Nepřehlédněte
Domů / Recenze / Arašídový olej – recenze

Arašídový olej – recenze


Arašídový olej patří mezi nejzdravější tuky a je neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně. Nádherně voní a na jazyku zanechává chuť burských oříšků. Vyrábí se z rozdrcených plodů podzemnice olejné, které jistě znáte pod pojmem arašídy nebo také buráky. Arašídový olej lisovaný za studena má velmi vysokou výživovou hodnotu, je tepelně stabilní a klidně na něm můžete i smažit. Své uplatnění nalézá také v kosmetice, zejména jako masážní olej. Obsahuje vysoké procento nenasycených mastných kyselin, díky kterým se řadí mezi kvalitní rostlinné oleje. Vyniká antioxidačními účinky, podporuje činnost srdce a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho existuje mnoho dalších důvodů, proč zařadit arašídový olej do každodenního jídelníčku. Vždy ale vybírejte olej nerafinovaný, který neprochází žádným tepelným ani chemickým procesem, což je zárukou zachování všech cenných látek. Takovou metodou vyrábí oleje například firma EkoMedica Czech a jedním z nich je právě i olej arašídový. Chcete vědět, čím vyniká mezi ostatními konkurenty?

Arašídový olej / foto: prozdravi.cz

 

Olej z arašídů

Arašídy jsou jádra plodů podzemnice olejné, velmi bohaté na živiny, obsahují zdravé tuky a spoustu bílkovin. Někdy jsou označována jako burské oříšky, ale s ořechy nemají nic společného. Arašídy se řadí mezi velmi hodnotné luštěniny a bývají oblíbeným jídlem vegetariánů. Téměř polovinu burského oříšku tvoří nenasycené mastné tuky, které mají řadu příznivých účinků na lidský organismus. A proto se z arašídů vyrábí cenný přírodní olej.

Koupit levně

 

Buráky či arašídy, z nichž se získává panenský arašídový olej, pocházejí z produkce ekologického zemědělství a před lisováním jsou pečlivě tříděny a kontrolovány. Celý výrobní proces panenského arašídového oleje probíhá výhradně mechanickými postupy při teplotě kolem 35°C a jeho poslední fáze zahrnuje pouze filtraci čistě přírodního oleje. To znamená, že v arašídovém oleji zůstanou zachovány stejné cenné látky, jaké se nachází v původní rostlinné surovině, tedy podzemnici olejné.

Podzemnice olejná / foto: pixabay.com

Podzemnice olejná je jednoletá rostlina z čeledi vikvovitých. Původem pochází pravděpodobně z Jižní Ameriky a postupně se její pěstování rozšířilo po celém světě. Pro svůj optimální růst však vyžaduje okolní teplotu nad hranicí 20°C. Chlupatý stonek dorůstá výšky 30 – 50 cm a její žluté květy připomínají květ hrachu. Po odkvětu se stopky prodlužují a zavrtávají oplozený semeník hluboko do půdy, kde se vyvine tvrdý lusk obsahující 1 – 4 semena obalených červenofialovým osemením. Ty jsou známá jako arašídy, buráky nebo burské oříšky. Arašídy se mohou jíst syrové, dají se péct, pražit, sušit, a také se z nich vyrábí hodnotný olej, který se využívá v potravinářství, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

 

Arašídový olej a obsah živin

Arašídový olej, stejně jako arašídy, je velmi zdravý a výživný. Kromě toho, že se v burských oříšcích nachází vysoký podíl polynenasycených mastných tuků, 25 % objemu arašídů připadá na bílkoviny a další 25 % na sacharidy. Arašídový olej obsahuje vitamíny podporující správné fungování nervové a oběhové soustavy: A, D, E, B1, B2, B3 (niacin), B5. Ani zastoupení minerálů a stopových prvků není nijak zanedbatelné: zinek, fosfor, hořčík, vápník, železo, kobalt, jód. Neméně důležitá je také přítomnost kyseliny listové, která aktivně pomáhá při růstu a obnově buněk.

Arašídový olej obsahuje také poměrně vzácnou látku zvanou resvetrarol, která má příznivý vliv na celý kardiovaskulární systém, podílí se na prevenci vzniku rakoviny a podporuje hubnutí.

Na 100 g buráků připadne rovných 70 gramů resvetrarolu. Jedná se o přírodní antioxidant, který vykazuje silné antibakteriální a regenerační účinky a dokáže zpomalit stárnutí buněk.

 

Vliv arašídového oleje na zdraví

Panenský za studena lisovaný arašídový olej díky svému nutričně hodnotnému složení má řadu příznivých účinků na lidský organismus. Ty se projeví zejména při pravidelné konzumaci, a proto je vhodné olej z arašídů používat běžně v kuchyni. Arašídový olej udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi a doporučuje se především při různých chorobách srdce. Avšak jeho pozitivní dopad na zdraví je poněkud obsáhlejší a zahrnuje i péči o pokožku celého těla.

