Arašídový olej patří mezi nejzdravější tuky a je neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně. Nádherně voní a na jazyku zanechává chuť burských oříšků. Vyrábí se z rozdrcených plodů podzemnice olejné, které jistě znáte pod pojmem arašídy nebo také buráky. Arašídový olej lisovaný za studena má velmi vysokou výživovou hodnotu, je tepelně stabilní a klidně na něm můžete i smažit. Své uplatnění nalézá také v kosmetice, zejména jako masážní olej. Obsahuje vysoké procento nenasycených mastných kyselin, díky kterým se řadí mezi kvalitní rostlinné oleje. Vyniká antioxidačními účinky, podporuje činnost srdce a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho existuje mnoho dalších důvodů, proč zařadit arašídový olej do každodenního jídelníčku. Vždy ale vybírejte olej nerafinovaný, který neprochází žádným tepelným ani chemickým procesem, což je zárukou zachování všech cenných látek. Takovou metodou vyrábí oleje například firma Rinatura a jedním z nich je právě i olej arašídový. Chcete vědět, čím vyniká mezi ostatními konkurenty?
Obsah článku
Olej z arašídů
Arašídy jsou jádra plodů podzemnice olejné, velmi bohaté na živiny, obsahují zdravé tuky a spoustu bílkovin. Někdy jsou označována jako burské oříšky, ale s ořechy nemají nic společného. Arašídy se řadí mezi velmi hodnotné luštěniny a bývají oblíbeným jídlem vegetariánů. Téměř polovinu burského oříšku tvoří nenasycené mastné tuky, které mají řadu příznivých účinků na lidský organismus. A proto se z arašídů vyrábí cenný přírodní olej.
Buráky či arašídy, z nichž se získává panenský arašídový olej, pocházejí z produkce ekologického zemědělství a před lisováním jsou pečlivě tříděny a kontrolovány. Celý výrobní proces panenského arašídového oleje probíhá výhradně mechanickými postupy při teplotě kolem 35°C a jeho poslední fáze zahrnuje pouze filtraci čistě přírodního oleje. To znamená, že v arašídovém oleji zůstanou zachovány stejné cenné látky, jaké se nachází v původní rostlinné surovině, tedy podzemnici olejné.
Podzemnice olejná je jednoletá rostlina z čeledi vikvovitých. Původem pochází pravděpodobně z Jižní Ameriky a postupně se její pěstování rozšířilo po celém světě. Pro svůj optimální růst však vyžaduje okolní teplotu nad hranicí 20°C. Chlupatý stonek dorůstá výšky 30 – 50 cm a její žluté květy připomínají květ hrachu. Po odkvětu se stopky prodlužují a zavrtávají oplozený semeník hluboko do půdy, kde se vyvine tvrdý lusk obsahující 1 – 4 semena obalených červenofialovým osemením. Ty jsou známá jako arašídy, buráky nebo burské oříšky. Arašídy se mohou jíst syrové, dají se péct, pražit, sušit, a také se z nich vyrábí hodnotný olej, který se využívá v potravinářství, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Arašídový olej a obsah živin
Arašídový olej, stejně jako arašídy, je velmi zdravý a výživný. Kromě toho, že se v burských oříšcích nachází vysoký podíl polynenasycených mastných tuků, 25 % objemu arašídů připadá na bílkoviny a další 25 % na sacharidy. Arašídový olej obsahuje vitamíny podporující správné fungování nervové a oběhové soustavy: A, D, E, B1, B2, B3 (niacin), B5. Ani zastoupení minerálů a stopových prvků není nijak zanedbatelné: zinek, fosfor, hořčík, vápník, železo, kobalt, jód. Neméně důležitá je také přítomnost kyseliny listové, která aktivně pomáhá při růstu a obnově buněk.
Arašídový olej obsahuje také poměrně vzácnou látku zvanou resvetrarol, která má příznivý vliv na celý kardiovaskulární systém, podílí se na prevenci vzniku rakoviny a podporuje hubnutí.
Vliv arašídového oleje na zdraví
Panenský za studena lisovaný arašídový olej díky svému nutričně hodnotnému složení má řadu příznivých účinků na lidský organismus. Ty se projeví zejména při pravidelné konzumaci, a proto je vhodné olej z arašídů používat běžně v kuchyni. Arašídový olej udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi a doporučuje se především při různých chorobách srdce. Avšak jeho pozitivní dopad na zdraví je poněkud obsáhlejší a zahrnuje i péči o pokožku celého těla.
Účinky arašídového oleje:
- snižuje riziko kardiovaskulárních chorob
- podporuje správnou funkci nervové soustavy, jater a vylučování žluči
- zlepšuje koncentraci a sluch
- posiluje paměť
- příznivě působí na krvetvorbu
- pomáhá při únavě a nespavosti
- podporuje hojení hnisavých ran
- preventivně působí proti vzniku zubního kazu
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- pomáhá při hubnutí
- v kosmetice se používá jako masážní olej
Využití v kuchyni
Arašídový za studena lisovaný olej je naprosto skvělý do kuchyně. Použít ho můžete jak při přípravě studených pokrmů, tak i na vaření. Lze na něm dusit, smažit, restovat, prostě cokoli. Arašídový olej má totiž vysoký bod zakouření (227°C), tudíž je odolný proti vysokým teplotám. Díky jeho tepelné stabilitě je tedy přímo ideální na smažení. Výtečně se hodí nejen na řízky, ale i do pánve wok.
