Znáte mug cake? Je to taková zdravá rychlovka. V podstatě nejde o nic jiného, než o hrníčkový dortík. Hotový je za pár minut. Můžete ho jíst lžičkou rovnou z hrnečku, nebo vyklopit na talíř jako malou bábovičku. Mug cake jde udělat na tisíce způsobů a pokaždé bude chutnat jinak. Ideální teplá snídaně, nebo svačina. Zasytí a dodá plno potřebné energie. Sami si můžete vybrat, z jakých surovin jej připravíte. Budete-li chtít, můžete ho povýšit na lahodný dezert. Já mám pro vás moji oblíbenou variantu s ovesnými vločkami a banánem. Vezměte větší hrnek a pojďme na to.
Mug cake – rychlý dortík do hrnečku
Jakmile mug cake jednou vyzkoušíte, určitě vás dostane, stejně jako mě. Víte, co je na něm nejlepší? Dáte si do něj jen to, co máte rádi. Nemá totiž žádný jediný správný recept, takže vlastně na něm ani není co pokazit. A navíc je hned hotový. Žádné zdlouhavé pečení.
Přitom si mug cake můžete zcela přizpůsobit svému jídelníčku. Hodí se pro sportovce, bezlaktózovou, bezlepkovou nebo redukční dietu a také pro všechny, kdo jen chtějí jíst zdravě.
Základ mug caku tvoří převážně jemné ovesné vločky, nějaký druh mouky (mandlová, kokosová, celozrnná, apod.), vejce, kypřící prášek, živočišné či rostlinné mléko. A dál můžete přidat kakao, oříšky, semínka, protein, jogurt, tvaroh, ovoce, atd., vše podle vlastní chuti.
Vybrané suroviny jen smícháte v hrnečku dohromady a za pár minut upečete v mikrovlnné troubě. Pokud nejste zastánci mikrovlnky, můžete ho klidně vložit do klasické trouby. Jen to bude trvat o něco málo déle. Troubu rozehřejete na 250°C a pečete přibližně 12 – 15 minut. A než se vám mug cake upeče, připravíte si svůj ranní šálek kávy. Výživnou zdravou snídani tak máte jedna dvě.
Banánový mug cake s ovesnými vločkami
Oblíbila jsem si obyčejný recept na mug cake, který obsahuje jen tři základní suroviny: ovesné vločky, banán a vejce (lze vynechat). Mám ráda sladké snídaně a banánový mug cake je pro mne takovou příjemnou alternativou ovesné kaše. Chutná trochu jinak a přitom báječně.
Ovesné vločky patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou lehce stravitelné, obsahují hodně antioxidantů, jsou skvělým zdrojem vlákniny, plné vitamínů, minerálů a dalších cenných živin. Zasytí na dlouhou dobu, takže když si je dáte k snídani, vydržíte s hladem až do oběda.
Banány rovněž obsahují hodně vitamínů, minerálů, bohaté jsou na železo a draslík. Dodávají rychlou energii pro srdce, mozek a svaly. Obsahují důležitou vlákninu, přispívají k dobrému trávení a pročištění organismu. Navíc podporují metabolismus a činnost nervového systému.
Vejce by rozhodně ve zdravém jídelníčku neměly chybět, obzvlášť když se snažíte shodit nadbytečná kila. Jsou totiž kvalitním zdrojem bílkovin, bez kterých se hubnutí neobejde. A nejen to. Do těla doplní důležité vitamíny, minerály, lecitin, vápník. Pozitivně působí na paměť a pomáhají snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi.
Všechny tyto suroviny mají na zdraví plno prospěšných účinků, proto jsou ideální posilou pro organismus na start do nového dne. Denně si je můžete dopřát v různorodé podobě. Jednou z nich je i tento banánový mug cake.
Aby mug cake s banánem nebyl jen tak obyčejný, lze jeho chuť dále dovést k naprosté dokonalosti. Nejraději přidávám skořici, sekané vlašské ořechy, osladím medem nebo čekankovým sirupem. Dobrý je i s kakaem, nebo karobem.
Hotový mug cake můžete nahoře doplnit čepicí z tvarohu či jogurtu, pokapat arašídovým máslem, polít čokoládovým či karamelovým topingem, doplnit dalším ovocem. Záleží jen na vás, možné je cokoli. Tak jdeme na to.
Budete potřebovat:
- 6 lžic jemných ovesných vloček (používám bez lepku)
- 1 vejce
- 1 střední banán
- 1 lžičku čekankového sirupu nebo medu
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky kypřícího prášku
- cca 0,5 dcl mléka (podle konzistence těsta)
Postup:
- V menší misce rozmačkáme banán, přidáme vejce, ovesné vločky, kypřící prášek a skořici. Chcete-li velmi jemnou konzistenci, můžete vločky rozmixovat nebo použít ovesnou mouku.
- Promícháme, dokud nevznikne vláčné těsto. Je-li příliš hutné, přidáme mléko.
- Těsto nalijeme do většího hrnku vhodného do mikrovlnné trouby. Těsto by mělo dosahovat maximálně do poloviny hrnku, protože pečením hodně nabyde.
- V mikrovlnce pečeme na střední výkon 3 minuty.
- Po upečení mug cake na povrchu polijeme medem nebo čekankovým sirupem a doplníme čerstvým ovocem.
Mug cake nemusíte jíst jen z hrnečku. Klidně ho vyklopte na talíř, ozdobte podle vlastní fantazie a podávejte jako chutný a zdravý dezert. Jen tedy doporučuji hrneček předem vymazat máslem a vysypat kokosem nebo sekanými oříšky. Mug cake vám pak půjde pěkně vyklopit.
Určitě vás napadne nespočet dalších možností, jak banánový mug cake ještě vylepšit. A o tom to právě je. Donekonečna můžete kombinovat a vytvářet stále nové a nové chutě. Přitom je to tak jednoduché a extrémně rychlé.
TIP: Mug cake si můžete také připravit v praktické plastové dóze a vzít třeba s sebou na svačinu do práce. Všechny ingredience smícháte v krabičce, kterou lze rovnou vložit do mikrovlnné trouby.
Po upečení jen zaklapnete víkem opatřeným silikonovým těsněním, krabičku dáte do tašky a jdete.
Pokud sladká snídaně není nic pro vás, můžete mug cake podobně připravit i v různých verzích na slano. Zapojte fantazii, experimentujte a zkoušejte.