Účinky arašídového oleje:

  • snižuje riziko kardiovaskulárních chorob
  • podporuje správnou funkci nervové soustavy, jater a vylučování žluči
  • zlepšuje koncentraci a sluch
  • posiluje paměť
  • příznivě působí na krvetvorbu
  • pomáhá při únavě a nespavosti
  • podporuje hojení hnisavých ran
  • preventivně působí proti vzniku zubního kazu
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • pomáhá při hubnutí
  • v kosmetice se používá jako masážní olej
Koupit levně

Využití v kuchyni

Arašídový za studena lisovaný olej je naprosto skvělý do kuchyně. Použít ho můžete jak při přípravě studených pokrmů, tak i na vaření. Lze na něm dusit, smažit, restovat, prostě cokoli. Arašídový olej má totiž vysoký bod zakouření (227°C), tudíž je odolný proti vysokým teplotám. Díky jeho tepelné stabilitě je tedy přímo ideální na smažení. Výtečně se hodí nejen na řízky, ale i do pánve wok.

Jarmila Hamerská o vlastnostech olejů říká: “Stabilita tuku je taktéž dána mírou nenasycenosti mastných kyselin. Vyšší obsah nenasycených kyselin způsobuje nižší stabilitu oleje, neboť dvojné vazby jsou nestálé a dochází na nich k oxidaci. Oxidace je hlavní příčinou žluknutí tuků, což je soubor rozkladných reakcí vyvolaných oxidací vzdušným kyslíkem, které se projevuje nepříjemnou chutí a pachem.”

HAMERSKÁ, Jarmila. Rostlinné oleje - spotřebitelská sonda

HAMERSKÁ, Jarmila. Rostlinné oleje - spotřebitelská sonda

HAMERSKÁ, Jarmila. Rostlinné oleje – spotřebitelská sonda [online]. Brno, 2011 [cit. 2018-11-07]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/ozq2a/>. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Lékařská fakulta. Vedoucí práce Halina Matějová.

 

Bod zakouření je číslo, které udává, kdy se olej začíná přepalovat a není vhodný ke konzumaci. Většinou se pokrmy smaží při teplotě blízké 200°C. V případě arašídového oleje stupeň zakouření dosahuje hodnoty 227°C.

Olej  z arašídů dodá jídlu lehce oříškovou chuť a vůni. Je dobrý na maso i zeleninu, výtečně chutná s těstovinami, avšak jeho specifické aroma nejvíce vynikne v čínské, japonské a korejské kuchyni. Můžete ho použít na přípravu salátové zálivky stejně jako těsta na moučníky. I teplé moučníky jsou s arašídovým olejem skvělé a chutné.

Zkuste třeba smažené banány podle jednoduchého thajského receptu. A podávat je můžete stylově s hůlkami:

Smažené banány

Připravte si:

  • arašídový olej
  • 4 banány (nejlépe baby banány)
  • med nebo karamel

Na těstíčko:

  • 350 ml vlažné vody
  • 120 g hladké mouky
  • 25 g strouhaného kokosu a něco málo na poprášení
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce tmavého cukru
  • 2 lžíce sezamových semínek

Postup: Nejprve si připravte těstíčko. Všechny suroviny smíchejte s 350 ml vlažné vody a dobře promíchejte. Ve vhodné pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Banány rozkrojte na menší kousky, případně jen přepulte, namáčejte v těstíčku a ihned vkládejte do rozehřátého oleje. Smažte tři až čtyři minuty dozlatova. Poté dejte okapat na papírovou utěrku a podávejte. Podle chuti poprašte kokosem, zakápněte medem nebo karamelem.

Koupit levně

 

Arašídový olej v péči o pokožku

Skvělé vlastnosti panenského za studena lisovaného arašídového oleje se rovněž projevují při jeho vnějším použití. V kosmetice se používá jako čistící pleťový olej a uplatní se tak v každodenní péči o pleť. Napomáhá zpomalování stárnutí pokožky, vyhlazuje, zjemňuje a současně udržuje její přirozenou vlhkost. Proto se doporučuje zejména při masážích jako masážní olej. Arašídový olej také prospívá vlasům a velmi dobře si poradí s lupy.

Olej z arašídů je možno použít jako přísadu do koupele v případě ekzémů či jiných podobných kožních onemocnění. Neměl by se ale používat na mokvající a mastnou pokožku.

Lusky podzemnice olejné obsahují semena známá jako arašídy / foto: pixabay.com

 

Arašídový olej EkoMedica Czech

S nabídkou arašídového oleje se setkáte především v obchodech se zdravou výživou. Na trhu existuje několik výrobců arašídového oleje, avšak vždy je třeba dát přednost kvalitě. Chcete-li využívat veškeré jeho blahodárné účinky, musí se každopádně jednat o olej nerafinovaný, pocházející z prvního lisu, který není obohacen o žádné konzervanty či barviva. Abyste si koupi oleje co nejvíce usnadnili, udělejte to stejně jako já a objednejte si jej ve spolehlivém e-shopu. Nákupy na internetu rozhodně šetří čas a když máte svého oblíbeného prodejce, hravě nakoupíte během chvilky.

