Podle štítku: bílkoviny

Bílkoviny jsou důležitým prvkem výživy. Jejich hlavním smyslem je tvorba a oprava buněk a tkání. Bílkoviny se v lidském těle přeměňují na aminokyseliny. Tělo obsahuje 20 druhů aminokyselin, z nichž 8 je esenciálních. Ty si organismus sám neumí vyrobit ani je nijak nahradit – musí je přijímat v potravě. Bílkoviny se jinak nazývají proteiny a tvoří podstatu všech živých organismů. Jejich význam a celkovou podstatu jako první odhalil Henri Braconnot v roce 1819.

Jak zhubnout před otěhotněním?

Hubnutí a případné početí dítěte spolu souvisí možná víc, než si myslíte. A mnoho žen o tom ví své. Pokud máte výraznou nadváhu a již delší dobu se vám nedaří otěhotnět, určitě jste při poslední návštěvě u gynekologa dostala jasné …

Přečíst více »