Řepkový olej je u nás nejdostupnější a nejlevnější rostlinný olej, který běžně používá řada domácností. Jen málokdo si už ale uvědomuje všechny jeho zdravotní účinky. Blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém a pomáhá předcházet řadě civilizačních onemocnění. Módní vlny se však nevyhýbají ani výběru správného oleje, což v poslední době dokládá i značná obliba kokosového tuku. Řepkový olej se tak neprávem dostává do pozadí, přestože odborníci na zdravou výživu upozorňují na jeho přednosti. Ze všech olejů na trhu má totiž nejnižší podíl škodlivých nasycených mastných kyselin, jejichž konzumace ve větším množství není pro zdraví příliš příznivá. Zato vyhovující poměr nenasycených mastných kyselin (omega-3 a omega-6) je důvodem k tomu, abyste řepkový olej zařadili do pravidelného jídelníčku. Určitě oceníte, že je bez chuti a zápachu, tudíž vhodný k přípravě jakéhokoli pokrmu, kde nepůsobí dominantním dojmem. Veškeré argumenty hovoří jasně pro nerafinovaný olej lisovaný za studena v bio kvalitě, který obsahuje největší podíl zdraví prospěšných látek. A právě takový vyrábí německá společnost Rinatura. Pojďme si ho představit.
Obsah článku
- 1 Řepkový olej pro zdraví
- 2 Co obsahuje řepkový olej
- 3 Řepkový olej ve výživě
- 4 Přínos řepkového oleje pro zdraví
- 5 Použití řepkového oleje
- 6 Jaký vybrat kvalitní řepkový olej?
- 7 Vysoká kvalita a nízká cena
- 8 Jak se mi osvědčil přírodní řepkový olej?
- 9 Výhody:
- 10 Nevýhody:
- 11 Recenze Řepkového oleje za studena lisovaného BIO
Řepkový olej pro zdraví
Řepkový olej stejně jako třeba olej slunečnicový patří k univerzálním rostlinným olejům, které mají své opodstatnění ve výživě. Na rozdíl od již zmiňovaného slunečnicového oleje obsahuje podstatně větší podíl nenasycených omega-3 mastných kyselin, které je nutné tělu v pravidelných denních dávkách doplňovat. Spolu s omega-6 kyselinami tak činí ideální poměr co se týče zastoupení esenciálních mastných kyselin. “Ze všech olejů má také nejvyšší obsah fytosterolů, tedy rostlinných sterolů podobných cholesterolu,” říká Mgr. Lada Nosková, majitelka nutriční poradny Diet Plan. Vysokou nutriční hodnotu si dokáže zachovat pouze olej lisovaný za studena, který je vyroben z těch nejlepších surovin. Ten ale v běžné prodejní síti super a hyper marketů nenajdete, pro něj se musíte vydat do obchodů se zdravou výživou.
Kolem řepkového oleje panuje neustále v povědomí lidí řada mýtů, díky nimž je vnímán jako méně kvalitní rostlinný tuk. Zejména v mysli starší generace neustále přežívá názor, že řepkový olej obsahuje škodlivou kyselinu erukovou. Vědecké zdroje ale dokážou tyto obavy hravě vyvrátit. Před několika desítkami let skutečně bylo v řepkovém oleji více jak 45 % kyseliny erukové, avšak dnes se její reálné množství pohybuje na úrovni několika desetin procenta. Tak zanedbatelné množství kyseliny erukové není nijak zdraví škodlivé, a proto není nejmenší důvod k obavám. Kromě toho se dnes olej vyrábí z nízkoerukových nebo bezerukových odrůd řepky olejky.
Řepka olejka je jednoletá nebo dvouletá plodina s drobnými žlutými květy, která patří do čeledi brukvovitých. Dobře se jí daří v celé oblasti mírného pásma. Již v dávné minulosti se její olejnatá semena používala k výrobě olejů na svícení nebo mazání a v mydlářství. Dnes se řepka nejvíce využívá jako potravinářská surovina, ceněná zejména pro kvalitní olej. Jako jediná plodina za posledních 40 let zásadně změnila svoji jakost. V 60. letech minulého století byly vyšlechtěny odrůdy s limitovaným obsahem kyseliny erukové, díky čemuž se složení řepkového oleje přiblížilo oleji olivovému. V současné době tvoří řepkový olej až 85 % zpracovávaných olejů v Česku.