S produkty firmy EkoMedica Czech jsem byla vždy spokojena, a tak nebyl jediný důvod měnit značku. Ze semen podzemnice olejné podle vlastních receptur a při dodržení striktních norem vyrábí tato česká firma čistě přírodní nerafinovaný arašídový olej. Malou skleněnou lahvičku Arašídového oleje EkoMedica Czech o objemu 350 ml pořídíte jen za 319 Kč. Navíc na dopravě poměrně hodně ušetříte, pokud zvolíte nejlevnější variantu za 10 Kč.

TIP: Arašídový olej EkoMedica Czech lisovaný za studena neobsahuje lepek a je vhodnou součástí stravy vegetariánů. Mimo jiné je bohatým zdrojem kvalitních tuků, minerálů a vitamínu E. Olej je určen k přímé konzumaci a snese zahřátí na vysokou teplotu.

 

Jak jsem spokojena s arašídovým olejem?

Arašídový olej mám velmi ráda stejně jako olej olivový. U mě v kuchyni je mezi rostlinnými oleji zařazen mezi favority a jakmile mi dojde, koupím další. Kvalitní výrobek je pro mne vždy priorita, a tak jinou značku než EkoMedica Czech nekupuji. Vyhovuje mi po všech stránkách, a proto není důvod něco měnit.

Olej z arašídů má krásnou nažloutlou barvu, jedinečnou chuť i vůni. Používám ho nejvíce v jídlech čínské a thajské kuchyně, kde se mám stále co učit. Když nemáte ty správné ingredience, nikdy neuvaříte dobrou “čínu”. Zkrátka, arašídový olej je v asijských pokrmech celkem zásadní surovina, kterou opravdu nelze vynechat. To nádherné oříškové aroma ničím nenahradíte. Pokud s ním nemáte ještě žádné zkušenosti, stačí jen objednat a zítra může být u vás doma.

Koupit v e-shopu

Na závěr se ještě podívejte, jak celý výrobní proces panenských olejů vypovídá mnoho o kvalitě výsledného produktu:  

 

Jelikož jsou arašídy velmi silným alergenem, může také při užívání arašidového oleje nastat alergická reakce. Ta se projevuje slzením, vyrážkou, otoky sliznic, dušností, náhlým poklesem tlaku a v extrémním případě může dojít až k celkovému kolapsu organismu. Avšak takové příznaky jsou spíš ojedinělé.

Výhody:

  • panenský olej z prvního lisu
  • silný antioxidant
  • posiluje obranyschopnost organismu
  • podporuje hubnutí
  • vhodný na smažení
  • oříšková chuť i vůně
  • použití jako masážní olej
  • ideální do asijské kuchyně a jídla ve wok pánvi

Nevýhody:

  • silný alergen
  • není v běžné obchodní síti
  • nutno uchovávat na tmavém a suchém místě
Arašídový olej patří mezi nejzdravější tuky a je neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně. Nádherně voní a na jazyku zanechává chuť burských oříšků. Vyrábí se z rozdrcených plodů podzemnice olejné, které jistě znáte pod pojmem arašídy nebo také buráky. Arašídový olej lisovaný za studena má velmi vysokou výživovou hodnotu, je tepelně stabilní a klidně na něm můžete i smažit. Své uplatnění nalézá také v kosmetice, zejména jako masážní olej. Obsahuje vysoké procento nenasycených mastných kyselin, díky kterým se řadí mezi kvalitní rostlinné oleje. Vyniká antioxidačními účinky, podporuje činnost srdce a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho existuje mnoho dalších důvodů, proč…

Recenze Arašídového oleje EkoMedica Czech

cena
kvalita
rychlost vyřízení
dodací lhůta
výhody po objednání
spokojenost zákazníků

výhodné

Mimořádná kvalita odpovídá ceně

Koupit nejlevněji
Hodnocení čtenářů: Buďte první!

Autor: Martina

Ahoj, jmenuji se Martina, je mi 27 let a o zdravý životní styl se v podstatě zajímám už od střední školy. V současné době se snažím působení v oboru skloubit dohromady s péčí o malou dcerku. Jelikož je zdraví rodiny u mne na prvním místě, používám přírodní potraviny nejen v každodenním jídelníčku, ale i kosmetice. Ráda experimentuji v kuchyni, fotím a objevuji magickou sílu přírody. Miluju spinning, aqua aerobic a geocaching.

přečtěte si také

Makový olej – recenze

Mák setý se v českém jídelníčku používá od pradávna. Makové koláče či buchty s mákem …

Napsat komentář