, pocitu plnosti z jídla, nadýmání, nemocech žlučníku a jater, ničí střevní parazityNálev: množství bylin je nutno upravit každému na míru kvůli výrazně hořké chuti. Vhodnější je užívání formou žaludečního likéru
Máta peprná

Máta peprná / foto: pixabay.com
Aktivuje enzymy potřebné pro trávení, pomáhá snižovat nevolnost a zvracení, uvolnit žaludeční svaly, zlepšuje průtok žlučiMátový čaj: čerstvé nebo sušené lístky vložte do konvice, zalijte litrem vroucí vody a nechtě 5 minut louhovat. Poté sceďte a popíjejte během dne
Len setý

Len setý / foto: pixabay.com
Pomáhá zvýšit činnost střev, účinný při zácpě a zastavení průjmuNálev: 2 - 3 lžičky drcených semínek zalijeme litrem studené vody a necháme přes noc odstát. Ráno nálev přihřejeme (nevaříme) a vypijeme, možno užívat 2x denně.
Karob
Karob / foto: pixabay.com
Harmonizuje žaludeční šťávy, posiluje žaludeční sliznice, pozitivně ovlivňuje trávení, pomáhá při pálení žáhyNápoj: 2 lžičky karobového prášku důkladně rozmícháme ve 200 ml horké vody, pijte 1x denně
Bobkový list

Bobkový list / foto: pixabay.com
Pomáhá zrychlit štěpení tuků, zlepšuje činnost jater, podporuje tvorbu žluči, uleví tělu od přílišné sytosti a plynatostiČaj z bobkového listu: 2 - 3 čerstvé nebo sušené bobkové listy zalijte 250 ml vroucí vody a nechte louhovat, pijte teplé
Majoránka zahradní

Majoránka zahradní / foto: pixabay.com
Účinné látky zrychlují proces postupu potravy trávicím traktem, pomáhá při trávení tučných jídel a plynatostiČaj z majoránky: 1 lžíci drcené majoránky svařte ve čtvrt litru vody, přeceďte a vypijte bezprostředně po jídle
Heřmánek pravý

Heřmánek pravý / foto: pixabay.com
Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zklidňuje celou trávicí soustavu, pomáhá při žaludečních křečích, střevních katarech a nadýmání, napravuje střevní flóru.Heřmánkový čaj: 2 lžičky květu zalijeme 250 ml vroucí vody a 15 minut louhujeme pod pokličkou, poté scedíme a pijeme teplé
Zlepšit zažívání >>

 

Příroda zná na problémy s trávením velké množství bylin, proto ani výše uvedená tabulka nemůže obsáhnout úplně všechny. Správné zažívání podpoří také například rozmarýn, kmín, pampeliška, chilli papričky, kopr, puškvorec, tymián, saturejka, rakytník, kuličky jalovce a mnoho a mnoho dalších. Skvělá je pro trávení kombinace máty peprné a heřmánku. Pokud se chystáte na hostinu o několika chodech, můžete před jídlem vypít výluh ze zeměžluče lékařské a tím předejít případným problémům s trávením. 

 

Čaj pro dobré trávení

Všechna semínka nasypte do šálku, zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Potom nápoj sceďte a vypijte teplý. 

 

Římský kmín nebo také kumín by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměl chybět:

  • brání hnilobným a kvasným procesům ve střevech
  • účinně likviduje střevní parazity 
  • urychluje vylučování škodlivých látek z těla

Upravit trávení >>

 

Jak se zbavit pocitu plynatosti? 

Pokud vás trápí nafouklé břicho, vynechte alespoň načas z jídelníčku všechny nadýmavé potraviny: luštěniny, zelí, kapustu, cibuli, brokolici, papriku, jablka. Opatrní buďte rovněž na příliš slané pokrmy. Konzumace potravin s velkým množstvím sodíku vyvolává v těle zadržování vody, což může být příčinou nadýmání. Také třeba luštěniny budou mnohem lépe stravitelné, když je předem namočíte do vody a několikrát ji vyměníte. Namáčením se odplaví část látek, které způsobují nadýmání.

Roztažením břicha v průběhu dne se může zvětšit objem pasu až o 12 cm.

 

Jak utišit podrážděný žaludek? 

Potíže se zažíváním mohou být někdy způsobeny celkovým překyselením organismu. V takovém případě pomáhá kořenová zelenina (strouhaný celer nebo petržel), která působí v těle zásadotvorně. Dokonce i obyčejná voda z vařených brambor pomáhá neutralizovat kyseliny. Máte-li podrážděný žaludek, pak na něj přímo jako balzám působí lehce rozvařená rýže. Účinná je i pěna, která se vytváří na povrchu rýžových zrn během vaření. Případně můžete vypít vodu, v níž se rýže vařila. 

 

Dbejte na dostatek pohybu

Kromě nevyvážené stravy bývá často příčinou problémů s trávením nedostatek pohybové aktivity. Mnoho lidí tráví prakticky celý svůj den v sedě. Od rána sedí za stolem v kanceláři a k večeru se jen přesunou na pohovku k televizi. Takový způsob života samozřejmě dobrému zažívání neprospívá. Lidské tělo potřebuje pohyb a fyzickou činnost

Zlepšit zažívání >>

 

Už jen půlhodinka svižné chůze cestou do práce a z práce dokáže zmírnit některé trávicí potíže. Samotný pohyb stimuluje stahy střev a vůbec celou činnost trávicího systému. Odborníci doporučují, aby lidé, které trápí nadýmání a nepříjemné pocity v břiše neseděli přibližně hodinu po obědě u psacího stolu. Krátká procházka v tuto dobu je jen ku prospěchu.

Jakmile totiž sníte oběd, potrava zpracovaná žaludkem se dostává do tenkého střeva. Pokud v tomto čase sedíte u stolu a máte stlačenou oblast břicha, komplikuje to pohyb střev a celý trávicí proces

 

Vyhýbejte se stresu

Stres je sám o sobě pro lidský organismus velká zátěž, takže špatně kompenzovaný stres trávení příliš neprospívá. Vždyť to určitě znáte, že se vám sevře žaludek pokaždé, když máte z něčeho strach a obavy. Mnoho lidí reaguje na psychické vypětí průjmem a dalšími trávicími problémy. Třeba žaludeční vředy u psychicky přetěžovaných jedinců a manažerů nejsou žádnou výjimkou. 

Potíže vyvolané stresem lze velmi dobře zvládnout pohybem, kdy se tělo zcela uvolní při sportu. V tomto směru je velmi užitečná jóga a její dechové cviky. Organismus dokáže zklidnit také saunování a cvičení taj-či.

Zlepšit zažívání >>

 

Zkuste jógu pro dobré trávení:

 

Statistické údaje uvádějí, že různé problémy s trávením80 % populace České republiky. Jen třetina z nich trpí funkčními poruchami trávení. Pokud vás trápí jakékoli potíže, můžete se obrátit na odborníky v nutriční poradně. Někdy stačí upravit jídelníček, přidat pohyb a celkově změnit způsob života

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a o zdravý životní styl se v podstatě zajímám už od střední školy. V současné době se snažím působení v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning, aqua aerobic a geocaching.

přečtěte si také

Očista jater po antibiotikách: Hledejte zdraví v přírodě

Sezónní období chřipek a nemocí z nachlazení bereme už jako pravidelnou součást našeho života. I …

Napsat komentář