Podle štítku: smažení

Smažení je speciální tepelnou úpravou pokrmů. Konkrétně se jedná většinou o ucelené kousky (masa, brambor, zeleniny, sýru), které se přímo nebo nepřímo (obalením v trojobalu) uloží do tukové vrstvy v pánvi a za velmi vysokých teplot se pomalu smaží. Tukovou vrstvu tvoří rostlinné oleje, máslo nebo třeba sádlo. Smažení je rychlou přípravou jídla, které je chutné a křupavé. Ke smažení je třeba používat čerstvý nepřesmažený tuk, jinak dochází k znehodnocení jídla a možným nežádoucím zdravotním účinkům.

Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo nebo také ghí (ghee) si vás získá hned napoprvé. Oproti klasickému máslu má nejen vynikající chuť, ale i několik výhod. V Indii je ghí jako nedílná součást ajurvédské medicíny označováno za elixír života. Avšak ani v našich končinách …

Přečíst více »

Banánové lívance bez mouky: Dietní a zdravé

Klasické lívance jsou už nuda. Pohankové, z ovesných vloček, špaldové, celozrnné, žitné, rýžové, ječné, pořád jsou to lívance na jejichž přípravu potřebujete mouku. Co takhle je zkusit jednou jinak? A dokonce s minimálním počtem surovin! Stačí jeden banán a dvě …

Přečíst více »