V řepkovém oleji se nachází:
-
- 42 % tuku
- 22 % bílkovin
- 12 % vlákniny
- 8 % vody
Co obsahuje řepkový olej
Řepkový olej dodává tělu značné množství zdraví prospěšných mastných kyselin, mezi které patří například také kyselina olejová. Ta je schopna udržet hladinu cholesterolu v krvi v přiměřené rovnováze a tím chrání organismus před rizikem infarktu. Také je třeba vyzdvihnout obsah kyseliny alfa-linolenové, která patří do skupiny omega-3 mastných kyselin. Řepkový olej lisovaný za studena se celkově svým složením i zdravotními účinky podobá oleji olivovému, který je považován za krále všech rostlinných olejů.
Na webových stránkách olejnadzlato.cz odborník na výživu Mgr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy uvádí: “Podle posledních vědeckých poznatků o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích, je však skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (zhruba 8 %) a naopak významné množství mononenasycených (asi 61 %) i esenciálních mastných kyselin omega-6 a omega-3.”
Kvalitní za studena lisovaný řepkový olej obsahuje také řadu vitamínů, zejména vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E, K a minerálních látek (fosfor, hořčík, aj.). Co se týče obsahu kyseliny erukové, musí být splněna norma, která povoluje maximálně 2 %, ale reálný výskyt se pohybuje mezi 0,3 – 0,5 % této kyseliny. Nicméně, čistý řepkový olej lisovaný za studena je produktem ekologické zemědělství, které využívá šlechtěné bezerukové odrůdy řepky olejky.
Řepkový olej ve výživě
Z pohledu výživy a kuchyňského uplatnění je řepkový olej ideální volbou, na čemž se shodnou výživoví specialisté z celého světa. Pro organismus je výtečným zdrojem preferovaných omega-3 mastných kyselin, kterých je v jídelníčku stále nedostatek. Velmi nízký podíl nasycených mastných kyselin z něj činí nejvhodnější rostlinný tuk pro lidskou potřebu. Podle některých výživových kritérií dokonce překoná i vysoce ceněný olej olivový. Zatímco olivový olej se používá zejména v podobě extra panenského oleje a tudíž je určen především do studené kuchyně, na řepkovém oleji můžete bez problému i smažit. Mononenasycené mastné kyseliny v řepkovém oleji jsou totiž tepelně stabilnější. Proto je dobré mít v kuchyni několik druhů olejů současně.
Žádné tělo se bez tuku neobejde, jelikož plní řadu důležitých funkcí. Dlouhodobé omezování tuků ve stravě vede k nedostatku vitamínů rozpustných v tucích, kolísající hladině hormonů a slábnoucímu imunitnímu systému. Z toho důvodu je každodenní zastoupení kvalitních tuků velmi důležité a právě za studena lisovaný řepkový olej je jejich výtečným zdrojem. Čemu je třeba se vyhýbat jsou tuky živočišné s převahou nasycených mastných kyselin. Z hlediska energetického příjmu je dobré si celkový příjem tuků hlídat, obzvlášť během redukčního režimu.
Přínos řepkového oleje pro zdraví
Podle řady vědeckých studií patří řepkový olej k celosvětově nejzdravějším rostlinným olejům a je zcela jednoznačně doporučován ke každodenní konzumaci. Hlavním důvodem je jeho složení, které odpovídá optimálnímu poměru zastoupených omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Řepkový oleje tak chrání organismus před rizikem infarktu myokardu, udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi a příznivě působí na celý kardiovaskulární systém. Brání růstu aterosklerotických plátů v cévách, čímž snižuje riziko vzniku trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Řepkový olej lisovaný za studena posiluje imunitní systém, pomáhá předcházet vzniku zánětu a má značný význam v prevenci různých onemocnění.
Řepkový olej díky jedinečnému obsahu kyseliny alfa-linolenové a kyseliny olejové hraje velmi důležitou roli také v jídelníčku těhotných žen a malých dětí. Doporučená denní dávka omega-3 mastných kyselin je u těhotné ženy stanovena na 650 mg. Tyto nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro tvorbu buněčných stěn, především u centrálního nervového systému a oční sítnice.
Irena Haluzová, která se věnuje dětské výživě, říká: “Ze stravy batolat je vhodné eliminovat podávání transmastných kyselin, které jsou obsaženy v potravinách pod názvem ztužený pokrmový tuk, případně vznikají nevhodnou tepelnou úpravou. Tyto tuky jsou pro vyvíjející se organismus prokazatelně škodlivé. Na druhou stranu je vhodné do jídelníčku zařazovat dostatek polynenasycených mastných kyselin, které i ve stravě batolat hrají důležitou roli pro vývoj mozku, zraku a imunitního systému.”
