Fyzická aktivita je naprosto přirozenou součástí lidského života a žádný člověk by se jí neměl vyhýbat. Důležitá je v každém věku. Zařadit více pohybu je ten nejlepší způsob, jak si udržet pevné zdraví a psychickou pohodu. I když máte po cvičení propocené tričko, najednou zjistíte, že se cítíte plni energie a elánu. Zkrátka, je vám dobře po těle. Pravidelný pohyb přináší do života plno pozitivních změn, které souvisí také s jídlem. Sportovní zátěží se zvýší nároky organismu na určité živiny, a proto je třeba zaměřit se na správnou stravu. Jak by měl vypadat jídelníček aktivně žijícího člověka?
Když cvičíte, chcete zdravě jíst
Tělo potřebuje při sportu mnohem více energie, než bez něj. Lidé, kteří se věnují pravidelnému pohybu, více spalují. Díky zrychlenému metabolismu si mohou dopřát větší množství jídla, avšak s ohledem na denní energetický výdej jednotlivce. Příjem a výdej by měl být v rovnováze, nicméně záleží na tom, jestli si chcete udržet aktuální hmotnost, nebo shodit nějaká kila navíc. V každém případě je důležité řídit se pravidly, která vyžaduje zdravá výživa.
Tělo sportovce potřebuje vyváženou rozmanitou stravu nejméně 5krát denně. Jídelníček by měl být bohatý především na bílkoviny, komplexní sacharidy, s přiměřeným poměrem zdravých tuků. Chybět by neměly vitamíny, minerály, vláknina.
- Sacharidy 60 – 70 %
- Zdravé tuky 20 – 25 %
- Bílkoviny 10 – 15 %
Když začnete sportovat, tělo si většinou samo řekne, co potřebuje, a člověku se někdy změní chutě. Brzy zjistíte, že vám pečivo z bílé mouky, různé sladkosti, nebo jídlo z fast foodu vůbec nedělá dobře a nemáte po něm na cvičení ani sílu.
Správná strava pro dobrou kondici
S aktivním odpočinkem objevíte kouzlo kvalitního jídla, po kterém se budete cítit nejen mnohem lépe, ale bude vám i chutnat. Odkud můžete čerpat cenné živiny? Sacharidy se skrývají v celozrnných potravinách, zelenině, ovoci, rýži, těstovinách, obsahují je ovesné vločky a podobně.
Mezi nejlepší zdroje bílkovin patří vejce, maso, luštěniny, tvaroh a další mléčné výrobky. V jídelníčku nelze opomenout kvalitní tuky, které jsou nepostradatelné pro správné metabolické pochody v těle. Jedná se především o rostlinné oleje (olivový, lněný), ořechy, semínka, avokádo.
Pro sportovce jsou vhodné také zelené potraviny. Už jste se někdy s tímto pojmem setkali? Zelené potraviny patří mezi přírodní zdroje důležitých vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a stopových prvků. Jsou plné chlorofylu, který podporuje regeneraci organismu a pomáhá s přirozenou očistou těla.
Mezi zelené potraviny se řadí spirulina (bohatá na bílkoviny), chlorella (nejvyšší obsah chlorofylu) a mladý ječmen, který je díky vysokému obsahu zásodotvorných minerálů velkou posilou pro imunitní systém.
Zelené potraviny je možno konzumovat v podobě prášku, nebo polykat jako tablety. Zelený prášek snadno vmícháte třeba do ranní kaše, jogurtu, nebo přidáte do těsta na lívance. Dobře chutná rozmíchaný ve sklenici ovocného džusu.
I klouby potřebují výživu
Fyzická aktivita je rovněž velkým přínosem pro správnou funkci celého pohybového aparátu. Pravidelné cvičení pomáhá udržet ve zdraví klouby, vazy, šlachy a kosti. Při intenzivní fyzické zátěži je ale hodně důležité dodržovat správnou techniku, aby kvůli špatnému pohybu nedocházelo k přetížení určitých kloubů a vazů.
Z toho důvodu je třeba dbát na prevenci a zajistit tělu dostatečný přísun živin potřebných pro regeneraci kloubů. Předcházet problémům s klouby pomůže kloubní výživa pro sportovce, která dokáže dostatečně vyživit chrupavku a snížit případnou bolestivost namáhaných kloubů.
Výživa pro klouby zahrnuje různé přípravky s obsahem účinných látek, které napomáhají tomu, abyste si mohli co nejdéle užívat zdravý pohyb bez bolesti a snížili tak riziko rozvoje různých kloubních onemocnění. Vzhledem k tomu, že klouby sportovců jsou podstatně více namáhány než u nesportujícího člověka, správná kloubní výživa by neměla chybět ve výbavě každého aktivně žijícího jedince.
Zdravý vyvážený jídelníček a sportovní aktivita fungují společně jako spojené nádoby. Jedno bez druhého se neobejde. Proto přemýšlejte o tom, co si každý den naložíte na talíř.