Jarmila Hamerská o vlastnostech olejů říká: “Stabilita tuku je taktéž dána mírou nenasycenosti mastných kyselin. Vyšší obsah nenasycených kyselin způsobuje nižší stabilitu oleje, neboť dvojné vazby jsou nestálé a dochází na nich k oxidaci. Oxidace je hlavní příčinou žluknutí tuků, což je soubor rozkladných reakcí vyvolaných oxidací vzdušným kyslíkem, které se projevuje nepříjemnou chutí a pachem.”
HAMERSKÁ, Jarmila. Rostlinné oleje - spotřebitelská sonda
Olej z arašídů dodá jídlu lehce oříškovou chuť a vůni. Je dobrý na maso i zeleninu, výtečně chutná s těstovinami, avšak jeho specifické aroma nejvíce vynikne v čínské, japonské a korejské kuchyni. Můžete ho použít na přípravu salátové zálivky stejně jako těsta na moučníky. I teplé moučníky jsou s arašídovým olejem skvělé a chutné.
Zkuste třeba smažené banány podle jednoduchého thajského receptu. A podávat je můžete stylově s hůlkami:
Smažené banány
Připravte si:
- arašídový olej
- 4 banány (nejlépe baby banány)
- med nebo karamel
Na těstíčko:
- 350 ml vlažné vody
- 120 g hladké mouky
- 25 g strouhaného kokosu a něco málo na poprášení
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce tmavého cukru
- 2 lžíce sezamových semínek
Postup: Nejprve si připravte těstíčko. Všechny suroviny smíchejte s 350 ml vlažné vody a dobře promíchejte. Ve vhodné pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Banány rozkrojte na menší kousky, případně jen přepulte, namáčejte v těstíčku a ihned vkládejte do rozehřátého oleje. Smažte tři až čtyři minuty dozlatova. Poté dejte okapat na papírovou utěrku a podávejte. Podle chuti poprašte kokosem, zakápněte medem nebo karamelem.
Arašídový olej v péči o pokožku
Skvělé vlastnosti panenského za studena lisovaného arašídového oleje se rovněž projevují při jeho vnějším použití. V kosmetice se používá jako čistící pleťový olej a uplatní se tak v každodenní péči o pleť. Napomáhá zpomalování stárnutí pokožky, vyhlazuje, zjemňuje a současně udržuje její přirozenou vlhkost. Proto se doporučuje zejména při masážích jako masážní olej. Arašídový olej také prospívá vlasům a velmi dobře si poradí s lupy.
Olej z arašídů je možno použít jako přísadu do koupele v případě ekzémů či jiných podobných kožních onemocnění. Neměl by se ale používat na mokvající a mastnou pokožku.
Arašídový olej Rinatura
S nabídkou arašídového oleje se setkáte především v obchodech se zdravou výživou. Na trhu existuje několik výrobců arašídového oleje, avšak vždy je třeba dát přednost kvalitě. Chcete-li využívat veškeré jeho blahodárné účinky, musí se každopádně jednat o olej nerafinovaný, pocházející z prvního lisu, který není obohacen o žádné konzervanty či barviva. Abyste si koupi oleje co nejvíce usnadnili, udělejte to stejně jako já a objednejte si jej ve spolehlivém e-shopu. Nákupy na internetu rozhodně šetří čas a když máte svého oblíbeného prodejce, hravě nakoupíte během chvilky.
S produkty firmy Rinatura jsem byla vždy spokojena, a tak nebyl jediný důvod měnit značku. Ze semen podzemnice olejné podle vlastních receptur a při dodržení striktních norem vyrábí tato česká firma čistě přírodní nerafinovaný arašídový olej. Malou skleněnou lahvičku Arašídového oleje Rinatura o objemu 500 ml pořídíte jen za 112 Kč. Navíc na dopravě poměrně hodně ušetříte, pokud zvolíte nejlevnější variantu za 10 Kč.
Jak jsem spokojena s arašídovým olejem?
Arašídový olej mám velmi ráda stejně jako olej olivový. U mě v kuchyni je mezi rostlinnými oleji zařazen mezi favority a jakmile mi dojde, koupím další. Kvalitní výrobek je pro mne vždy priorita, a tak jinou značku než Rinatura nekupuji. Vyhovuje mi po všech stránkách, a proto není důvod něco měnit.
Olej z arašídů má krásnou nažloutlou barvu, jedinečnou chuť i vůni. Používám ho nejvíce v jídlech čínské a thajské kuchyně, kde se mám stále co učit. Když nemáte ty správné ingredience, nikdy neuvaříte dobrou “čínu”. Zkrátka, arašídový olej je v asijských pokrmech celkem zásadní surovina, kterou opravdu nelze vynechat. To nádherné oříškové aroma ničím nenahradíte. Pokud s ním nemáte ještě žádné zkušenosti, stačí jen objednat a zítra může být u vás doma.
Na závěr se ještě podívejte, jak celý výrobní proces panenských olejů vypovídá mnoho o kvalitě výsledného produktu:
Jelikož jsou arašídy velmi silným alergenem, může také při užívání arašidového oleje nastat alergická reakce. Ta se projevuje slzením, vyrážkou, otoky sliznic, dušností, náhlým poklesem tlaku a v extrémním případě může dojít až k celkovému kolapsu organismu. Avšak takové příznaky jsou spíš ojedinělé.
Výhody:
- panenský olej z prvního lisu
- silný antioxidant
- posiluje obranyschopnost organismu
- podporuje hubnutí
- vhodný na smažení
- oříšková chuť i vůně
- použití jako masážní olej
- ideální do asijské kuchyně a jídla ve wok pánvi
Nevýhody:
- silný alergen
- není v běžné obchodní síti
- nutno uchovávat na tmavém a suchém místě