Haluzová, Irena. Nutriční doporučení ve výživě dětí
Použití řepkového oleje
Kvalitní za studena lisovaný řepkový olej nachází rozsáhlé uplatnění v kuchyni. Vyznačuje se neutrální chutí a vůní, tudíž se jakoby ztratí v jednotlivých pokrmech. Dá se použít na vaření, dušení i na přípravu studených pokrmů. Vzhledem k jeho tepelné stabilitě je naprosto skvělý na smažení a pečení. Hodí se do salátových zálivek, marinád, maso získá na křehkosti a podpoří jeho chuť. Řada předních výrobců používá řepkový olej jako základní surovinu k výrobě kvalitních majonéz a tatarských omáček (např. Hellman’s).
Řepkový olej najde své místo i při přípravě dezertů, moučníků, hodí se do buchet i bábovek. Můžete jím nahradit sádlo i máslo nebo jiné další běžně používané tuky. Řepkový olej nepřebíjí aroma ostatních surovin, naopak je jemný a vláčný. O jeho přednostech vás přesvědčí také následující video:
Jaký vybrat kvalitní řepkový olej?
Regály obchodů jsou doslova zaplaveny plastovými lahvemi řepkového oleje a pokud budete chtít, pořídíte jej opravdu za pár korun. V tomto případě se jedná především o rafinovaný olej určený zejména na smažení, ale lze ho použít i ve studené kuchyni. Vzhledem k tomu, že prošel náročným výrobním procesem zahrnujících spoustu úprav, nemůžete očekávat, že obsah výživných látek bude stejný jako v oleji zpracovaném pouze mechanickými postupy. Chcete-li využít veškeré jeho benefity pro zdraví, sáhněte vždy po bio řepkovém oleji, který je produktem ekologického zemědělství tudíž i zárukou vysoké kvality. Takový řepkový olej má skutečně významnou nutriční hodnotu. V běžné obchodní síti jej však nenajdete. Za studena lisovaný řepkový olej je zastoupen v nabídce obchodů se zdravou výživou.
Vysoká kvalita a nízká cena
Někteří lidé vnímají celkově řepkový olej jako olej nižší kvality. Co je k tomu vede? Především velmi nízká cena, za kterou můžete tento olej v obchodě koupit. Řepkový olej z důvodu rozšíření jeho pěstování, výnosů a nákladů skutečně náleží mezi levnější oleje. V tomto případě nízká cena neznamená automaticky nízkou kvalitu. Různé spotřebitelské průzkumy ukazují, že se lidé správně neorientují v problematice zdravé výživy a tudíž ani neznají složení řepkového oleje. Kombinace vysoké výživové hodnoty a příznivé ceny je spíš dvojnásobným přínosem a hovoří v jeho prospěch. Samozřejmě, že se jedná o řepkový olej lisovaný za studena v bio kvalitě.
Když jsem hledala vhodný obchod, kde bych koupila přírodní Bio řepkový olej, velmi mne potěšilo, že je v nabídce i mého oblíbeného e-shopu. Jelikož jsem s jeho službami maximálně spokojena a nikdy mne nezklamali, volba byla jasná. BIO Řepkový olej za studena lisovaný v tmavé láhvi o objemu 250 ml jsem pořídila za velmi příznivou cenu 71 Kč. Řepkový olej je podstatně levnější než například olej olivový a přitom jeho složení je obdobné. Co dodat?
Jak se mi osvědčil přírodní řepkový olej?
BIO řepkový olej lisovaný za studena běžně používám v kuchyni a střídám s dalšími druhy olejů. Na smažení mi vyhovuje určitě víc než klasické sádlo, které mi prostě “nevoní”. K jeho velkým přednostem řadím podobnost složení s olivovým olejem extra virgin. Nemohu říct, že by byl lepší, to zase ne, každý je jiný a tudíž se také lépe hodí do jiného druhu pokrmu. Určitě těstoviny si nedovedu představit bez dobrého olivového oleje, zato řepkový olej můžete použít prakticky kamkoliv, jelikož jeho chuť nikde nevynikne. Když přihlédnete k jeho ceně a všem zdravotním benefitům, není co řešit. Kvalitní řepkový olej prostě nesmí chybět v žádné domácnosti. Navíc, koupíte ho doslova za pár korun.
Výhody:
- přírodní produkt v bio kvalitě
- vysoká nutriční hodnota
- velmi nízká cena
- není aromatický
- složením se podobá olivovému oleji
- tepelně stabilní
Nevýhody:
- dostupnost v obchodech se zdravou výživou
- možnost alergické reakce